Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Мистецтво купувати безпечно

Здавалось би, звичне діло для підприємця — придбати товар. Так, справа з не дуже хитрих — були б гроші на закупівлю і можливість її реалізації. Олександр Гарбар, адвокат і засновник адвокатського бюро Harbar Legal та один з консультантів «Будуй своє», з досвіду власної юридичної практики розповів про три умовні групи ризику цієї, на перший погляд простої й буденної дії підприємця, і пояснив, як запобігти неприємностям.

Партнери з трьох груп ризику

1. Партнер, який просить передоплату і не продає товар

Даний тип контрагентів мають одне з наступного:

— фіктивну компанію, яка зареєстрована на номінальних засновників «з вулиці» і такого ж директора, з яких навіть при великому бажанні і законному рішенні суду взяти буде нічого;
— реальну компанію, зареєстровану на справжніх засновників, проте вони готові спочатку затягувати терміни і багато раз обіцяти, що ситуація буде вирішена, а потім так само довго затягувати строки в суді і розтерміновувати виконавче провадження.

2. Партнер, який стягує передоплату і затримує поставку товару

Даний тип контрагентів часто належить до цілком нормального і порядного бізнесу, але у цьому бізнесі може бути погана внутрішня організація роботи або ж на дану компанію мають вплив незалежні від неї фактори. Фактором впливу може виступати, наприклад, затримка поставки з боку виробника, особливо коли той — з-за кордону. Затримка може виникнути й через митні органи або навіть релігійні свята у деяких країнах — типовим прикладом є різдвяні свята в країнах ЄС і США, коли всі відпочивають.

3. Партнер, з яким за будь-яких умов не потрібно співпрацювати

На українському ринку — маса постачальників товару, яких успішні компанії давно занесли у свої чорні списки. Ці компанії все-таки затримуються у бізнесі лише через те, що їхні ціни часто аж надто привабливі у порівнянні з конкурентами.

У чому ж саме ризики? Справа у тому, що серед постачальників можуть бути компанії, які виступали однією з ланок схем по ухиленню від сплати податків. Працівники податкової служби, розслідуючи злочини по ухиленню від сплати податків, рано чи пізно притягнуть до відповідальності всіх посадових осіб такої компанії. А ще — вони прийдуть з перевірками або обшуками до партнерів, з якими співпрацювала компанія-правопорушник. Також поширена практика надсилання в рамках кримінального провадження запитів про надання документів і пояснень до партнерів, з якими співпрацювала дана компанія-правопорушник, та залучення в якості свідків у кримінальному провадженні посадових осіб партнерів, що купували товар.

Очевидно, всі ці наслідки малоприємні для нормального підприємця і відбирають багато часу та ресурсів.

Як уникнути проблем з вищевказаними категоріями постачальників?

Якщо говорити відверто, то єдиного рішення, яке застрахує ваш бізнес на 100%, немає. Але є давно перевірені практикою заходи, що дозволяють звести до мінімуму потенційні ризики. Власне, саме цим пояснюється наявність відділів з безпеки у великих корпоративних структурах.

Ключові поради для уникнення юридичних ризиків при купівлі товару:

1. Перевіряйте своїх потенційних і нинішніх партнерів у судовому реєстрі, реєстрі платників податків та ЄДР. Отримана інформація скаже про наявність або відсутність судових проваджень, які тривають або вже були, і в якості кого виступав ваш партнер та яку відповідальність поніс. Також звертайте увагу на розмір статутного капіталу, дату реєстрації, місцезнаходження, історію змін адрес та назв компанії. Перевірте засновників і директора по реєстру ЄДР. Важливо, щоб на жодному з них не було ще по кілька подібних компаній у минулому або в поточному періоді.

2. Перевіряйте установчі документи свого партнера, наприклад, повноваження керівника на підписання угоди з вами.

3. Якщо сума угоди суттєва, рекомендую доручити комусь із працівників перевірити фактичне місцезнаходження компанії потенційного партнера. Незайвим буде помоніторити інформацію про нього в інтернеті — як мінімум у пристойних компаній мають бути сайт і сторінка у соціальних мережах.

4. Завжди укладайте письмовий договір, отримуйте його підписаний оригінал та рахунок-фактуру. Тут запам’ятайте важливе правило: немає простих шаблонних договорів, є договір на конкретну угоду, яку ви виконуєте з тими умовами, що юридично захищають вас. Дане правило дозволить ефективно відстояти ваші права.

5. Повторю згадане вище — укладайте договори під конкретну угоду і прописуйте ті умови, які будуть вас захищати, перестраховуйтесь і залучайте хорошого юриста, що має досвід у даній практиці.

6. Не здійснюйте повних передплат новим партнерам. Якщо без передоплати ніяк, краще розбити оплату на 3-4 платежі у залежності від етапу виконання партнером своїх зобов’язань.

АТ "Ощадбанк"