Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Будуємо косметичний бізнес

Бізнес-план

Хімік Наталія Петрик якось задумала створити засіб для очищення шкіри, бо наявні не задовольняли її. Так 2014 року розпочалася історія марки натуральної косметики PeNa. До Наталії приєдналася її родичка Ольга, і робота закипіла.

 

Оля взяла на себе продажі і просування, а Наталя – виробництво. Три головні компоненти у структурі виробництва, на думку підприємець, це досвідчений технолог, професійне обладнання та якісні інгредієнти. Дівчата вважають, що їм вдалося усе це поєднати.

 

Перші інвестиції були скромними, а оскільки PeNa виробляла продукцію тільки на замовлення, це дозволило уникнути величезних витрат на самому початку. Найдорожчим виявився сайт – близько $2,5 тис. Його розробляла команда підрядників, а просували його за допомогою SEO та соцмереж. Перші два роки основною соцмережею був Facebook, а останнім часом лідирує Instagram. Також дівчата витратили близько $700 на закупівлю  інгредієнтів та упаковку.

 

Почали з опрацювання перших лінійок продукції, потрібно було визначити найулюбленіші продукти, які б мали уподобати клієнти. І тут почалися перші складнощі, адже треба було знайти постачальників, які б пропонували натуральні складники найвищої якості.

 

Не все вдалося знайти в Україні, тому інгредієнти закуповують у різних місцях. Олії – у німецьких і французьких постачальників. Мед, віск і прополіс привозять з пасіки в екологічно чистому регіоні України. «Батьки мого чоловіка живуть в екологічно чистому місці – у селі Великий Букрин. Вони вирощують трави, різні рослини і продукти. Також у них є пасіка, тому упевнено беремо мед для нашої продукції», – розповідає Наталя. Деякі продукти для косметики (огірки, гарбузи, рожеві пелюстки, олію обліпихи) дівчата закуповують в українських фермерів з екосертифікацією. Глина теж сертифікована і привозиться з півдня України. Знайти потрібну естетичну упаковку теж виявилося непросто: в Україні такої немає, тому PeNa замовляє усі флакони та банки з США та Європи. Це дещо збільшує вартість продукції.

 

Першу партію косметики готували вдома на кухні. Потім придбали необхідне обладнання, реактор для виробництва косметики. Він дозволив значно поліпшити якість продукції, повністю контролювати процес і виготовляти трохи більше. А з жовтня 2016 року по березень 2017 роки дівчата отримали змогу виготовляти свою продукцію на повноцінному виробництві у Київській області. «Це були фантастичні півроку для PeNa! Ми побачили, як працює професійне виробництво і зуміли адаптувати свої процеси під норми і стандарти якісного виготовлення косметики», – ділиться Оля.

 

Завдяки правильному просуванню роботи було вдосталь, навіть попервах. У березні 2014 року PeNa отримувала близько 20 замовлень на місяць. Зараз дівчата обробляють у 15 більше замовлень, і це не у передсвятковий сезон. Потрібно розуміти, що замовлення – це не один продукт. «Здебільшого це 3-5 одиниць», – говорить Оля. Загалом компанія вийшла на окупність за 9 місяців і почала заробляти.

 

Усі інвестиції – це кошти самих підприємець. Компанія годує себе сама і чи не весь прибуток реінвестує у розвиток бренда. «Коли ми починали, основні наші витрати йшли на просування і закупівлі. Зараз у пріоритеті персонал і закупівлі, а потім витрати на просування і розвиток. У нас з'явився кур'єр, потім ще один, далі помічники, дизайнери, технологи», – розповідає Оля. Одним з етапів розвитку компанії має стати перехід до побудови власного професійного виробництва. Дівчата готуються відкрити свій «заводик». Розглядали також можливість контрактного виробництва, але для цього необхідно 70 тис. євро інвестицій. Сума чимала, тому варто зважити всі «за» і «проти». Натепер, коли PeNa поставила перед собою нові амбітні цілі, підприємиці шукатимуть інвесторів. Це дозволить наступного року вийти на експортні ринки.

 

Окреме питання – сертифікація. Для виробництва косметики законодавчо не потрібно майже нічого. Але відповідальний виробник обов'язково повинен відповідати певним нормам і стандартам – від закупівлі інгредієнтів з пакетом необхідних документів до тестування продукції не тільки в СЕС для отримання висновків, а й регулярно у сертифікованій лабораторії для контролю якості. Більшість продукції має висновок СЕС, який підтверджує її якість та безпеку. Але дівчата готові і до серйознішого контролю. Уже не перший рік фармацевти говорять про те, що найближчим часом Україна перейде на міжнародні стандарти виробництва GMP, і PeNa має намір отримати й такі сертифікати.

 

Запускаючи косметичний бізнес, треба відразу знайти свою цільову аудиторію та обрати напрямок роботи – косметика для породіль, чоловіків, противікова чи підліткова. Нині ядро ​​цільової аудиторії – жінки 24-32 роки, які проживають у великих містах України. Також є лінійка для чоловіків того ж віку і жінок 35+. Наприклад, для бороданів – віск і масло для бороди, а для боротьби з першими зморшками – серія антивікових кремів 30+. В Україні є кілька великих косметичних виробників, яких дівчата узяли собі за приклад. Але оскільки частка продажів косметики українського виробництва у наших споживачів досі невелика, за місце на поличках у ванній кімнаті PeNa в основному бореться з міжнародними мас-маркет-брендами.

 

«Кожен новий покупець, який повертається до нас знову і знову за покупками, – це наша перемога. Кожен такий випадок означає, що щось сподобалося, щось зачепило, у щось закохалися і хочуть іще», – каже Оля. Саме це зараз дозволяє бізнесу рухатися вперед і розвиватися.

Бізнес-план

АТ "Ощадбанк"