Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

NoCode-технології: онлайн-бізнес без програмістів

Олена Залєвська

Сьогодні кожний бажаючий без спеціальної підготовки, освіти та навіть допомоги програміста може створювати повноцінні web-продукти, додатки, сайти, чат-боти й інші інтернет-інструменти. У підприємців же з'явилась чудова можливість ще й протестувати свою бізнес-ідею до її впровадження в життя. І все це без шалених бюджетів й довжелезних термінів, а завдяки програмуванню без коду, тобто використанню NoCode-технологій. 

Що це за технології, які завдання вони можуть виконати, як заощадити на програмістах і не залежати від них, найкращі інструменти  NoCode для різних бізнес-цілей – про все це нам розповів співзасновник компанії Make it in Ukraine Максим Уперяка.

Створити сайт без програмування

Платформа NoCode застосовує візуальні інструменти розроблення замість програмування. Саме візуальне середовище дає змогу користувачам самостійно робити необхідні зміни в системі, створювати додатки, сайти й інші продукти програмування. По суті, за допомогою таких технологій кожен може програмувати без особливих навичок і значних витрат, адже розроблення веб-додатків без коду виконується візуально за допомогою попередньо створених модулів. Таким чином робота просувається швидше.

«Те, що кілька років тому вимагало б у досвідчених розробників місяці напруженого програмування, сьогодні – питання декількох клацань миші просунутими користувачами, які не знають мов програмування, – каже Максим Уперяка. – Наша діяльність технологічно цілком побудована на NoCode-технологіях. Це дало змогу значно зекономити на розробниках для наших ресурсів: корпоративного сайту та блогу, кар'єрної платформи (Job Board), конструктора вакансій і резюме, калькулятора для розрахунку вартості команди розробників тощо. Тільки уявіть, лише за 2 місяці завдяки технологіям NoCode ми самотужки, без залучення фахівців, змогли повністю протестувати функціональність і базові функції наших сервісів, запустили ключові ресурси й розпочали активну бізнес-діяльність. А якби ми винайняли Frontend- і Backend-розробників, нам довелось би платити їм 3–5 тис. доларів зарплати щомісяця. За допомогою ж NoCode-конструкторів ми обмежились лише професійним вебдизайнером».

Як виявилося, впровадження таких технологій триває доволі давно, й один із найяскравіших прикладів – розроблення додатків. Сервіси, як-от AppSheet, існують вже з десяток років, на них зроблено понад 2,5 млн додатків. Проте революцію у напрямі «аматорського» програмування і справжній прорив здійснив Bubble, на якому досить легко зібрати аналог Uber або Airbnb за тиждень, ідучи за нескладною інструкцією. Або ж лише за 2 дні придбати готовий шаблон за 100 доларів! Зараз є багато аналогів такої платформи, приміром Glide, Thunkable, AppSheet, Adalo.

Покращення через спрощення

Які ж саме NoCode-технології знадобляться підприємцю, щоб вільно почуватися в онлайн-просторі. Які процеси можна спростити, не витрачаючи шалені гроші на працю програмістів і розробників?

Виходячи з власного досвіду, Максим Уперяка виділив кілька напрямів:

  • Для створення свого сайту, блогу, сервісу публікації вакансій (Job Board), конструктора вакансій (Job Post Builder), конструктора резюме шукачам роботи найчастіше використовують вебконструктор Webflow. Він дає можливість значно, до 5 тис. доларів на місяць, зекономити на розробниках. До того ж NoCode-конструктори дають гнучкість: будь-яку зміну на сайті чи іншому вебресурсі зробити легко й майже миттєво. Деякі спільні з клієнтами спецпроєкти ми робимо ще на Tilda + Typeform.
  • Для поштового розсилання та додаткової блог-платформи для українських читачів застосовуємо досить популярну платформу Substack, одну з найвдаліших NoCode-розроблень. На Заході видання й журналісти її активно монетизують. З досвіду скажу, що ми пробували багато видів електронної пошти й блог-сервісів, абонплата за які на рік могла перевищувати тисячі доларів. А от Substack – безплатна, ми адаптували її під свої потреби протягом одного дня.
  • Для створення внутрішнього набору документації та навчальних матеріалів (внутрішні вікі) раджу користуватися рішенням Notion.
  • Зараз наша компанія активно тестує NoCode-компоненти у поєднанні зі штучним інтелектом, зокрема різні функціональні оболонки для дивовижного текстового AI-інструменту OpenAI GPT-3 (за цією компанію стоїть славетний Ілон Маск). Як це працює: ми тестуємо AI-оброблення електронного листування (як вхідну кореспонденцію, так і вихідну), генеруємо деякі тексти для покращення SEO. Однак AI наразі – це експериментальний напрям.
  • Таблична організація даних по заходах, партнерах, вхідному потоку клієнтів, інтеграція з поштою та іншими сервісами – це, безперечно, Airtable.

