Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Час наймати бухгалтера?

Найчастіше ФОПи самі ведуть свій фінансовий облік, особливо на 1-2 групах. Та й на 3-й групі підприємці зазвичай роблять все самостійно. Але інколи вони все ж потребують допомоги спеціаліста. Отже, чи потрібен бухгалтер ФОПу, і якщо так, то коли саме, Анна Куровська, СЕО бухгалтерської компанії «Ассетс», розповіла «Будуй своє».

7 ознак, коли ФОПу час звернутись до бухгалтера:

1. Вам потрібен ФОП, але ви не маєте ані часу, ані бажання ним займатись.

2. Ви забуваєте своєчасно сплачувати податки і подавати звіти. З’являються штрафи та пені. І їх не можна не платити, бо сума постійно зростатиме.

3. Змінюються реквізити для оплати, суми податків, а ви не встигаєте це перевіряти та контролювати.

4. Ви дізнаєтесь, що ваш ФОП якийсь час вже не є платником єдиного податку.

5. Вас дратує, коли починаєте розбиратися у податках та звітах.

6. Вам необхідно оформити найманих працівників на свій ФОП.

7. Треба виписувати рахунки, видаткові накладні, акти, і ви хочете це делегувати, а не займатись самостійно.

Зрештою, визначилися, ФОПу пора звертатися за допомогою до спеціаліста.

Передусім, головне — бухгалтера слід перевіряти. Не все, але вибірково та частково — обов’язково. Особливо, якщо ви довіряєте йому кошти для сплати податків. Стан сплати своїх податків можна перевірити за допомогою електронного ключа через кабінет платника. Або прийти і звіритись у податковій свого району.

Ви повинні знати найголовніші моменти стосовно вашого ФОП:

— на якій ви групі (деякі забувають або не можуть відповісти на це питання впевнено);

— які повинні платити податки;

— яку звітність треба подавати і з якою періодичністю;

— як заповнювати книгу доходів і те, що вона взагалі має бути.

Виникає запитання: навіщо тоді мені бухгалтер, якщо я все це буду знати? Перш за все ви зможете його перевірити та розмовляти із ним одною мовою. І зможете відстояти свої інтереси у податковій, якщо це буде потрібно. Все ж таки це ваш ФОП, ваша відповідальність і ваші кошти. Адже рідко яка матуся перед тим, як народити дитину, не дізнається все про малюків, які можуть бути проблеми та що із цим робити. Так і підприємці, що вкладають у ведення свого ФОПу хоча б 30% від тієї турботи, яку матуся вкладає у своє дитя, і проблем із власним підприємством практично не матимуть.

Поради стосовно бухгалтера для товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ)

До мене неодноразово звертались власники, які самостійно вели облік, навіть частково — облік ПДВ. Звертались за консультацією й ті, хто вирішував сам зареєструвати своє ТОВ і реєстрували його. Відверто кажучи, опісля вони визнавали, що краще було б заплатити кошти і не марнувати власні нерви та час. Зробити на кілька продаж більше і заробити ці кошти, аніж самому у всьому розбиратись. Я ще раз хочу наголосити на тому, що як ФОПу, так і власнику ТОВ потрібно розбиратись у податках, системі оподаткування, розуміти, як формується до сплати ПДВ, які податки треба платити за найманих працівників. Але не раджу робити це самому. Делегуйте. Розуміючи систему і як вона працює, буде простіше адаптуватись до неї і знайти найоптимальнішу схему для роботи. І бухгалтер або бухгалтерська компанія виступає в цьому процесі як інструмент (не побоюсь цього слова, тому що так воно і є).

2 поради власникам ТОВ

По-перше, одразу починайте працювати з бухгалтером. Виберіть ті найголовніші функції, які він буде виконувати, якщо прагнете зекономити і не хочете прискіпливо вести весь облік так, як того вимагає наше законодавство. Але звертайте увагу на те, наскільки відповідально бухгалтер виконує свої обов’язки.

І по-друге, обирайте того бухгалтера, який розмовлятиме з вами та пояснюватиме засади бухгалтерського і податкового обліку. Який буде детально відповідати на ваші запитання, та у свою чергу ставити запитання вам, а не просто озвучувати факт, що треба сплатити ось таку суму податків. Того бухгалтера, з ким вам буде легко спілкуватись. І одночасно — той, хто дійсно розуміється на своїй роботі.

Все-таки у професії бухгалтера є велика творча складова. І не звертаючи уваги на те, що його діяльність обумовлена Податковим кодексом, стандартами бухгалтерського обліку та великою кількістю законів і листів від ДФС (Державна фіскальна служба), саме цей факт обумовлює те, що на одну ситуацію можна знайти відразу кілька рішень. І інколи вони бувають зовсім не популярними й неочікуваними.

У наступній статті я розповім про загальну систему оподаткування, і хто саме її обирає.

АТ "Ощадбанк"