Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Документ за 5 хвилин

Євгенія Козловська

Підбірка контенту

Один із найдорожчих ресурсів сьогодні – час. Український стартап AXDRAFT розробили саме для того, щоб заощадити цей ресурс. Онлайн-платформа дозволяє автоматизувати створення юридичних документів: один документ створюється за 5 хвилин.

 

Леґо для юриста

Ідея стартапа виникла у юриста Юрія Заремби: він працював у великій юридичній компанії AVELLUM, тому добре знав, які проблеми доводиться вирішувати під час роботи з документами. Він розповідає, що створення нового документа схоже на складання конструктора з частин уже наявних документів. Під час копіювання дуже часто множаться одні й ті самі помилки, та й часу це потребує чимало. Юрій вирішив оптимізувати процес і поділився ідеєю з братом Олегом, ІТ-розробником. Так виник задум створити сервіс, що допоможе пришвидшити створення юридичних документів – AXDRAFT. Менше року Олег розробляв алгоритм з нуля і врешті ідею втілив у життя.

Юрій розповідає, що часто виникали непередбачувані труднощі, наприклад, інколи виконання програми у браузері забирало стільки пам’яті, що він не працював взагалі. Але два дні наполегливих пошуків дозволили знизити об’єм потрібної пам’яті у 40 разів. «Ми довго мізкували, яку саме нішу обрати для алгоритму. Розглядали різні варіанти, радилися з гравцями ринку, так і народився AXDRAFT», – розповідає Юрій. Спочатку у команді були лише засновник з братом, тепер працюють двоє розробників, четверо фахівців з автоматизації, спеціаліст із продажів. Крім того, є бухгалтерія і дизайнер на аутсорсі.

Оскільки ідея почалася як хобі, Юрій та Олег працювали над проектом самостійно, інвестуючи у нього лише власний час. Коли алгоритм був готовий, засновники власним коштом розробили дизайн, придбали домени та орендували сервери для запуску комерційного використання. Щойно запустився повноцінний продукт, підприємці залучили сторонні інвестиції для розвитку бізнесу. «Ми швидко знайшли інвесторів, лише за два місяці» – каже Юрій. Оскільки це не фонд, а бізнес-ангели, засновник не розголошує імен інвесторів і додає: «Жодних рекламних акцій ми не проводимо, використовуємо лише формат «від дверей до дверей». У нас досить широка мережа контактів з підприємствами, які можуть бути зацікавлені у такому рішенні. Ми також беремо участь у багатьох конкурсах для стартапів». 

 

Усе індивідуально

Окрім AXDRAFT, компанія розробила і соціальний продукт – AXDRAFT Business (business.axdraft.com). Аудиторії комерційної та безкоштовної платформ різняться. Безкоштовна версія розрахована на малий та середній бізнес, що не має достатнього бюджету для якісного юридичного обслуговування. Платформа надає вільний доступ до вичитаних та перевірених документів від найкращих юристів України. За півтора місяця послугами сервісу скористалися понад 200 користувачів, і це без жодних рекламних акцій.

Комерційна версія створювалася для середнього та великого бізнесу. Алгоритм допомагає підприємствам налаштувати усі документи під їхні індивідуальні потреби. Коштує це від 500 грн на місяць. Щоб отримати готовий пакет документів, користувач заходить у програму і відповідає на декілька запитань (наприклад, «Ви фізична чи юридична особа» тощо), один раз вводить унікальні дані угоди, які автоматично переносяться у наступні документи, і миттєво отримує документ. Головна відмінність між цими двома версіями: платна передбачає індивідуальну автоматизацію документів клієнтів, використовуючи алгоритм AXDRAFT, а на безкоштовній розміщені вже готові документи. 

Підприємець каже, що планує розширювати наповнення безкоштовної платформи. Нині там є документи для створення компаній, але згодом додадуть шаблони для трудових відносин та базові комерційні договори. «Ми орієнтуватимемося на відгуки та побажання користувачів, щоб розуміти, що саме їм потрібно», – наголошує Юрій.

Платна версія платформи активно розвивається, її наповнюють додатковим функціоналом. У планах – додати можливість ведення переговорів у системі та вбудувати базові елементи штучного інтелекту. Надалі комерційний продукт хочуть виводити на міжнародний ринок. 

Підбірка контенту

АТ "Ощадбанк"