Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

10 порад юрисконсульта новому підприємцю

Олександр Гарбар, адвокат і засновник адвокатського бюро Harbar Legal та один з консультантів «Будуй своє», пропонує новим підприємцям практичні рекомендації для успішного розвитку їхнього бізнесу.

Інформаційна довідка. Олександр Гарбар — юрист, який спеціалізується на обслуговуванні бізнесу і має значний досвід в eCommerce та ІТ. Спеціалізується на корпоративному праві, інтелектуальній власності, договірних відносинах, податковому консалтингу, судовому вирішенні спорів та захисті бізнесу.

Із власної практики можу напевне стверджувати, що всі молоді підприємці у перші 5 років у своєму бізнесі роблять типові помилки. Які перш за все заважають розвиватись, до того ж створюють юридичні проблеми і ризики.

Внаслідок цього відбувається безпосередній вплив на одну з кінцевих цілей будь-якого бізнесу — на прибуток. Іншими словами, підприємці просто не отримують той прибуток, який могли б. Втім, уникнути типових помилок і успішно розвивати власний бізнес можна, якщо взяти до уваги наступні рекомендації.

1. Узгоджуйте домовленості із партнерами письмово

Якщо спільну діяльність з партнерами відразу зафіксувати письмово, то ви точно позбудетесь великої частини юридичних ризиків, які можуть виникнути при конфлікті із ними. До речі, в Україні вже рік, як запроваджено практику укладання корпоративних договорів, тож користуйтеся такою можливістю.

2. Отримуйте інвестиції на розвиток власного бізнесу тільки у відомих фінансових установах

В жодному разі не раджу шукати фінансування для власного бізнесу у приватних осіб за оголошеннями в інтернеті або у невеликих кредитних установах. Краще зверніться до відомих банківських установ, які надають фінансування на прозорих умовах та укладають відповідні юридичні угоди.

3. Консультуйтесь з юристами на початку реєстрації вашого бізнесу

Не варто просто замовляти послуги з реєстрації ФОП або ТОВ у юристів, адже ви маєте детально розібратись у всіх нюансах ведення власного бізнесу. Звичайно, можна знайти інформацію самостійно в інтернеті, але краще отримати хорошу юридичну консультацію. В будь-якому випадку вам як підприємцю важливо розуміти, як функціонуватиме бізнес у вигляді ФОП або ТОВ.

До того ж потрібно одразу з’ясувати, які податки сплачуватиме ваш бізнес, і як це можна оптимізувати. Пріоритетним є також отримання інформації щодо вимог законодавства до ведення бізнесу у вашій сфері. Наприклад, можливо, вам знадобиться ліцензія або інший дозвіл від державних органів.

4. Складайте установчі документи під власний бізнес

Ця рекомендація стосується підприємців, які ведуть свій бізнес у вигляді ТОВ. Зазвичай установчі документи молодих компаній — досить шаблонні і мають забагато «сірих» юридичних зон. Про можливі прогалини, як правило, підприємці дізнаються лише тоді, коли у бізнесі виникають проблеми.

До початку 2018 р. (дати, коли набрав чинності новий Закон про ТОВ) шаблонні установчі документи приносили порівняно несуттєві юридичні проблеми. Наразі ситуація кардинально змінилась. І тепер установчі документи, розроблені під конкретний бізнес, дають дуже багато переваг для бізнесу в цілому і особисто для засновників компанії. Головне — знати і вдало використовувати дозволені законом юридичні моменти.

5. Захищайте власну інтелектуальну власність

Розвиваючи власний бренд, доцільніше одразу реєструвати торгову марку. Бізнесу, який має власні веб-сайти або напряму пов'язаний з інтернет-торгівлею, раджу особливу увагу приділити доменним іменам веб-сайтів.

6. Мінімізуйте юридичні ризики, які можуть виникнути при стосунках із вашими орендодавцями

Детально опрацюйте з юристами договір оренди вашого офісу або іншого приміщення, яке ви орендуєте для свого бізнесу. Договір оренди, що не захищатиме ваші інтереси як орендаря, на жаль, надто часто блокує розвиток бізнесу, інколи і взагалі здатен зупинити його діяльність на певний час.

7. Оформлюйте своїх працівників (укладайте трудові угоди з ними)

На сьогодні невиконання вимог законодавства з офіційного оформлення працівників коштує великих штрафних санкцій, тож значно дешевше — дотримуватись вимог трудового законодавства.

З іншого боку, важливо те, які саме юридичні відносини складаються між підприємцем та співробітником. Для захисту інтересів бізнесу рекомендую укладати письмові трудові договори і договори про повну матеріальну відповідальність працівників.

8. Захищайте конфіденційну інформацію свого бізнесу

Інформація про ваших клієнтів, постачальників, ваші плани та цілі має бути захищеною від конкурентів. Для забезпечення надійного захисту рекомендую уникати співпраці із будь-ким без укладення договору про нерозголошення конфіденційної інформації і вживати заходів з інформаційної безпеки. Також незайвим буде розробити внутрішні положення про дотримання конфіденційності працівниками.

9. Налаштуйте правильну юридичну та бухгалтерську роботу у вашому бізнесі

Наполегливо рекомендую укладати письмові угоди з постачальниками або клієнтами. А перед укладенням угод — обов’язково консультуйтесь з юристами. Зберігайте рахунки, акти наданих послуг, видаткові накладні та всі бухгалтерські документи. Вчасно подавайте звіти до податкової служби. Завжди платіть своїм партнерам вчасно. А у випадку виникнення конфліктних ситуацій — доцільніше їх врегулювати відразу, не доводьте справу до суду.

10. Перевіряйте своїх партнерів

Не купуйте товари або послуги у неперевірених постачальників. Так само не слід продавати товари чи надавати послуги неперевіреним клієнтам. Не нехтуйте юридичними перевірками своїх партнерів щодо їхньої платоспроможності, а також судових проваджень. Зважайте на відгуки тих, хто вже мав справу з вашими потенційними партнерами.

Дотримуючись вищевказаних рекомендацій, ви напевне уникнете великої частини юридичних проблем. Зокрема, як показує практика, бізнес, який слідує даним правилам, уникає штрафних санкцій під час податкових перевірок, а ще — значних збитків, завданих партнерами, працівниками або конкурентами.

АТ "Ощадбанк"