Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Фінансова грамотність підприємця

Фінансова грамотність — це не лише досконале знання теорії, але й уміння приймати зважені рішення, відсунути емоції, чітко та тверезо оцінити ситуацію. Зрештою, це життєва мудрість і здатність застосувати досвід багатьох інших, які мали схожі питання та успішно пройшли цей шлях. Джордж Клейсон — американський бізнесмен і письменник. У 1926 р. він видав збірку притч про фінансовий успіх «Найбагатший чоловік у Вавилоні», яка швидко поширилася серед працівників банків і страхових компаній, невдовзі набула популярності серед мільйонів читачів, а сьогодні стала класикою.

Здавалося б, що може розповісти підприємцям про фінанси книга, написана в 20-х роках минулого сторіччя? Насправді, багато чого. Змінилося лише втілення грошей — замість золота з’явилися паперові купюри, а за ними картки та електронні платежі. Але базові закони грошей лишилися незмінними. На відміну від традиційних підручників, збірка притч Джорджа Клейсона написана просто й захоплююче, без складних термінів і нудних розділів. «Будуй своє» та «Наш формат» підготували добірку найцікавіших цитат і «фінансових премудростей» підприємця.

1. Почніть працювати над тим, щоб ваш гаманець більшав

Частка заробленого належить вам. Вона має становити не менш як десятину, скільки б ви не заробляли. Вона може бути більшою настільки, наскільки ви можете собі дозволити. Спершу платіть собі. З кожних десяти монет, що кладете до гаманця, витрачайте лише дев’ять. Ваш гаманець одразу почне товщати, а його дедалі більша вага приємно відчуватиметься в руці та дасть задоволення душі.

2. Стежте за витратами

Ретельно вивчіть звички свого життя. Саме у них найчастіше виявляються витрати, які можна в розумний спосіб скоротити або взагалі від них відмовитися. Нехай вашим гаслом стануть слова: «100% високої цінності від кожної витраченої монети». Складайте бюджет витрат, аби було чим заплатити за необхідні речі, задоволення та інші бажання, не витрачаючи понад дев’ять десятих заробітку.

3. Примножуйте своє багатство

Багатство людини вимірюється не монетами у гаманці. Багатство — це дохід, що людина створює; це золотий потік, який постійно тече до гаманця та не дає йому худнути. Треба змусити працювати свої монети, щоб вони народжували собі подібних.

4. Оберігайте свої скарби від втрати

Перший слушний принцип вкладання грошей — це безпека основної суми. Чи розумно жадати більшого заробітку, якщо ризикуєте втратити основну суму? Ні, кажу я вам. Покарання за ризик — імовірна втрата грошей. Перш ніж попрощатися зі своїм скарбом, ретельно вивчайте кожну гарантію, щоб скарб можна було безпечно повернути. Нехай вас не збивають з пантелику мрії про швидке збагачення. Захищайте свій скарб від втрат: вкладайте лише туди, де не постраждає основна сума, звідки, якщо потрібно, її можна буде забрати, і де ви зможете отримати добрий відсоток. Питайте думки мудрих людей. Прислухайтеся до порад тих, хто має досвід.

5. Забезпечуйте дохід на майбутнє

Людина, яка, розуміючи закони багатства, постійно отримує надлишок, має подбати про майбутнє. Варто подумати, куди вкласти гроші чи як створити запаси, які надійно існуватимуть багато років і зможуть дати дохід, коли настане той день, що його мудро передбачили. Цей урок має навчити вас тримати гаманець повним, коли з часом ви не зможете багато заробляти.

6. Вчіться заробляти більше

Заробляти більше можна, шліфуючи майстерність. Розвивайте свої здібності, навчайтеся та набирайтеся мудрості, опановуйте нові навички, і дійте так, щоб поважати себе. Так ви здобудете впевненість для досягнення ретельно обраних мрій.

У інтернет-магазині із промокодом BuduySvoe ви можете придбати книжку «Найбагатший чоловік у Вавилоні» зі знижкою 10% до 10 квітня.

Копірайтинг: «Наш формат»

АТ "Ощадбанк"