Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Ощад отримає допомогу від міжнародних партнерів, щоб український бізнес мав доступніше фінансування

Новини Ощаду

Ощадбанк та німецька урядова компанія міжнародного співробітництва GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) домовились про надання банку всебічної спеціалізованої технічної та фінансової допомоги, спрямованої на розширення доступу мікро-, малого та середнього бізнесу (ММСБ) до фінансових послуг.

Відповідний меморандум підписали представники Ощадбанку та GIZ під час Ukraine Recovery Conference – URC2024, міжнародної конференції з питань відновлення України, що відбулась 11 та 12 червня в Берліні.

Співпраця між Ощадом та GIZ триватиме в рамках реалізації програми «Угода про асоціацію між Україною та ЄС у сфері торгівлі / EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП». Цю програму GIZ успішно впроваджує з 2021 року.

Ощадбанк отримає пакет допомоги, що передбачає зокрема:

  • технічну підтримку з таких питань, як рейтинг кредитів і ризиків, адаптація послуг і продуктів для різних сегментів клієнтів, управління кредитним портфелем та інструменти управління ризиками ESG;
  • підтримку від German Sparkassenstiftung у впровадженні додаткового механізму грантів;
  • фінансову та технічну допомогу для організації та участі в навчальних програмах, заходах для розвитку компетенцій, які допоможуть розширити портфель ММСБ та супутніх послуг;
  • підтримку у сфері міжнародного співробітництва та залучення партнерів GIZ для співпраці з Ощадом;
  • обмін кращими практиками та створення синергії з іншими учасниками та стейхолдерами ринку;
  • консалтинг для клієнтів ММСБ щодо експорту та покращення ефективності бізнесу;
  • консалтинг для топменеджменту Ощадбанку щодо директив ЄС та ЄЦБ і впровадження ESG з метою полегшення адаптації до вимог ЄС.

«Ми вдячні міжнародним партнерам, які допомагають Ощадбанку збільшувати обсяги кредитної підтримки українського бізнесу. Ми завжди раді брати участь у подібних проєктах і пишаємось тим, що в тому числі завдяки цій співпраці за час повномасштабної війни нам вдалось збільшити кредитний портфель ММСБ банку більше ніж удвічі», – зазначив Сергій Наумов, голова правління Ощадбанку.

«Ми прагнемо зміцнити інституційну спроможність наших банків-партнерів для кращого обслуговування малих і середніх підприємств. Таким чином ми полегшуємо доступ бізнесу до банківських послуг, тим самим підвищуючи його стійкість і конкурентоспроможність», – наголосив Хаген Еттнер, співдиректор програми «Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі», GIZ.

«Українські малі та середні підприємства є основою української економіки. Особливо важливо підтримувати їх у важкі часи, щоб вони могли процвітати в майбутньому та бути інтегрованими в ланцюжки доданої вартості ЄС. Завдяки фінансовій підтримці уряду Німеччини ми можемо втілити цей план у реальність», – зауважив Армін Гофманн, співдиректор програми «Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі», GIZ .

«Німецькі партнери відіграють важливу роль у підтримці українського бізнесу під час великої війни. Ми співпрацюємо з урядовою компанією GIZ, German Sparkassenstiftung вже багато років. Приємно констатувати, що це співробітництво триває і розширюється. Наші клієнти вже відчули результати цієї співпраці, і новий проєкт, реалізацію якого ми сьогодні погодили, теж неодмінно сприятиме тому, що українські підприємці отримають більше підтримки в той час, коли вони її найбільше потребують», – прокоментувала Наталя Буткова-Вітвіцька, членкиня правління Ощадбанку, відповідальна за мікро-, малий та середній бізнес.

 

 

Новини Ощаду

Прес-служба Ощадбанку