Коли чекати на результати

NoCode-технології можна застосувати до будь-якого онлайн-бізнесу, але швидкість отримання результатів все ж залежить від сфери: у B2B усі процеси зазвичай йдуть повільніше, у роздрібному бізнесі – швидше. Проте шалене впровадження автоматизації, NoCode-інструментів та AI значно пришвидшує бізнес-процеси як у B2B, так й у B2C.

Залежно від того, яку сферу ви забезпечуєте NoCode-рішеннями, результат можна одержати навіть того самого дня. Наприклад, сервісний чат-бот починає працювати одразу, а ось новий сайт треба проіндексувати у пошукових системах, які оцінять, наскільки ваш контент корисний, і вже тоді показуватимуть його у пошуку рядком нижче або вище. Очікування таких SEO-результатів може тривати місяці, адже у ваших руках інструменти, а як ви ними розпоряджатиметесь і чи є у вашому бізнесі цінність (value), яка спиратиметься на інструменти та інфраструктуру, – це зовсім інша річ. Тож якщо ви розвиваєте свій бізнес онлайн і бажаєте зекономити й отримати результат, без NoCode сьогодні не обійтись. 

Покрокова інструкція застосування NoCode

На прикладі інтернет-магазину Максим Уперяка виділив 10 обов'язкових кроків, які потрібно зробити підприємцю, щоб користуватись NoCode-технологіями:

  1. Упевніться, що будь-який бізнес сьогодні не може існувати без онлайну.
  2. Розпишіть для себе бізнес-процеси, що мають бути в онлайні. В ідеалі, коли створювали бізнес-план для запуску бізнесу, ви вже мали це зробити.
  3. Подумайте, що для вас є MVP (minimum viable product – продукт із мінімальним функціоналом, який можна дати користувачам для використання. Так тестуються ідеї у розробленні програм з мінімальними затратами ресурсів), яку модель ви б хотіли показати тим, хто приноситиме вам гроші (інвестори, замовники тощо). Що потрібно: сайт-лендінг, прототип мобільного додатку для замовлення ваших сервісів чи щось інше? Як знатимете це, зрозумієте, який інструмент взяти.
  4. Порахуйте, на що з бізнес-процесів ви витрачаєте або витрачатимете більше коштів. Якщо говоримо про онлайн, то скільки коштуватиме для вас розроблення й супроводження сайту, різні «движки» (CMS), SMM-менеджери для соцмереж, менеджери, що відповідають на запитання клієнтів й приймають замовлення тощо.
  5. Оберіть NoCode-конструктор для сайту. Наприклад, для старту магазину можна взяти Shopify і додати платіжний модуль (Gumroad), для інших потреб і вебзавдань – Squarespace, Webflow, Tilda тощо.
  6. Питання дизайну вирішує той самий Webflow, чи Figma, чи Canva.
  7. Встановіть чат-бот. Недооцінений напрям NoCode – конструктори чат-ботів. Я, як маркетолог, бачу досить потужну перспективу у використанні чат-ботів: щоб менеджер не витрачав десятки годин на ті самі відповіді, на рутинне оброблення замовлень, послуговуйтесь чат-ботами, що відчутно спростять ці процеси. Приклади NoCode-рішень: Manychat, Chatforma, Chatfuel, Landbot.
  8. Організуйте інтеграцію різних сервісів: оброблення вхідних записів, електронне листування (ActiveCampaign), маркетинг, управління лідами (потенційними клієнтами), ведення CRM-систем, соцмережі тощо. Досить непогані NoCode-рішення для цього – IFTTT, Zapier, Integromat.
  9. Дослідіть спектр NoCode-інструментарію більш докладно: у вас точно з'явиться ідея, що можна іще зробити з його допомогою. 
  10. Постійно оцифровуйте результати: скільки витратили, скільки зекономили. Це дасть розуміння, які тактичні кроки здійснити найближчим часом.

АТ "Ощадбанк"