Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Бізнес-кейси: як продуктовий магазин та СТО адаптувалися до енергетичної кризи

Олена Залєвська

Після масованих ракетних ударів російського агресора по енергетичній інфраструктурі України чимало бізнесів постали перед проблемами, яких раніше не знали. Відсутність стабільного енергопостачання спричинила не просто незручності, а й великі збитки. Але, як кажуть, краще без світла, ніж з росіянами. 

Підтримка банків

Українці почали швидко пристосовуватися. Зорієнтувалися в ситуації й державні банки, які відповіли на підвищений попит підприємців щодо додаткових коштів програмами підтримки. Так, вже наприкінці листопада 2022 року Ощадбанк запустив кредитний продукт на купівлю та встановлення обладнання, яке забезпечує безперебійну роботу енергосистеми бізнесу. Позику надають у межах програми «Доступні кредити 5–7–9%».

Підприємці можуть придбати енергообладнання за ставкою від 0%. А за пільгові кредитні кошти – сонячні панелі, електронакопичувачі, акумулятори, вітрові генератори тощо.

Бізнесменам до снаги отримати від 100 тис. до 60 млн грн кредитних коштів залежно від обсягу проєкту. Строк позики – від 6 до 60 місяців.

На купівлю генераторів й іншого енергообладнання станом на січень 2023 року Ощадбанк вже опрацював 50 кредитних заявок. Бізнес отримав приблизно 30 млн грн на придбання обладнання для енергозабезпечення бізнесу. 

Представники малого бізнесу з передмістя Києва розповіли, як вони працюють під час вимкнень електрики. Всі в один голос кажуть про необхідність підготовки до несподіваних ситуацій, зокрема про заходи для збереження товару й забезпечення не лише потреб бізнесу, а й клієнтів доступом до електроенергії. А це можливо лише в разі енергонезалежності бізнесу.

Врятувати продукти

Пані Олена, продавчиня продуктового магазину «Едельвейс» з Боярки, розповіла, що після обстрілу енергетичної інфраструктури Київщини частина їхнього товару просто зіпсувалася. Усім колективом закладу намагалися врятувати товар. Власниця крамниці та продавці перевозили продукти до знайомих, в яких електрика була. Але всього врятувати не вдалося – багато чого зіпсувалося через недотримання температурного режиму, приблизно на суму 17 тис. грн. А це для магазину відчутні збитки. Морозиво, ковбаса, м'ясо, молочка були зіпсовані. Врятувати вдалося лише дорогу червону рибу – її попросили розмістити в морозильній камері сусіда-підприємця, в якого на той час вже був генератор. «Фірми-постачальники повернення товару не роблять, не приймають його. За це все заплатили наші власники зі своєї кишені», – каже продавчиня.

Власник магазину Олександр пояснює, що генератор замовив ще наприкінці жовтня минулого року, але хотів заощадити й придбав його за кордоном, тому отримав агрегат після тритижневого очікування. Зараз магазин під час вимкнень електроенергії працює на генераторі потужністю 6,5 кіловата, який споживає лише літр бензину на годину. 

На початку січня генератор працював 10 годин на добу, тому каністри бензину вистачало на два-три дні. Вартість продуктів у крамниці через це не підвищили, хоча собівартість роботи збільшилася. Однак завдяки тому, що в магазині пропонують заряджати мобільні телефони місцевим, зріс потік покупців, тож заклад виграв завдяки збільшенню потоку клієнтів. Звісно, генератор трошки гучний, але це не суттєво, зате зараз у крамниці до нього під’єднують усе, крім вуличного освітлення, навіть працюють з терміналом для безготівкового розрахунку.

Сервіс попри все

У передмісті Києва багато станцій технічного обслуговування авто (СТО). Цей бізнес не може працювати без електрики. 

Представники сервісних станцій, з якими вдалось поспілкуватися, розповіли, що вони вже були підготовлені до роботи під час вимкнення електроенергії. Зокрема, мали запасні генератори й акумулятори, а також запасні деталі й обладнання, щоб можна було продовжувати роботу незалежно від перебігу подій. Власники контролюють свої запаси й забезпечують їх відповідно до потреб. В разі чого вони можуть звернутися й до партнерських СТО за допомогою. Це дає змогу забезпечити безперервне обслуговування клієнтів, навіть в умовах нестабільної енергетики.

Але є й інші кейси. Наприклад, підприємців, які віднедавна увійшли у зазначений бізнес. Так, власники СТО з Крюківщини Олександр Яремчук та Володимир Редут відкрилися у 2021 році. Вони вклали більшу частину власних коштів і взяли кредит, щоб започаткувати справу. Однак вимкнення електрики призвело до втрати більшої частини клієнтів.

Підприємці потребували потужного генератора для автомобільних підіймачів та інструментів, але він коштував від 50 тис. грн. «Ця сума була надто великою, нам банально не вистачало обігових коштів на придбання генератора. Але без нього ми не могли працювати, адже 90% роботи виконуємо з автомобілями на підіймачі, який працює від електроенергії», – згадує Олександр Яремчук. 

«Програма кредитування Ощадбанку стала нам дуже в пригоді, – продовжує підприємець. – Ми об'єдналися із сусідами по орендованих приміщеннях, а це шиномонтаж із кафетерієм та адвокатське бюро, ну, і сам власник приміщень, вивчили, в кого найбільш приваблива кредитна історія та показники бізнесу, й подали заявку на кредит за програмою «5–7–9%». Вже за два тижні наші партнери отримали кошти у розмірі 230 тис. грн на придбання генератора! Ще два тижні очікували монтаж обладнання, і ось зараз почали працювати стабільно. Хоча, дякувати енергетикам, вимкнень стало менше, але генератор нам дає впевненість від неочікуваних ризиків. Кредит безвідсотковий, погашатимемо разом. Ми уклали між собою угоду, тому ця сума для загалу виявилася прийнятною. Генератор ще два роки на гарантії».

Загалом, підприємці Київщини спокійно ставляться до перебоїв з електроенергією і вже більшість віднайшла можливості роботи в режимі ощадного енергоспоживання й використання резервних потужностей. 

Скоро весна, світловий день буде довший, тож бізнесмени розмірковують про купівлю і встановлення сонячних батарей, адже влітку цей вид генерації є найбільш економним. 

“Вистоїмо”,- впевнено стверджують підприємці й щиро вірять у ЗСУ та перемогу. 

АТ "Ощадбанк"