Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Ощадбанк та Visa виступили партнерами мультимедійного виставкового проєкту «На сторожі Святої Софії»

Новини Ощаду

Ощадбанк та Visa стали генеральними партнерами  масштабного мультимедійного виставкового проєкту «На сторожі Святої Софії», що демонструє сучасну російсько-українську війну як наслідок багатовікового протистояння російської та української цивілізацій із їхніми абсолютно протилежними цінностями.

«Ощад продовжує підтримувати українське мистецтво, завдяки якому в тому числі формується національна ідентифікація українців. «На сторожі Святої Софії» – це проєкт, який демонструє прірву систем цінностей, переконань та світоглядів  української нації та  представників країни-агресора. Цінність цієї ініціативи полягає у тому, що вона допомагає усвідомлювати й аналізувати історичні помилки, щоб запобігти їх повторенню в майбутньому», – коментує Сергій Наумов, голова правління Ощадбанку.

“Ми в Visa пишаємося тим, що можемо підтримувати такі важливі культурні ініціативи, як виставковий проєкт «На сторожі Святої Софії», що допомагає усвідомити важливі уроки минулого і осягнути силу нашої нації через історичні події. Ми віримо, що такі проекти сприяють не лише збереженню нашої історичної спадщини, але й формуванню свідомого та об’єднаного суспільства”, – зазначила Світлана Чирва, віцепрезидентка, регіональна менеджерка Visa в Україні та Молдові.

«Сьогодні на нашій землі вкотре зіштовхнулися два світи «рускій мір» агресорів і руйнівників та українська духовність, самопожертва, народна воля, що вже тисячоліттями безперервно допомагають нам вести боротьбу за збереження своєї державності. Ця виставка нагадування всім нам, наскільки сильно ми відрізняємось від ворога, та як важливо знати історію задля об'єктивного розуміння ситуації», наголошує Діана Попова, генеральна директорка Музею історії міста Києва.  

Виставка спонукатиме відвідувачів до глибокого осмислення воєнних подій як сьогодення, так і минувшини. Експозицію побудовано на глобальних антитезах, що яскраво символізують основний посил проєкту: світло і темрява, мирне державотворення та імперська ідеологія, захист власної землі та загарбницькі кампанії, героїзм і ницість воєнних злочинів, гуманізм та жорстокість.

Експозиція складається з трьох тематичних просторів – «Українська цивілізація», «Російська цивілізація» та «Оборона Києва». Перший продемонструє тяглість і поступ української цивілізації від княжої доби до сьогодні – розвиток ремесла та промисловості, науки та освіти, церкви та мистецтва, становлення держави і процеси деколонізації. Другий блок  розповідатиме про російсько-радянську цивілізацію, що веде свій початок від часів Золотої Орди – авторитарну владу і тоталітаризм, примус і репресії, загарбницькі війни та культ особистості. Цей блок буде символічно розпочинатись відтвореним входом до концтабору; тут будуть представлені форма та інші атрибути табірної системи, велика кількість  зброї, військові нагороди, буде створено збірний образ радянського воєначальника та інше. Третій простір занурить у нещодавню історію захисту Києва від російських окупантів у лютому-березні 2022 року, покаже долю різних міст Київщини, що потерпали від воєнних злочинців, засвідчить нищівні наслідки присутності росіян на українській землі.

Виставковий проєкт «На сторожі Святої Софії» прагне засвідчити кожному відвідувачу важливість посильної залученості до боротьби. Музейна команда наочно, унікальною експонатурою та мультимедійними технологіями пояснює чому почалась війна, чому вона не могла не початись та чим вона цивілізаційно загрожує.

На виставці представлено експонати з фондової колекції Музею історії міста Києва та Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Ознайомитися з виставкою всі охочі зможуть із 18 вересня згідно з графіком роботи музею, що доступний на сайті за посиланням.

Ощад спільно з Visa вкотре підтримують культурні проєкти під час війни. Компанії раніше виступили партнерами унікальної виставки «Марія малює» – 100 невідомих творів легендарної художниці Марії Примаченко, що її презентував Український Дім.

Загалом Ощадбанк понад 10 років підтримує українське мистецтво. Серед  проєктів, які проведено за підтримки Ощаду, – панельна дискусія про роль мистецтва під час війни, виставка робіт українських художників «Ти як?» в Українському Домі, відкритий Всеукраїнський фестиваль-конкурс молодих скрипалів Maestro dell’Arco та інші.

 

Новини Ощаду

Прес-служба Ощадбанку