Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Команда мрії

Працівники – головний чинник успіху будь-якої компанії. Проте самі по собі вони не дадуть найбільшої віддачі для бізнесу. Що робити, щоб вони стали командою, яка діятиме злагоджено та даватиме чудові результати?

 

Почати з себе

Найперше правило – керівник має бути лідером. Але що це означає? Когось у чомусь переконувати, до чогось спонукати, малювати картини світлого майбутнього? Зовсім ні. Лідерство починається з себе. У кожної людини є бажання, виконання яких залежить лише від неї. Якщо вона хоче покращити здоров’я чи фізичну форму, вона має займатися фізкультурою. Якщо хоче добре виховати своїх дітей, вона повинна виконувати те, що вимагатиме від них, та бути їм прикладом. Якщо людина має силу організовувати та дисциплінувати себе, вона може вести за собою інших. Якщо ні – будь-які заклики будуть порожніми словами.

 

Мати мрію

Команди мрії не може бути без мрії. Чи є у вас мрія? Яка вона? Піти з роботи? Збільшити дохід? Жити розкішним життям? Такі фразу звучать абстрактно. Чи стане ця мрія метою, до якої ви готові йти, долаючи труднощі? Що справді мотивує вас розпочати бізнес? Яку проблему ви хочете вирішити за його допомогою? 

Треба формулювати мету конкретніше, простими словами. Припустімо, ви хочете підвищити якість життя своєї сім’ї. Тоді розповідайте людям, з якими ви зустрічатиметеся, для чого вам цей бізнес, і запитуйте їх, чого хочуть вони. Можливо, наближається пенсійний вік, а людина до цього не готова. Хтось дійшов до межі своїх можливостей на роботі. Комусь не подобається, коли йому начальник вказує, що йому робити. У кожного свої бажання, але ви знатимете, за що люди будуть готові йти з вами до спільної мети та що ви можете їм запропонувати.

 

Місія та цінності

Реалізувати свої цілі за допомогою бізнесу можна, лише якщо дати якусь цінність іншим. Щоб її створити, треба вкласти багато сил і часу. Вигода від бізнесу часто відстрочена, а щоб не зійти зі шляху, ваш продукт має бути наповнений для вас сенсом та виходити з вашої системи цінностей. 

Тому гроші не можуть бути єдиним сенсом існування бізнесу – у нього має бути місія, справа, якій він служить. Наприклад, ваш продукт чи послуга допомагає дбати про здоров’я чи створює комфорт в оселі. Досить часто люди, які вирішили якусь свою проблему чи покращили життя за допомогою власного ноу-хау, хочуть поділитися своїм відкриттям з іншими.

Тим, кого ви запрошуєте до бізнесу, теж має подобатися ваш продукт. Можливо, у них схожий досвід, схожа система цінностей і вони оцінять вашу ідею та захопляться нею.

 

Правда без прикрас

Не треба створювати у людей уявлення, що їм у вашому бізнесі буде легше, ніж ви очікуєте. Адже неправда веде до розчарувань. Щоб стати фахівцем, треба 5–10 років. Щоб вивести бізнес із початкового рівня на стабільний, теж має пройти час. Люди, які у нього прийдуть, будуть чогось навчатися і рости, можливо навіть освоювати іншу професійну галузь. Тому легко їм бути не може.

Не говоріть, що ваш чудовий продукт потрібен усім. Реальність покаже інше: споживача може влаштовувати дешевший продукт, бо у нього бракує грошей або такі продукти для нього не пріоритет.

Якщо співбесіднику нецікава ваша ідея, це нормально. Відпускайте таких людей. Ваше завдання – знайти тих, кого зацікавить ваша справа, хто захоче щось змінити у своєму житті, освоювати щось нове та покращувати життя інших людей. 

 

Які фахівці вам потрібні та як їм платити?

Щоб визначити це, спитайте себе: у чому ви сильні, а в чому ні? Якщо ви створили продукт, але не вмієте організувати його виробництво, просування та продажі, то вам потрібен спеціаліст з організації виробництва, маркетолог та продавець. Як з ними працювати: як із фахівцями чи як із партнерами?

Якщо ви можете оплачувати їхню роботу, то платіть їм як фахівцям. Якщо грошей бракує, пропонуйте частку в бізнесі. Але нерідко співпраця не вдається (і це нормально), а ділити бізнес потім буває боляче. Тож спочатку скажіть їм таке: «Ми з вами укладаємо угоду на рік: якщо за рік ми спрацюємося, то такого-то числа та місяця створимо компанію і кожен отримає відсотки». За рік стане зрозуміло, хто є пайщиком. 

