Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Розумне споживання

Серед ресурсів, що забезпечують сталий розвиток бізнесу, – енергоефективність виробництва. Її підвищенння – це і збереження довкілля, і заощадження коштів, витрачених на споживання енергії. Окрім того, модернізація виробничих процесів приваблює інвесторів та покращує імідж компанії.

Однак МСБ, що планує запроваджувати інновації в енергозбереженні, наражається на багато проблем: недосконалість державної політики щодо енергоефективності, відсутність системного підходу, висока вартість енергоефективної модернізації підприємств, застарілі технології та будівлі або нерозуміння проблеми керівниками бізнесу. Та попри це, чимало компаній намагаються вдосконалювати своє виробництво, щоб зробити його максимально ефективним і ощадливим. Існує низка способів підвищення енергоефективності, серед яких:

Енергетичний аудит

Якщо дозволяє бюджет компанії, першим кроком має бути повний енергетичний аудит. Можна залучити підрядну організацію для разового надання цієї послуги. Спеціалісти проведуть обстеження приміщень та обладнання і виявлять критичні точки, де втрачається найбільше тепла. Ціна такого аудиту залежить від багатьох чинників і розраховується для кожного клієнта індивідуально.

Контроль споживання

Встановлення лічильників на газ, електроенергію, воду і автоматичних погодних регуляторів дає змогу аналізувати та коригувати витрати енергії. Ціна бюджетних терморегуляторів – від 500 грн.

Утеплення будівель

За статистикою, найбільше тепла втрачається через стіни (20-30%) та вікна (15-25%), тому їх варто утеплювати насамперед. Не завадить утеплити також підлогу та дах. Вартість таких робіт залежить від площі приміщення, матеріалів тощо.

Модернізація та удосконалення систем вентиляції та опалення

Інколи знизити витрати енергії допомагають найпростіші засоби, приміром, очищення систем вентиляції та опалення. Вартість послуг: від 750 грн за відеоінспекцію стану вентиляційних шахт, 25-80 грн/м² за очищення від пилу та жиру.

Також важливо модернізовувати систему опалення, підтримувати її в належному стані (вчасне виявлення недоліків, очищення труб від осаду). Ефективний крок – заміна старих котлів на сучасні (ціни починаються від 18 тис. грн за котел на біомасі з ККД 86%).

Врахування людського чинника

Потрібно навчити персонал правильно поводитися з обладнанням: наприклад, вимкнення комп’ютерів уночі, за статистичними даними, заощаджує до 10% електроенергії.

Розумні технології

Корисно використовувати технології розумного будинку для підвищення енергоефективності. Ціна залежить від обладнання, яке ви обираєте для управління освітленням, кліматом та електропостачанням у приміщенні. Деякі варіанти цілком доступні навіть для невеликого бюджету: вбудовані регулятори яскравості світла коштують від 400 грн, найпростіші датчики руху для освітлення – від 150 грн.

Заміна обладнання на сучасніше

Можна купити техніку з нижчим рівнем споживання електроенергії та використовувати світлодіодні лампи (ціна – від 30 грн) замість ламп розжарювання.

Використання сонячних панелей та вітрогенераторів

Використання сонячної енергії – це досить дорога ($15-20 тис.), проте перспективна технологія, перевагами якої є енергонезалежність і автономність.

А за допомогою вітрогенераторів можна отримувати електроенергію з кінетичної енергії вітру. Встановлення такої установки доцільне лише у тих регіонах, де переважає вітряна погода. Вартість вітрогенератора стартує від 15 тис. грн.

Які б заходи для підвищення енергоефективності ви не обрали, найкращим буде системний підхід щодо їх впровадження. Також важливо пам’ятати, що універсальних рішень не існує і для досягнення мети потрібно орієнтуватися на особливості конкретного бізнес-проекту.

АТ "Ощадбанк"