Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Гранти для бізнесу «єРобота»: яку підтримку пропонує держава через Ощадбанк

Наталія Найдюк

21 червня уряд України анонсував нові програми для підтримання бізнесу – «єРобота». Гранти надаватимуть через Ощадбанк, який вже приймає заявки від підприємців. Також починають діяти програми навчання українців інформаційним технологіям та підтримання ІТ-стартапів. 

Що таке «єРобота»

«єРобота» – це урядова програма з надання грантів аграрним, переробним підприємствам та іншому мікро- й малому бізнесу. Обов’язкова умова: засновники мають бути громадянами України та створювати нові робочі місця. 

Є 4 види гранти за програмою: 

  • на створення або розвиток власного бізнесу
  • для садівництва, ягідництва, виноградарства; 
  • для тепличних господарств; 
  • для переробних підприємств.

Загальний бюджет програми – 16 млрд грн. 

Подати заявку можливо через портал «Дія».

До 250 тис. грн на будь-який мікро- чи малий бізнес

Цей грант підходить для українців, які хочуть відкрити або розвинути власну справу і мають бізнес-план встановленої форми. Його потрібно прикріпити до заявки на порталі «Дія». 
Кошти надають зареєстрованим ФОПам чи юридичним особам, засновниками яких є громадяни України. Учасником може бути й фізична-особа, яка лише має намір розпочати підприємницьку діяльність.

На рік планують видати понад 20 тисяч грантів. Галузь – будь-яка: це і компанії, що надають послуги СТО, і салони краси, і пекарні, і магазини.

Бюджет програми становить 5 млрд грн. 

Розмір гранту залежить від бізнес-плану та від кількості нових робочих місць, які створить підприємець:

  • від 50 до 150 тис. грн з умовою створення одного робочого місця; 
  • до 250 тис. грн.з умовою створення 2 робочих місць 

Рішення про надання гранту ухвалюють експерти Державної служби зайнятості протягом 15 робочих днів.

«Держава надає грант не готівкою, а перераховує кошти на окремий банківський рахунок, відкритий в Ощадбанку. Ними можна оплатити обладнання, сировину, матеріали, частково сплатити оренду. Але витратити їх за нецільовим призначенням не вийде – банк контролюватиме відповідність платежів затвердженому бізнес-плану», – повідомив Денис Шмигаль під час засідання уряду 21 червня.

З 1 липня Ощадбанк почав консультувати клієнтів щодо участі у цій програмі. 

Підтримання садівництва, ягідництва та виноградарства

На 1 га саду держава надаватиме до 400 тис. грн. Тут діє принцип співфінансування.

Очікується, що за підсумками програми в Україні з’явиться 10 тис. га нових садів. Загальний бюджет – 4 млрд грн. Отримувачі допомоги повинні володіти землею або орендувати хоча б на 7 років. Одне підприємство може планувати сад розміром від 1 до 25 га.

«Кошти надаватимуться не готівкою, а на банківський рахунок для прозорої закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив тощо», – зауважив Шмигаль.

Людина, яка отримує грант, має створити нові постійні та сезонні робочі місця у садовому господарстві, і продовжувати діяльність хоча б 5 років після висаджування саду. 

Часткова компенсація вартості створення теплиць

За цією програмою перша тисяча учасників може отримати до 7 млн грн, решта – до 5 млн грн. 

На рік планують видати 3 тис. грантів. Гроші можна витратити на створення однієї модульної теплиці, площа якої в межах 1,6–2,4 га. А також на купівлю обладнання для роботи, посівного матеріалу, добрив. 

Взяти участь у програмі дозволено приватним підприємцям, аграрним компаніям, фермерським господарствам. Земля має бути у власності або довгостроковій оренді (мінімум на 7 років). 

Програма працює за принципом співфінансування. Для першої тисячі заявок 70 % вартості проєкту оплачує держава, решту – підприємець. Для наступних заявників співфінансування відбуватиметься в пропорції 50 на 50 %. 

«Ми вивчили потреби та можливості наших аграріїв і вбачаємо, що програма буде дійсно успішною. Створення нових тепличних комплексів для вирощування овочів і фруктів сприятиме збільшенню нашого експорту та насиченню українського ринку якісними продуктами», – вважає прем’єр-міністр.

Рішення про надання гранту ухвалюють в Міністерстві агрополітики. Підприємець має створити мінімум 40 нових робочих місць у тепличному господарстві. А також працювати та сплачувати податки після закінчення будівництва щонайменше 3 роки. 

До 8 млн грн для переробних підприємств

Грант призначений для створення чи розвитку переробного підприємства. Тут усе працює за принципом співфінансування. 

Для першої тисячі заявників держава надає 70 % від вартості проєкту, решту оплачує отримувач. Для наступних заяв уряд фінансує 50 % проєкту.

Ощадбанк оцінює учасника з огляду його ділової репутації, бізнес-плану. Рішення про надання гранту ухвалює Мінекономіки на підставі переліку висновків банку. 

Підприємці, що отримали кошти, зобов’язані протягом 3 років сплачувати податки та створити щонайменше 25 робочих місць. 

Так само кошти зараховують на спеціальний рахунок в Ощадбанку. Їх можна використати на придбання, доставлення та введення в експлуатацію обладнання, верстатів, програмного забезпечення. 

Поспішайте подати заявки на отримання гранту, щоб скористатися найвигіднішими умовами співфінансування. Якщо потрібна консультація, в Ощадбанку працює лінія контакт-центру: 0 800 219 800. Детальніше про умови та механізм отримання кожного з грантів можна подивитися на сайті Ощадбанку та на порталі «Дія». 

АТ "Ощадбанк"