Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Два роки державній програмі єОселя: Ощад впевнено зберігає лідерську позицію

Новини Ощаду

Два роки тому запрацювала державна програма доступного іпотечного кредитування єОселя. За цей час нею скористалися понад 13 тисяч українських родин, а обсяг виданих кредитів перевищив 21 мільярд гривень.

Ощадбанк утримує впевнене лідерство серед банків, що беруть участь у реалізації єОселі: частка ринку Ощаду становить 44% як за кількістю, так і за сукупною сумою позик. З моменту старту програми у 2022 році банк надав більше 5267 пільгових позик на загальну суму понад 8 млрд грн.

На рахунку Ощадбанку і перша видана єОселя загалом, і перший такий кредит, виданий на квартиру в об’єкті незавершеного будівництва, і перша спільна програма з регіональною владою, яка зі свого бюджету компенсує частину відсоткової ставки.

Ощад активно розширює географію акредитованих об’єктів: нині 21 забудовник, 27 житлових комплексів та 50 об’єктів будівництва отримали в банку акредитацію для участі в програмі доступної іпотеки єОселя. Клієнти Ощаду можуть придбати житло в будинках, що зводяться, в Києві, Дніпрі, Запоріжжі, Івано-Франківську, Ковелі, Луцьку, Львові та області, Сумах і Тернополі.

Програма стартувала як іпотека за вигідними умовами під 3% річних для окремих категорій — військових та правоохоронців, медиків, педагогів та науковців. У січні 2024 року умови програми були ще більш розширені — стало можливим взяти єОселю для купівлі приватних будинків чи таунхаусів. На сьогодні цією можливістю скористалися 368 українців.

Також 19 вересня 2024 року набула чинності низка змін по єОселі - зокрема стало можливим використати сертифікат єВідновлення у якості першого внеску по єОселі і скористатися програмою тим, хто вже брав участь у схожих державних програмах, проте житло залишилося на тимчасово окупованій території або зруйноване.

Водночас із 19 жовтня цього року запрацюють спеціальні умови для молоді –  вони зможуть взяти участь у програмі з мінімальним першим внеском від 10%. А з 18 грудня житло для внутрішніх переселенців зможуть придбати їхні родичі.

За два роки діяльності єОселі регіонами з найбільшою кількістю угод є Київська область та місто Київ — 3 568 та 2 517 виданих кредитів відповідно. Відповідно 781 кредит виданий у Львівській області, 633 — в Одеській, 610 — у Вінницькій, 561 — у Волинській, 540 — в Івано-Франківській області та ін.

Загалом в рамках програми за два роки найбільше позичальників — понад 56,6% — серед військовослужбовців та правоохоронців – близько 3%. Понад 25% позичальників - це українці, які скористалися масовою іпотекою під 7%. Серед них 277 внутрішньо переміщених осіб та 250 ветеранів.

Подати заявку на участь у програмі єОселя можна в мобільному застосунку Дія. Реалізують програму Міністерство економіки України спільно з Мінцифрою та ПрАТ “Укрфінжитло”, яке запустило чат-бот з відповідями на питання по програмі єОселя.

 

 

Новини Ощаду

Прес-служба Ощадбанку