Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

За сприяння Ощадбанку та Visa у Василькові відкрито реабілітаційний модуль для постраждалих від війни

Новини Ощаду

У Василькові Київської області відкрито новий реабілітаційний модуль для людей, що постраждали внаслідок повномасштабного російського вторгнення, – ветеранів, ветеранок, їхніх родин, цивільних. Це другий проєкт соціальної франшизи від БФ «Майнді», яка має на меті зробити реабілітаційні та психосоціальні послуги доступними для ветеранів та цивільних у невеликих ОТГ без потреби їхати до обласних центрів.

З метою масштабування соціальної франшизи в межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я в консорціум об'єднались БФ «Майнді», Координаційний центр з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України, ГО «Безбар'єрність», Київська обласна військова адміністрація та учасники спільноти «Бізнес без бар'єрів» – Visa та Ощадбанк. Проєкт реалізовано в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», що впроваджується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

«Сьогодні питання реабілітації та відновлення здоров'я як ветеранів, так і цивільних, що постраждали від війни, є одним із пріоритетних викликів для нашої країни. Війна вплинула на кожного з нас, а особливо на тих, хто відчув її руйнівний вплив безпосередньо. Саме тому, реабілітаційні послуги мають бути доступними для всіх, незалежно від місця проживання, включаючи найвіддаленіші громади», — прокоментував Олександр Порхун. заступник Міністра охорони здоров’я України.

«Ми пишаємося тим, що ідея створення мобільних реабілітаційних модулів, яку ми започаткували в рамках нашого фонду, успішно масштабується і вже реалізується у нових містах України. Перший модуль в Овручі продемонстрував велику потребу у подібних послугах, і на основі отриманого досвіду ми вдосконалили наші підходи для подальших проєктів, таких, як реабілітаційний модуль у Василькові. Це не просто медичний заклад, а місце, де люди отримують шанс на повне відновлення та повернення до нормального життя. Ми разом із нашими партнерами продовжуємо працювати над тим, щоб такі можливості були доступні в кожному регіоні, де цього потребують», — зазначив Тарас Єрмаков, керівник фонду «Майнді».

Мобільний реабілітаційний модуль – це сучасний технологічний безбар'єрний простір площею 72 кв.м, що надає безкоштовні послуги з психосоціальної допомоги та фізичної реабілітації. Його оснащено всім необхідним реабілітаційним устаткуванням, а також WiFi-системою, телевізором для проведення онлайн-занять, кліматичним обладнанням та іншими необхідними технічними засобами.

«Безбарʼєрність — це філософія суспільства рівних можливостей, запропонована першою леді Оленою Зеленською. Проєкт зі встановлення мобільних реабілітаційних модулів цю філософію матеріалізує як мінімум у двох вимірах: у повністю безбар’єрному просторі, де буде зручно різним людям, та у доступній послузі з відновлення, за якою не потрібно їхати в обласний центр», сказала Оксана Збітнєва, голова громадської організації «Безбар'єрність», керівниця Координаційного центру з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України.

Формат соціальної франшизи також передбачає роботу мультидисциплінарної команди фахівців у кожному модулі, яка робить процес реабілітації максимально ефективним. До складу цієї команди входять кейс-менеджер, психолог, лікар фізичної та реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, логопед, а також фахівці партнерських організацій, що надають інші соціальні послуги.

«Реабілітація та реінтеграція ветеранів є одним із ключових напрямів інклюзивної програми Ощадбанку «Моя безбар’єрність». За майже рік її роботи за цим напрямом ми зробили чимало. Так, маємо три проєкти співпраці з реабілітаційним центром Superhumans Center, для допомоги якому ми не лише самі перераховуємо кошти, а й залучаємо клієнтів та партнерів. Працює внутрішня програма реінтеграції демобілізованих колег. Окремий напрям – економічна реінтеграція ветеранів та ветеранок у суспільство завдяки співпраці Ощаду з державними програмами підтримки та за допомогою відповідного власного банківського продукту для українців, які повернулися з війни. Соціальна франшиза реабілітаційних модулів – важлива складова цих ініціатив. Пишаємось тим, що за нашої підтримки вона поширюються на різні регіони України», – прокоментував Сергій Наумов, голова правління Ощадбанку.

«Підтримка соціальних ініціатив – один зі стратегічних пріоритетів Visa, і в умовах повномасштабної війни ці зусилля набувають ще більшої актуальності. Ми раді, що соціальна франшиза від БФ “Майнді” успішно масштабується, створюючи повноцінні умови реабілітації для постраждалих внаслідок війни в нових для цього проєкту містах України, – прокоментувала Світлана Чирва, віцепрезидентка, регіональна менеджерка Visa в Україні та Молдові. – Пишаємося, що продовжуємо підтримувати цю важливу ініціативу, яка допомагає українцям повернутися до повноцінного життя, виконуючи нашу глобальну місію – розширювати можливості місцевих спільнот».

Соціальна франшиза містить повний пакет необхідних документів та алгоритми взаємодії між основними учасниками: громадою, державою і донорами. Це спрощує інтеграцію модуля в місцеву систему охорони здоров’я, пакетування НСЗУ та інші державні та місцеві сервіси. Такий підхід суттєво підсилює систему вторинної довготривалої реабілітації після основного періоду лікування в амбулаторному форматі.

«Створення реабілітаційного центру для ветеранів у Васильківській громаді – надважливий крок у реаліях нашого сьогодення. Допомога ветеранам війни, військовим, які повертаються до цивільного життя, сьогодні для всіх нас – питання №1. І наш спільний обов’язок – стояти поруч з ними в цей нелегкий час. Дякуємо всім, хто долучається до такої важливої справи, створення таких центрів – це не лише реабілітація, а й адаптація до нових умов життя», – зазначила Васильківський міський голова Наталія Баласинович.

Наразі вже розроблено реабілітаційні кластери, які складаються з реабілітаційного модуля, модуля для тимчасового проживання ветеранів, пацієнтів та лікарів, а також модуля з реабілітаційним басейном.

Щоб стати пацієнтом реабілітаційного модуля у Василькові, необхідно заповнити онлайн-форму за посиланням.

Перший реабілітаційний модуль соціальної франшизи було відкрито в Овручі Житомирської області в січні 2024 року. В рамках масштабування франшизи реабілітаційний простір у Василькові вдосконалено на основі відгуків овруцьких фахівців і пацієнтів.

Новини Ощаду

Прес-служба Ощадбанку