Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Сумська ОВА та Ощадбанк об’єднують зусилля для розвитку місцевого бізнесу

Новини Ощаду

Сьогодні було підписано меморандум між Ощадбанком та Сумською обласною військовою адміністрацією (ОВА) про спільну роботу над підвищенням доступності фінансової підтримки бізнесу. Завдяки такій співпраці банк розширюватиме перелік кредитних пропозицій для підприємців області, а місцева влада в свою чергу долучиться до здешевлення позик у рамках свого бюджету.

«Ощадбанк не припинив підтримку бізнесу та мешканців Сумщини під час найгарячіших днів повномасштабної війни. Цей банк – єдиний, який надає фінансування в небезпечній «червоній зоні» нашої області. Тому підписання цього меморандуму є логічним кроком поглиблення співпраці між Ощадом та Сумською областю», – наголосив на церемонії підписання Володимир Артюх, начальник Сумської обласної державної адміністрації.

«Через повномасштабну війну значна кількість підприємств Сумської області зазнала величезних втрат. Наше завдання – максимально допомогти бізнесу відновитись та продовжити розвиватись. Сьогоднішнє закріплення нашого співробітництва підтверджує об’єднання зусиль для того, щоб кредити підприємцям Сумщини були більш доступними. Співпраця між місцевою владою та провідним державним банком довела свою ефективність у багатьох інших областях: такі меморандуми Ощад підписав із вісьмома ОВА та чотирма муніципалітетами. Ми певні, що вона допоможе й підприємцям Сумської області отримувати фінансову допомогу навіть під час повномасштабної війни», – прокоментував підписання Сергій Наумов, голова правління Ощадбанку.

«Ощадбанк – банк №1 на Сумщині у сфері фінансування місцевого бізнесу. Частка ринку кредитування ММСБ Ощаду в області становить 25%. Ми не припиняли видавати кредити навіть у перші місяці повномасштабного вторгнення. Близько 68% наших клієнтів у Сумській області – представники агропромислового комплексу. Але я переконана, що укладена сьогодні угода допоможе створити й розвивати бізнес у всіх галузях економіки регіону багатьом підприємцям», – зауважила Наталя Буткова-Вітвіцька, членкиня правління Ощадбанку, відповідальна за напрям мікро-, малого та середнього бізнесу (ММСБ).

Ощадбанк є беззаперечним лідером фінансування економіки області з початку повномасштабного вторгнення, відповідний кредитний портфель зріс на 29% з початку року. Наразі він становить близько 1 млрд грн, і Ощад посідає перше місце серед банків за обсягом кредитного портфеля в регіоні.

Сумське обласне управління Ощаду є активним учасником державних програм підтримки економіки. За програмою «Доступні кредити 5-7-9%» лише у 2023 році Ощад видав в області 198 кредитів на 578 млн грн. Більше 415 грантів єРобота на суму понад 200 млн грн профінансовано через ощадівську мережу відділень. Також банк одним із перших долучився до програми підтримки експорту через Експортно-кредитне агентство (ЕКА) – наразі на Сумщині застраховано контрактів на суму 113,2 млн грн (в еквіваленті).

Протягом 2023 року загальний кредитний портфель ММСБ Ощаду збільшився на 4,5 млрд грн і перетнув позначку 22 млрд грн. Така популярність кредитних продуктів Ощадбанку насамперед зумовлена його участю в різноманітних програмах здешевлення кредитування для підприємців: державних, регіональних, партнерських та міжнародних.

У рамках співпраці з міжнародними партнерами банк профінансував 6 аграріїв Сумщини на 23,8 млн грн, з яких 3,7 млн грн було покрито грантовими коштами (друга позиція в країні за обсягом виділених коштів). Цей проект фінансується урядом Німеччини та реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у співпраці з Deutsche Sparkassenstiftung für international Kooperation (DSIK) та Фондом розвитку підприємництва. У рамках програми «Грант від EU4Business для мікробізнесу» 63 підприємці області відкрили спеціальні рахунки в Ощадбанку та отримали грантові кошти за цією програмою на загальну суму 7,8 млн грн.

Окрім того, Ощад постійно спрощує власні кредитні процеси: так, починаючи з березня 2023 року подати заявку на кредитування та отримати попередню відповідь протягом 24 годин можна дистанційно завдяки сервісу ОщадБізнес.

 

 

Новини Ощаду

Прес-служба Ощадбанку