Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Підтягуємо знання: стратегія

Бізнес – це розумний і продуманий ризик. Як досягти рівня гуру під час планування майбутнього компанії? Що головне – клієнт чи виробництво? Відповіді можна знайти у нашій добірці книг, медіа та відео. Ну і варто час від часу грати в шахи.

Книги

Blue Ocean Strategy, Expanded Edition: How to Create Uncontested Market Space and Make the Competition Irrelevant by W. Chan Kim

Одна з найпопулярніших стратегій – стратегія блакитного океану, яка спрямовує бізнесменів на створення унікальних ринкових можливостей, а не на боротьбу із конкуренцією.

Business Strategy: Managing Uncertainty, Opportunity, and Enterprise by J.C. Spender

Зазвичай топ-менеджери кажуть більше, ніж потрібно, через це співробітники інтерпретують сказане по-своєму. Це впливає на вибір напрямків і підходів у роботі. Автор книги навчить читачів, як треба діяти, коли у колективі склалася ситуація невизначеності, дає рекомендації щодо спрямування робочих процесів у єдине русло.

Tilt: Shifting Your Strategy from Products to Customers by Niraj Dawar

У центрі стратегії має бути клієнт, а не виробництво та витрати на створення продукту, як вважають більшість підприємців-початківців. Автор радить, як розробити успішну бізнес-стратегію, скоротивши при цьому витрати.

The Strategy-Focused Organization: How Balanced Scorecard Companies Thrive in the New Business Environment by Robert Kaplan and David Norton

Книга допоможе опанувати систему управління ефективністю, головним принципом якої є побудова стратегії діяльності кожного працівника. Система вчить налагоджувати робочі процеси таким чином, щоб усі працівники виконували свою роботу якнайякісніше.

The Lords of Strategy: The Secret Intellectual History of the New Corporate World by Walter Kiechel

Видання познайомить вас із чотирма королями бізнес-стратегій: засновником Boston Consulting Group Брюсом Хендерсоном, засновником Bain & Company Біллом Бейном, керівним директором McKinsey & Company Фредом Глюком та професором Гарвардської бізнес-школи Майклом Портером.

Фільми

Підозрілі особи / The Usual Suspects

У психологічному трилері з несподіваним фіналом йдеться про групу професійних злочинців, які познайомилися під час процедури впізнання підозрюваного і вирішили об'єднатися, щоб здійснити прибуткове пограбування. Фільм підіймає низку бізнес тем: утримання позиції лідера, влада і вплив, довгострокова бізнес-стратегія, вміння оцінювати ризики і вигоди, навички підприємництва, креативність і винахідливість, зміцнення бренду, логістика і маркетинг.

Людина, яка змінила все / Moneyball

Драма, заснована на реальній історії спортивного менеджера, який мав вирішити складне завдання - створити конкурентоспроможну, сильну, успішну бейсбольну команду, не маючи при цьому необхідних ресурсів.

Це кіно не про спорт, перемоги і поразки. Це справжній майстер-клас кризового менеджменту від Біллі Біна у виконанні Бреда Пітта. Продумані бізнес-стратегії, тактики, зважені рішення, ризики, на які йде головний герой заради досягнення мети, надихають і мотивують.

Кремнієва долина, серіал / Silicon Valley

Якщо у вас є час тільки на 1 серіал, то це справжній must sее. Дуже дотепна стрічка в якій описані всі кліше про стартаперів та детально розібрані всі стадії роботи над власним бізнесом – від ідеї до масштабування. MVP, pre-seed, seed, pivot - і все це на наочних прикладах. На одному з етапів серіалу герой стикається з проблемою - розробити стратегію розвитку власного бізнесу. Наскільки успішно і якими методами він вирішував цю проблему, ви дізнаєтеся в серіалі.

