Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Починаючи з 2 вересня представники мікробізнесу з постраждалих областей України можуть звертатись до Ощаду по консультації щодо грантів EU4Business

Новини Ощаду

2 вересня розпочинається новий конкурс міжнародної програми Європейського Союзу та Уряду Німеччини в межах спільної ініціативи «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» через німецьку урядову компанію GIZ, в реалізації якої бере участь Ощадбанк. На цьому етапі по допомогу можуть звертатись підприємці з найбільш постраждалих від війни областей: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської (окрім міста Києва), Луганської, Миколаївської, Сумської, Чернігівської, Харківської, Херсонської, Одеської. Вони можуть отримати мікрогранти в сумі до 5 000 євро (в еквіваленті) для відновлення своєї діяльності.

Загалом буде відібрано 100 мікропідприємств, які отримають допомогу. Заявки на гранти будуть прийматись до 30 вересня 2024 року на спеціальній платформі на сайті Фонду розвитку підприємництва. Консультації щодо програми можна отримати у відділеннях Ощаду. Банк перевірятиме ділову репутацію та кредитну історію заявників, укладатиме грантові угоди, відкриватиме рахунки для виплати допомоги та контролюватиме цільове використання коштів.

«Український бізнес демонструє дива стійкості та відданості справі, проте тривала війна продовжує виснажувати українську економіку. Мікробізнес залишається найбільш вразливим до перманентних викликів, тож потребує підтримки на постійній основі. Ощадбанк має значний досвід участі у грантових програмах від держави та міжнародних партнерів, і ми дякуємо організаторам цих ініціатив за довіру та співпрацю», – наголосила Наталя Буткова-Вітвіцька, членкиня правління Ощадбанку, відповідальна за мікро-, малий і середній бізнес (ММСБ).

У рамках реалізації першої фази програми за партнерства Ощаду було видано 67 млн грн грантових коштів. Схвалення грантових заявок отримали 464 підприємці. Найбільшу за сумою допомогу отримали бізнеси Сумської, Вінницької та Львівської областей. Переважна більшість грантоотримувачів витратили кошти на придбання обладнання (66%) та закупівлю матеріалів і сировини (28%). Вони переважно займаються виробництвом (115 підприємців), ресторанним бізнесом та громадським харчуванням (104 підприємці), надають медичні послуги (57 підприємців). 40 грантоотримувачів мають серед засновників жінок.

Фінансування грантової програми «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» здійснюється урядом Німеччини та Європейським Союзом за участю німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) GmbH спільно з Фондом розвитку підприємництва.

Загалом від початку повномасштабної війни в рамках програми EU4Business було проведено 6 грантових конкурсів і надано понад 8 млн євро для більш ніж 1000 українських підприємств.

 

Новини Ощаду

Прес-служба Ощадбанку