Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Ціни на газ, індустріальні парки та водійські права онлайн: огляд новин за вересень

Сергій Чигир

Підбірка контенту

Перший місяць осені запам’ятався бурхливою підготовкою бізнесу до опалювального сезону. Підприємці переймалися захмарними біржовими цінами на газ і готувалися до здорожчання блакитного палива в Україні. Але були й позитивні новини. Зокрема, у вересні стало можливим розмитнювати автомобіль і замовляти права через інтернет. А молоді фермери отримуватимуть додаткову державну допомогу.

1. Цінове ралі на природний газ

Європейські біржові котирування на природний газ побили рекорд. 28 вересня вони перетнули позначку в 1 000 доларів за тисячу кубічних метрів. Таким чином, спотові (короткострокові) ціни підскочили майже в 10 разів! Це вже спричинило зростання цін в Європі, що позначиться на вартості імпорту європейських товарів. Для української промисловості газ регулюється всередині країни ринковим способом, але міжнародні біржові коливання суттєво впливають і на внутрішню ціну, тому підприємці скорочують споживання газу або шукають доступніші й дешевші види палива.

2. Реанімація індустріальних парків

В Україні планують створити 25 індустріальних парків. Податкові пільги по таких парках скасували у середині 2000-х років, після чого вони поступово занепали. Тепер їх хочуть відтворити.

Згідно із законопроєктом, ухваленим Верховною Радою, на території індустріальних парків може здійснюватися така діяльність:

  • науково-технічна;
  • у сфері інформації та телекомунікацій;
  • переробної промисловості;
  • перероблення відходів (крім заховання).

Натомість тут забороняється гральний бізнес та виготовлення підакцизної продукції (крім автомобілів й інших транспортних засобів). 

Планується щороку, аж до 2025-го, виділяти на розвиток індустріальних парків 2 млрд грн бюджетних коштів.

3. Легалізація віртуальних активів

Парламент загалом ухвалив законопроєкт, який легалізує віртуальні активи, повідомляє Мінцифри. Документ дозволяє іноземним і вітчизняним криптобіржам офіційно працювати в Україні, а банкам отримувати рахунки від компаній, що виробляють і торгують криптовалютою.

Фізичні ж особи зможуть декларувати свої доходи у криптовалютах.

4. Розмитнення авто через «Дію»

Власники зможуть розмитнити автомобіль просто через застосунок «Дія». Уряд дав добро на цей експеримент 15 вересня.

Через смартфон тепер буде зручно подати документи, сплатити мито й завершити митне оформлення автівки.

Експеримент почне працювати тільки-но Рада ухвалить відповідний законопроєкт.

5. Водійські права – кур’єром

Кабмін також спростив життя тим, хто планує отримати водійське посвідчення. Уряд ухвалив постанову, яка дозволяє готуватися до екзаменів онлайн (раніше треба було відвідувати автошколи очно). 

Право на дистанційне навчання отримують спеціалізовані навчальні заклади. Вони повинні проінформувати найближчий територіальний сервіс МВС і набрати групу не менше ніж 10 учнів. Якщо автошкола втрачає акредитацію, то онлайн-навчання для учнів призупиняється.

Ті, хто успішно склав екзамени, матимуть можливість отримати водійські права кур’єром чи поштою. Для цього треба замовити відповідну послугу через «Дію» або електронний кабінет водія.

6. Чайові – улюбленим блогерам 

Соцмережа мікроблогів Twitter оголосила про новий сервіс – давати донати блогерам. Їх можна сплачувати як основною валютою, так і криптою, причому сама соцмережа за це комісію не отримуватиме.

Чайові сплачуються через застосунки Cash, Patreon, Venmo тощо, а біткоїни надсилаються через платіжний застосунок Strike. Отримають гроші лише ті блогери, які увімкнули цю функцію: в їхньому профілі буде відображено відповідний знак.

7. Суд у смартфоні скоро стане реальністю

У Державній судовій адміністрації презентували мобільний застосунок «єСуд». Поки він працює в тестовому режимі. Мобільна платформа дасть змогу як стежити за рухом документів у судовій справі, так й отримувати на смартфон процесуальні документи та судові повідомлення.

Особливо це спростить життя мешканцям віддалених містечок і сіл, а також тим, хто перебуває на непідконтрольних територіях, адже вони витрачають купу часу на те, що доїхати до суду й отримати необхідні документи.

Підбірка контенту

АТ "Ощадбанк"