Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Гроші хороші?

Хто не мріяв, щоб одного дня за помахом чарівної палички лишити всі свої фінансові проблеми у минулому та знайти чемодан грошей? Героям запропонованих до перегляду фільмів вдалося отримати надзвичайний шанс налагодити своє життя. Але у таких випадках виникає інше питання — на що людина готова піти заради фінансового благополуччя? Дивіться підбірку від «Будуй своє» та приймайте свої важливі рішення.

«Великі гроші» (2010)

Американська кримінальна комедія про пригоди сімейної пари — Сема і Леслі Фелан. Подружжя живе більш ніж скромно. Всі покупки вони роблять у кредит, будинок не радує ні зовнішнім виглядом, ні внутрішніми обладунками, а машина взагалі ледве тримається на ходу. День за днем безрадісне та безперспективне життя, але доля готує їм несподіваний сюрприз, що переверне їхній світ з ніг на голову.

Одного дня Сем опиняється в епіцентрі поліцейської погоні. Він уже не очікував нічого хорошого, як раптом з автомобіля злочинця вилетів якийсь чемодан і приземлився рівно на сидіння машини Сема. Відкривши кейс, він виявляє в ньому більш ніж півмільйона доларів. З цим раптовим «подарунком» долі він поспішає додому, де переконує дружину Леслі залишити ці гроші. Сем дуже переконливо малює картину райдужного майбутнього, в якому вони нарешті розпрощались з усіма кредитами і позиками. А й справді, коли понад півмільйона доларів опиняються в руках зголоднілих людей, можна жити та ні в чому собі не відмовляти. Хіба щось може бути краще? Однак не все складається, як гадається.

Такий собі гангстер Пайк Кубик вирушає з візитом у в'язницю до свого брата-близнюка, де той йому розповідає історію про переслідування поліцейськими і необхідність викинути валізу з грошима. Зрозуміло, гангстер вирішує відшукати загублені сотні тисяч.

Він швидко розшукує родину Феланів та вимагає повернути гроші. Але до цього моменту Сем і Леслі вже витратили на борги і покупки майже $100 тис. Пайку байдуже, будь-якою ціною йому потрібна уся сума. Щоб швидше віддати борг, подружжя Феланів вирішує переступити закон та назбирати необхідну суму, грабуючи магазини. Та цей спосіб виявляється неефективним. Тоді вони пропонують Пайку влаштувати спільне пограбування, а під час бійки Леслі застрелює вимагача.

Фелани лишають у себе гроші, але награбоване у продавців поспіхом повертають і відшкодовують всі збитки. І наче гора з плечей, втім, вони ще не знають, що із в'язниці випустили брата-близнюка Пайка...

«Марнуючи життя» (2000)

Мартін Гомес працює водієм автобуса. Його колеги зазвичай балакають ні про що, а точніше — постійно говорять про жінок, а Мартін подумки десь далеко. Пустка у його очах дає зрозуміти — чоловік готовий на відчайдушний крок. Натиснувши на газ, він проїжджає зупинку, мало не збивши двох дівчат, але потім різко гальмує, виходить з автобуса і йде по шосе.

Згодом Мартін заносить свою кішку сусідці, кажучи, що їде до Норвегії. А сам включає всі конфорки на плиті, і слухаючи веселу музику про блакитне небо, їсть розігріті в мікрохвильовці напівфабрикати. Він майже засинає, коли лунає дзвінок у двері — сусідка повідомляє, що йому відключили газ.

Втім, Мартін не залишає ідеї піти з життя. Він йде проїжджою частиною в надії, що його зіб'є автомобіль, але машини оминають його та стикаються одна з одною. Він залазить на високий міст, але тут не зовсім випадковий перехожий заводить із ним розмову по прибульців, рекламу ЦРУ та інші дурниці, і раптово дає мудру пораду: прямо перед смертю чому б не пожити як слід? Перехожий, який виявився професійним шахраєм, що заробляє гроші, кидаючись під машини, однією мудрою порадою не обмежився. Він радить Мартіну взяти у бандитів в борг мільйон доларів під 50% та наостанок гульнути на повну.

Мартін, якому навіть декілька спроб самогубства не вдалися, вирішує реалізувати таку ефектну ідею піти з життя, розважившись як слід наостанок. Ідеальний план, чи не так? До того ж не треба віддавати борг — який попит з небіжчика? Він отримує гроші, все йде, як задумано.

Та навіть ідеальні плани мають кепську звичку йти нанівець через непередбачені випадки. Наразі такою випадковістю виявилася прекрасна мексиканська офіціантка Лола, один погляд якої повертає Мартіну смак до життя. Тепер невдалому самогубцю, осліпленому коханням до Лоли, зовсім не хочеться вирушати на той світ. Мрії про суїцид миттєво покинули героя, а ось думки про борги залишилися.

Здавалося б, поверни гроші і живи спокійно. Але як повернути, коли все повністю витрачено на розваги і за душею вже нічого немає? Кредитори наступають на п'яти, а жити від цього переслідування хочеться ще більше...

«Закон ринку» (2015)

Ця французька драма, створена знята Стефаном Бризом за участі Венсана Ліндона в головній ролі, була вперше представлена на 68-му Каннському кінофестивалі, де вона брала участь в основній конкурсній програмі. Венсан Ліндон отримав приз фестивалю за кращу чоловічу роль. Також фільм був номінований в 3 категоріях на здобуття кінопремії «Сезар» 2016 р.

У центрі сюжету 50-річний Т’єррі, який після 20 місяців безробіття знаходить нову роботу. Компанія, куди він влаштовується, має дуже гарну репутацію на ринку. Керівництво систематично піклується про клімат у колективі, забезпечує якісний відпочинок і медичне забезпечення. Зі сторони здається, що про місце у такій компанії можна тільки мріяти, і за те, аби туди потрапити, можна віддати все, що завгодно. Але, як і в будь-якій іншій компанії, ідеально все трапляється рідко.

Одного дня новачка-щасливця викликають до керівництва. Йому надходить досить дивна пропозиція. Керівник просить Т’єррі за певні поблажки на робочому місці стати простим «стукачем» і розповідати про кожну дію своїх колег. Збентежений герой навіть не відразу зміг відповісти. Він просить час, щоб обдумати пропозицію.

Для Т’єррі ці роздуми перетворюється на справжні муки. З одного боку борги та страх знову опинитися безробітним, з іншого — небажання йти на конфлікт зі своєю совістю. Час не стоїть на місці, головному герою потрібно зробити важливий вибір, від якого залежатиме, чи зможе він залишитися працювати в перспективній компанії. І ніхто не підкаже, який з цих виборів буде правильним.

АТ "Ощадбанк"