Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Корпоративний відпочинок влітку-2021: п'ять ідей з реальними прикладами

Наталія Найдюк

Яких би асів ви не взяли на роботу, якщо вони не є справжньою командою, успіх у бізнесі буде постійно майоріти десь попереду. Корпоративний відпочинок – один зі способів згуртувати людей. За даними CO2 Partners, компанії на кшталт Google або Barclays у доковідні часи постійно організовували корпоративні лижні чи пляжні вилазки, виряджалися в круїз по Середземному морю, грали в гольф і разом відвідували SPA-процедури.

Ми розібралися, що ж дає бізнесу корпоративний відпочинок, та пропонуємо 5 ідей і реальні кейси цікавого проведення часу з командою влітку 2021 року. Готові програми люб’язно надали українські туроператори, а психологиня Віра Романова пояснила, чому деякі співробітники відмовляються брати участь у позаробочих заходах.

Навіщо відпочивати разом

Експерти виділяють три головні завдання, які вирішує корпоративний відпочинок.

1. Налагоджує комунікацію між працівниками.

Іноді команда не дає очікуваного результату лише тому, що між співробітниками немає належної комунікації або ж вона слабка. Регулярний корпоративний відпочинок здатен виправити ситуацію. 

Крім того, керівникові корисно подивитися, як працівники спілкуються в неформальних умовах. Не лише для того, щоб виявити розлади в комунікації, а й щоб зрозуміти, як краще контактувати з тією чи іншою людиною.

2. Окреслює лідерів.

Аби виявити організаторські й лідерські якості співробітників, відпочинок організовують певним чином. Під час спільних розваг, конкурсів, змагань ви можете помітити, що деякі працівники активніші за своєю природою, чого не виявляється у звичному робочому процесі.

Зверніть увагу, хто з команди добровільно бере участь у заходах, приміряє на себе різні ролі. Простежте, як такі люди мотивують інших. Потім на підставі помічених якостей добре розподіляти завдання в колективі, що підвищить продуктивність усієї команди.

3. Перезавантажує.

У багатьох компаніях вже практикують позачергові вихідні для працівників, які цього потребують. Виснажена людина просто висиджує робочі години, бо не може викладатися на повну.

Дайте співробітникам можливість розслабитися, перезавантажитися, і вони повернуться до роботи з новими силами й креативними ідеями. 

5 варіантів корпоративного відпочинку влітку

Обираючи позаробочі заходи з командою, враховуйте вік, спосіб життя й темперамент колективу. 

За словами директорки ТОВ «‎Авес Тревел» Анастасії Сичевської, компанії більше орієнтовані на корпоративний відпочинок в Україні. Запити на закордон, зокрема Туреччину чи Єгипет, є, але в меншому масштабі.

На природі: тур на озера

Синевир у Карпатах, Блакитні – на Чернігівщині, Шацькі – на Волині, Черепашинське – на Вінниччині – в Україні багато озер, де можна відпочити з командою влітку. 

Зазвичай група їде мініавтобусом у супроводі гіда. Під час подорожі цікаво відвідати місцеві пам’ятки. Наприклад, у турі на Синевир це може бути Воловецький (Бескидський) перевал, розташований на межі Львівської та Закарпатської областей. Також неподалік є центр реабілітації бурих ведмедів, форелеве господарство, ферма плямистих оленів і традиційна сироварня.

У випадку з Блакитними озерами варто заїхати в село Олешня, де живе найстарший гончар в Україні. Там є музей глиняних виробів і родинна садиба Софії Русової. 

Ігровий: квест-тимбілдинг 

Такий вид відпочинку підходить і для маленьких колективів, і для великих команд. 

Вартість з людини становить приблизно 500 грн, але все залежить від складності гри. 

Квести проводять на локації замовника. Організатори привозять і монтують інвентар. 

Група ділиться на команди. Кожна розв’язує різні завдання, які вимагають спритності, нестандартних рішень, концентрації, спільних дій, кмітливості тощо. Під час таких активностей можна виявити прихованих лідерів, про що писалося вище.

Ще один варіант – виїзні квести: в Чорнобильську зону, заповідник тощо.

Спортивно-екстремальний: сплави та рафтинги

Анастасія Сичевська зазначає, що цей вид відпочинку найпопулярніший. Сплави організовують для різних за чисельністю команд: від 10 до 100 осіб. 

Ціна відпочинку залежить від річки й тривалості туру. Наприклад, по Снову (Чернігівська область) це коштуватиме від 700 грн за особу, а дводенний тур по Тисі – 2 500 грн. 

До вартості зазвичай входять транспортні витрати, екіпірування й послуги інструктора. По завершенню сплаву на учасників чекає пікнік.

Під час запливу кожен співробітник відпрацьовує «‎на фізиці» злагоджену роботу в команді.

Пізнавальний: екскурсії по Україні

Це тематичні екскурсії на кшталт «‎Вікенд у...» (Харкові, Полтаві тощо). 

Вартість туру залежить від міста, у середньому – 1 300 грн з особи. 

Поїздка триває два дні. Наприклад, Харків ви з командою відкриєте з історичного, мистецького й гастрономічного ракурсу. На Житомирщині можна відвідати геологічний заказник «‎Кам’яне село». 

Загалом в Україні понад 400 міст і смт, тож відкривати їх для себе можна довго. Такі поїздки розширюють кругозір і надихають на нові творчі ідеї.

Гастротури: вино, равлики та сир

Частково гастрономічна частина втілюється у пізнавальних турах та на природі. Але можна окремо поїхати на дегустацію вин, сирів, риби, равликів тощо.

Вартість поїздки залежатиме від міста, власника ферми й продукту. Наприклад, дводенний тур на Закарпаття коштує приблизно 1 300 грн з особи, а екскурсія на виноробню під Черніговом – 900 грн без урахування транспортних витрат. Скуштувати равликів на фермі вийде від 300 грн. 

Можна відвідати тематичний гастрофестиваль на кшталт пива чи шоколаду у Львові.

Чому не всі хочуть їхати на корпоративний відпочинок

Психологиня й засновниця консалтингової агенції YourPersonal GrowthHacker Віра Романова назвала основні причини небажання співробітника брати участь у корпоративному відпочинку:

  • боїться оцінок. Підсвідомо людина вважає, що негативна оцінка вплине на її подальшу долю в компанії. Часто серед таких працівників є трудоголіки й ті, що зазнають булінгу вдома чи у стосунках;
  • має власні плани, якщо поїздка випадає на вихідні чи свята. Співробітник на перше місце ставить родину, дітей, друзів і взагалі своє життя; 
  • виключає себе з колективу, бо хтось у ньому є аб’юзером;
  • переконаний, що успіхів можна досягти лише на роботі. Спільний відпочинок, на думку такого співробітника, просто втрата часу. У людей цієї категорії підвищені вимоги до оточення;
  • ставиться до роботи суто як до джерела доходу. І це не погано, просто треба приймати людину такою, яка вона є.

АТ "Ощадбанк"