 

Мотивація

Людям треба окреслити їхню зону відповідальності, поставити чіткі завдання та мотивувати їх. Наприклад, сказати маркетологу: «Ти зараз один. Ось тобі сума – покажи результат». Фахівцям варто визначити план, правила нарахування бонусів та премій. І якщо маркетолог залучить потрібну кількість людей, які зроблять замовлення, йому треба виплатити премію. Так само мають бути встановлені критерії виплат іншим спеціалістам.

Члени команди можуть брати участь у розподілі бюджету: обґрунтовувати, які ресурси їм потрібні та як вони ними розпоряджатимуться. Тоді можна планувати мотивацію, яка буде чесно прив’язана до результату на виділений ресурс. Це також сприятиме згуртованості та господарському ставленню до бізнесу. 

Інші засоби мотивації – це відзнаки, нагороди, подарунки, поїздки. І навіть проста подяка за роботу без приводу сприятиме відчуттю значущості, приналежності працівника до компанії та його лояльності.

Якщо ж спеціаліст стабільно не дає результату, треба з ним прощатися. Припустімо, ви очікували від маркетолога 60 продажів на місяць, а він дає 20. Це непоганий результат, але не той, що вам потрібен. Прощатися обов’язково треба добре! По-перше, негатив емоційно спустошує обидві сторони, а по-друге, псує вашу репутацію на ринку.

Є способи розпрощатися зі співробітником без болю і образ, наприклад, дати йому рекомендації та контакти компаній, де він, на ваш погляд, проявить себе краще. Детальніше про це читайте у статті.

 

Позитивна атмосфера

Гарний мікроклімат у компанії сприяє ентузіазму, дружнім відносинам та ефективній роботі працівників. Яким саме він має бути? Це залежить від системи цінностей лідера. Наприклад, ви цінуєте прості та прозорі відносини. То реалізуйте цю модель: будьте чесним із працівниками і, якщо вас щось не влаштовує, кажіть про це прямо. Але будьте готовим і до того, що вам теж говоритимуть правду. Не забувайте визнавати й гарні результати співробітників: це може бути вашою перевагою, бо люди не звикли, що їхню добру щоденну працю помічають. Коли ніхто не здогадується, як ви оцінюєте роботу людей, стосунки стають набагато простішими.

Якщо ваші основні цінності – людяність і тепло, створіть у команді атмосферу щирості, любові, прийняття. Людям цього дуже не вистачає, і, якщо їм дати ці цінності, це буде ваш рецепт цементування команди.

Якщо ви любите кайф та драйв, можна дозволити музику у відділі, якщо вона не заважає працювати. Поставити у вільній зоні самокат, на якому під час перерви можна проїхатися, чи тренажер. Влаштовувати раз на місяць день подарунка без приводу, коли зранку люди знаходять на своєму столі квітку, шоколад, кульку, листівку, а увечері всі вгадують, хто що кому подарував.

Також люди цінують здатність лідера поступатися своїми інтересами заради команди, зокрема заради безпеки кожного. Наприклад, у скрутні часи більшість компаній скорочують працівників. Проте, можливо, є інші варіанти, хоча не дуже вигідні для власника бізнесу. Скажімо, місячна неоплачувана відпустка для працівників. Люди це зрозуміють, якщо ви поясните їм: нехай трохи постраждають усі, аніж один  – сильно. Тоді працівників не треба буде закликати до лояльності: їх ніхто не переманить за зарплату, на 15-20% вищу.

 

Як ефективно керувати командою? 

Зазвичай керівник хоче все контролювати. Це призводить до того, що великий обсяг інформації не дає йому швидко ухвалювати рішення.

Проте є інший варіант – зробити так, щоб працівники хотіли взаємодіяти горизонтально. А якщо щось піде не так, завдання керівника – не покарати винних, а виявити проблеми, які можуть бути такими: а) завдання виконує не та людина; б) двоє не домовилися між собою; в) неправильне завдання (тоді керівник має коригувати завдання).

Якщо людям подобається взаємодіяти, тоді час та гроші витрачаються ефективно. І байдуже, офісні це працівники чи віддалені, головне – як вони між собою взаємодіють. 

Якщо ви хочете залучити інвестиції у бізнес, то інвестори також дивляться на команду! Буває, проект їм не подобається, але ефективна та згуртована команда-зірка настільки вражає, що вони можуть запропонувати їй інший проект.

 

Тож нехай ваші працівники будуть не просто класними фахівцями, а людьми, з якими ви із задоволенням проводитимете час та які покращуватимуть ваше душевне життя!

АТ "Ощадбанк"