Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Рівень прострочення оплати за кредитами клієнтів корпоративного бізнесу Ощаду протягом 2024 року тримається на рівні 0,58%

Новини Ощаду

Під час виступу на Ukrainian Credit Conference 28 червня 2024 року в Києві Юрій Каціон, заступник голови правління Ощадбанку, наголосив: аналізуючи ухвалені Ощадом рішення про фінансування компаній, які постраждали під час війни, а також про реструктуризацію попередньо виданих для них кредитів, можна впевнено стверджувати, що вони спрацювали. Сьогодні всі ці позичальники відновили свою діяльність, мають здатність обслуговувати свої кредити і вийшли на майже довоєнні показники.

Частка кредитів, за якими є прострочення в оплаті понад 90 днів, серед клієнтів корпоративного бізнесу Ощадбанку протягом 2024 року продовжує триматись на рівні 0,58% кредитного портфеля цього сегмента.

«Наша готовність і надалі підтримувати бізнес підтверджується обсягами проектів, що зараз у нас у роботі (pipeline), і вони надзвичайно великі. Особливо в стратегічних галузях, на необхідності підтримки яких наголошує і президент України, і уряд, і Національний банк України. Це оборонна галузь, це енергетика, це переробна промисловість. Кредитний портфель корпоративного бізнесу Ощадбанку станом на кінець червня досяг майже 60 млрд грн», – зауважив Юрій Каціон.

Заступник голови правління підкреслив, що Ощад, маючи багаторічний досвід у фінансуванні бізнесу, в своїх оцінках перспективності того чи іншого проекту, виходить з позиції, що операційна модель будь-якого бізнесу має бути самодостатньою та не потребувати жодної сторонньої підтримки.

«Якщо постійно надавати бізнесу компенсації, дотації та інші фінансові пільги, то ми можемо в недалекій перспективі швидше нашкодити, ніж допомогти, створивши неконкурентоздатні компанії або навіть цілі галузі. Тому слід ретельно рахувати і дивитись: якщо самодостатній бізнес потребує тимчасової підтримки внаслідок втрат від війни, то, звісно, добре і критично важливо, що держава або міжнародні партнери готові її надати. Але якщо модель показує, що бізнес не є прибутковим без пільгових інструментів (компенсації відсоткової ставки, нульових податків тощо) – то сто разів подумайте, чи варто його розпочинати», – підкреслив заступник голови правління Ощадбанку Юрій Каціон.

Новини Ощаду

Прес-служба Ощадбанку