Гра на зниження / The Big Short

У цьому фільмі ви не знайдете інструкції з обрання правильної стратегії бізнесу. Проте його варто подивитися, щоб розібратися, які стратегії і закони працюють на міжнародному фондовому ринку. Історія про те, як група фінансових аналітиків розрахувала правильну вартість іпотечних паперів і передбачила фінансову кризу. У фільмі дуже багато фінансової лексики і дуже детально розбираються стратегії, які працюють на світовому фінансовому ринку. Фільм варто подивитися тим, хто хоче розібратися, за якими правилами працюють великі фінансові гравці.

Джой / Joy

В основі сюжету - реальна історія засновниці компанії Ingenious Designs Джой Мангано, що винайшла швабру, яка сама відтискає воду. Попри фінансові труднощі, сімейні негаразди і зраду, Джой не перестає вірити в свій підприємницький потенціал. Як демонструє фільм, майже кожна молода бізнес-ідея обов'язково проходить жорстку перевірку не лише світом комерції, але і колом рідних людей. Головне - бути до цього готовим і продовжувати реалізовувати свої ідеї. У фільмі показано виникнення компанії від задумки до реалізації та розробки подальшої стратегії розвитку підприємства.

Медіа

bothsidesofthetable.com

Блог Марка Састера, бізнес-стратега із США. У нього за плечами досвід роботи із безліччю різноманітних бізнес-кейсів: від стартапів до великих корпорацій, від успіху до провалу. Крім того, він уміє робити простішими складні ідеї.

allbusiness.com

AllBusiness охоплює практичні поради, аналіз та коментарі від бізнес-експертів. Оновлюється щодня (навіть у вихідні), і його можна шукати за такими категоріями, як «Інтернет-маркетинг» та «Стартапи».

entrepreneur.com

Блог розрахований на аудиторію малого та середнього бізнесу. Дає чимало порад із стратегічних та маркетингових питань.

smallbizsurvival.com

Автор блога Беккі МакКрей аналізує власні успіхи та провали і дає поради, як вижити малому бізнесу.

strategicprofits.com

Блог про стратегію підприємницької діяльності та звички, які допомагають власникам бізнесу підвищити рентабельність та уникнути втрат.

TED Talks

Інвестиції та зелені технології

Джон Доєрр стурбований глобальним потеплінням та екологічними проблемами. Особливо його вразила коротка репліка його дочки під час обговорення цієї проблеми: «Тато, твоє покоління створило цю проблему, тож вам її і вирішувати». Після цього він і його партнери з венчурного фонду вирішили змінювати світ та інвестувати у майбутнє.

Подивитися тут

Як навчитися керувати своїм часом

У тижні є 168 годин. Як знайти час для найважливішого? Експертка з тайм-менеджменту Лора Вендеркам дослідила, як живуть зайняті люди, і виявила, що більшість недооцінює свою тижневу завантаженість. Вона пропонує декілька стратегій, які допоможуть нам знаходити більше часу на важливі справи, щоб ми могли «збудувати таке життя, яке захочемо, за той час, який маємо».

Подивитися тут

Як видатні лідери спонукають нас діяти

Саймон Сінек упевнений, що видатних лідерів, таких як Стів Джобс або Мартін Лютер Кінг, об'єднує творчий підхід щодо вирішення проблем. Він пояснює причини того, що одні компанії досягають успіху, а інші ні, і розповідає про те, чому корисно регулярно запитувати себе «Навіщо я це роблю?».

Подивитися тут

Коли ваша стратегія потребує стратегії

Занадто часто компанії витрачають дорогоцінний час на розробку довгострокових стратегічних планів, аби лише виявити, що їхні дорожні карти застаріли через місяць. Експерт з бізнес-стратегії Мартін Ривз пропонує рішення.

Подивитися тут

Як керувати компанією, де (майже) немає правил

Генеральний директор та «організатор змінного редактора» Рікардо Семлер розробив революційну форму корпоративної демократії серед постачальників обладнання Semler & Company (Semco).

Подивитися тут

АТ "Ощадбанк"