Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Де працювати без світла та інтернету: поради для офісних професій

Наталія Найдюк

Під час новорічних свят електроенергію у відносно спокійних містах та селах України практично не вимикали. Причина – зменшення її споживання через теплу погоду та вихідні у промислових підприємств. Але з 10 січня обленерго знову запровадили віялові вимкнення. 

Дивіться, де можна знайти місце для роботи, якщо вдома чи офісі зникло світло й інтернет.

Коворкінги, офіси, кав’ярні на SvitloSpot 

25 листопада IT-фахівець і засновник компанії Cody Ukraine Максим Гонтар в одному з професійних чатів побачив повідомлення такого змісту: «Колеги, в кого асистенти в Україні і без світла, як ви справляєтеся, коли робочий день? Потонула в задачах. Чи є сенс за кордоном когось наймати? Хочеться платити своїм».

А в одному з договорів клієнт ІТ-компанії зазначив, що відсутність або перебої зі світлом не можуть бути підставою для зміни термінів здачі проєкту. Інакше, навіть за всього бажання, працювати з українцями замовник не зможе, бо це ризик для його бізнесу.

«Західні компанії негласно, але досить системно відмовляються від розробників, які зараз  працюють в Україні. Впевнений, це стосується й інших секторів економіки, не тільки інформаційних технологій», – констатує Максим Гонтар.

Аби допомогти ІТ й іншим офісним працівникам бути на зв’язку та виконувати завдання попри перебої зі світлом та інтернетом, команда Cody Ukraine створила проєкт SvitloSpot. На цьому сайті кожен може знайти обладнане місце для роботи у своєму населеному пункті. 

Сервіс перебуває в режимі наповнення. За словами пана Максима, протягом місяця до бази сайту додали 180 нових локацій по всій Україні. Це коворкінги, кав’ярні, офісні центри чи компанії, які можуть за гроші або безплатно поділитися робочим місцем з електрикою та інтернетом. Власники таких закладів можуть увести інформацію про себе на сервісі самостійно, треба лише заповнити гугл-форму. Це безкоштовно. 

Працівник Cody Ukraine проводить модерацію та зв’язується з представниками локації. А далі завантажує інформацію на сайт. 

«Більшість локацій на SvitloSpot – це не коворкінги. Тут скоріше підприємці, які готові надати локацію. Є багато безкоштовних варіантів… Ми розробили цей сервіс за два дні. Звісно, ми розуміємо, що можна було б краще та практичніше це зробити. Але для нас як для компанії, що спеціалізується на проєктах ранньої стадії, найважливіше, аби продукт вирішував питання та стабільно працював. Вважаю, нам це вдалося», – каже автор SvitloSpot.

У час, коли міста України годинами перебували в темряві, на сайті за день було по 200 тис. переглядів. У новорічні свята, коли ситуація дещо стабілізувалася, кількість відвідувачів знизилася до 150–200 людей на день. 

Коворкінги з генератором та інтернетом

Команда Асоціації коворкінгів України створила інтерактивну онлайн-мапу коворкінгів, які зараз працюють у країні. На ній користувач знайде адресу, вартість та дані про наявність у закладі стабільного інтернету (наприклад, Starlink), генератора, кількість провайдерів тощо. 

Карта постійно оновлюється. Якщо бажаєте додати чи змінити інформацію, треба написати на email проєкту: hello@coworkingassociation.org.ua.

Наводимо список коворкінгів із генераторами та інтернетом у кількох містах України. Звісно, більшість закладів – у столиці: 

У багатьох містах є офіси Дія.Бізнес, обладнані генераторами й Starlink. Отже, дізнавайтеся адреси, вартість перебування у просторі та наявність вільних місць. Інформація про них є й на онлайн-мапі Асоціації.

Звісно, ситуація в країні та умови в коворкінгах змінюються швидко, тому краще уточнювати деталі на сайтах чи соцмережах перед відвідуванням. 

Як працювати в кав’ярні: рекомендації

І за мирних часів багато фрилансерів працювали в кав’ярнях. Одні заклади радо зустрічали гостей з ноутбуками, інші – не дуже. З початком повномасштабної війни та енергетичної кризи більшість кафе стали лояльніше ставитися до того, що люди в них працюють, а не відпочивають. Дехто навіть запровадив офіційну плату за це.

Однак самим працівникам варто пам’ятати, що, займаючи столик надовго й не роблячи замовлень, вони шкодять бізнесу. Тож перед тим, як відкрити ноутбук за столиком улюбленого кафе, краще виконати кілька рекомендацій:

  • спитайте в офіціанта або адміністратора, чи можна попрацювати в закладі. Більшість радо погодяться;

  • зробіть замовлення. Якщо сидите в закладі кілька годин, замовте щось більше, ніж просто чашка кави;

  • займайте маленький столик або сідайте за один стіл з іншими працівниками в кав’ярні. Так заклад матиме вільні місця для гостей;

  • залиште чайові й подякуйте за те, що мали змогу попрацювати в цьому просторі.

Якщо у вашому мікрорайоні вимкнули світло, не обов’язково шукати кав'ярню, яка працює на генераторі. Часто на сусідній вулиці електрика є, тому йдіть у заклади, які розташовані там. 

Пункти незламності

Пункти незламності – це проєкт української влади. Їх почали активно відкривати по всіх містах України з листопада минулого року. Більшість з них облаштовані у школах, на АЗС, в магазинах, аптеках, банках та кав’ярнях. Там є генератори й інтернет, отже цілком підійдуть для того, щоб виконати невідкладну роботу.

Звісно, в разі блекауту в пункті незламності буде багато людей. Утім, для себе й комп’ютера ви знайдете місце. Адреси та комплектацію таких пунктів можна знайти на сайті або за допомогою бота-помічника в телеграмі @nezlamnistbot.

Кредит на генератор від Ощадбанку

Наприкінці листопада Ощадбанк запустив кредитний продукт на купівлю та встановлення обладнання, яке забезпечує безперебійну роботу енергосистеми бізнесу. Позику надають у межах програми «Доступні кредити 5–7–9%».

Підприємці можуть придбати за ставкою від 0% генератори для виробництва електроенергії, сонячні панелі, електронакопичувачі, акумулятори, вітрові генератори тощо.

Залежно від обсягів проєкту кредит надають на суму від 100 тис. до 60 млн грн. Строк позики – від 6 до 60 місяців. Детальніше про програму дізнавайтеся на сайті Ощадбанку. 

Станом на січень 2023 вже до 50 кредитних заявок опрацьовано та профінансовано на загальну суму близько 30 млн гривень на цілі, що пов’язані з закупівлею обладнання для енергозабезпечення бізнесу. 

АТ "Ощадбанк"