Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Про загальну систему оподаткування ФОП

В Україні існують 2 системи оподаткування: загальна та спрощена. Спрощену систему обирають переважно ТОВ, які надають послуги, або фізичні особи-підприємці. Зрозуміло, у діяльності ТОВ і ФОП є різниця. «Будуй своє» звернувся до Анни Куровської, СЕО бухгалтерської компанії «Ассетс», з проханням детально розповісти про загальну систему ФОП. А про загальну систему оподаткування ТОВ більш розгорнуто ми поговоримо наступного разу.

Загальна система оподаткування ФОП

Що обов’язково потрібно знати ФОПам про загальну систему?

1. Якщо з моменту реєстрації ФОП протягом 10 днів або календарного місяця (залежить від групи єдиного податку) не подати заяву про спрощену систему, то ФОП автоматично буде обліковуватись на загальній системі оподаткування.

2. Якщо у ФОП на спрощеній системі є заборгованість по сплаті єдиного податку більше ніж 1 квартал, його автоматично переводять на загальну систему оподаткування. І про це податківці можуть не попередити. Тобто існує загроза виникнення проблем з податками та звітністю, якщо не відслідковувати своєчасно сплату єдиного податку.

3. Якщо у ФОП на загальній системі дохід за рік складатиме більше 1 млн грн, він зобов’язаний зареєструватись платником ПДВ.

4. ФОП на загальній системі подає звітність раз на рік, а податки сплачує щокварталу.

5. ФОП на загальній системі слід зареєструвати у ДФС та вести книгу обліку доходів та витрат (на спрощеній системі ведуть книгу обліку доходів).

Податки, які сплачує ФОП на загальній системі

ПДФО (податок з доходів фізичних осіб) — 18% з чистого доходу.

Військовий збір — 1,5%.

Ці податки сплачуються с чистого доходу (різниця між виручкою та витратами, які мають бути підтверджені документально). Якщо доходу немає або результат збитковий, ці податки платити не треба. Термін сплати авансових внесків ПДФО та військового збору щоквартально (якщо були доходи): до 20 квітня, до 20 липня і 20 жовтня. За IV квартал аванс не потрібно платити. Податки за підсумком року необхідно сплатити до 19 лютого, а подати декларацію про майновий стан та доходи — до 9 лютого.

— ЄСВ (єдиний соціальний внесок). ФОП повинен сплачувати 22% від чистого доходу, але не менше ніж 22% з мінімальної заробітної плати за кожний місяць. В 2019 р. мінімальна зарплата = 4173 грн, а сума ЄСВ на місяць складає 918,06 грн. І не має значення, був дохід у ФОПа, чи не було, ЄСВ необхідно платити. Також є максимальна сума в місяць, вище якої ЄСВ не нараховується, це 15 мінімальних зарплат, тобто 62 595 грн у 2019 р.

Термін оплати ЄСВ: сплачується поквартально (до 20 квітня, до 20 липня і 20 жовтня, та до 20 січня року). Але.

У кінці року ЄСВ треба перерахувати: якщо чистий прибуток за рік був більше, ніж мінімальна заробітна плата за 12 місяців, ЄСВ треба доплатити.

Приклад

У 2019 р. мінімальна зарплата дорівнює 4173 грн, за рік це:

4173 * 12 = 50 076 грн.

Якщо чистий дохід був, наприклад, 65 000 грн, то рахуємо різницю:

65 000 — 50 076 = 14 924 грн

На цю суму треба донарахувати ЄСВ.

14 924 * 22% = 3283,28 грн (треба доплатити).

Згідно термінів, це слід зробити до 9 лютого, ця дата співпадає с граничним строком подачі річної звітності по ЄСВ.

Доходи та витрати

Коли виникають доходи? На відміну від товариств з обмеженою відповідальністю, у ФОП на загальній системі дохід виникає тоді, коли надходять кошти. Наприклад, якщо акт виконаних послуг буде у квітні, а оплата за ці послуги — в червні, дохід у ФОП виникне у червні.

Якщо ФОП є платником ПДВ або акцизного податку, то суми ПДВ та акцизу не включаються до доходів.

Що відноситься до витрат:

— Сума сплаченого ЄСВ.
— Собівартість проданих товарів та послуг (закупка матеріалів, товарів, послуг у підрядників тощо). Витрати на оплату податків та зарплати найманих працівників, якщо такі є.

Не включаються до витрат:

— покупка основних засобів;
— витрати, не пов’язані з діяльністю ФОП;
— витрати без документального підтвердження.

Підсумовуючи, зауважу, що ті ФОПи, які обирають працювати на загальній системі, і у кого планується обсяг доходів понад 1 млн грн на рік — реєструються відразу платниками ПДВ. Більше про переваги праці з ФОП ви можете почитати тут, а про ПДВ дізнатись тут.

АТ "Ощадбанк"