Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Протести ФОПів, податкові нововведення та контроль за застосуванням антибіотиків: огляд новин за січень 2022 року

Підбірка контенту

Головні інфоприводи січня пов'язані передусім із протестами підприємців під Верховною Радою та податковим регулюванням діяльності ФОПів. Про це та інші цікаві новини зі світу бізнесу – у нашому дайджесті.

Касовий апарат у смартфоні від Ощадбанку, Kosht.media

Ощадбанк через мобільний застосунок ОщадPAY упровадив термінал і програмний реєстратор розрахункових операцій (РРО). Крім того, зменшив єдиний тариф для підключення еквайрингу з використанням ОщадPAY до 1,7 %.

У бізнес-клієнтів тепер є можливість без будь-якого іншого обладнання використовувати смартфон, що має NFC-модуль на базі Android версії 8.0 або вище, як торговий POS-термінал.

#SaveФОП: тисячі підприємців вийшли під Верховну Раду обстоювати свої права, Suspilne.media

Чому підприємці мітингують, прокоментували економічні експерти Тетяна Острікова й Любомир Шавалюк.

З 1 січня згідно з новим законодавством продавати будь-які послуги й товари можна лише через касовий апарат із виданням фіскального чека клієнтові.

Мітингувальники вважають, що зараз в економіці криза, проте держава жодним чином не допомагає підприємцям. Ціни на все катастрофічно зросли, а купівельна здатність, навпаки, знизилася. А тут ще доводиться займатися адміністративною роботою, реєструвати касові апарати, що геть не на часі. Так змальовує ситуацію експертка з економічних питань Тетяна Острікова. Як розв’язати цю проблему, читайте у статті. 

ФОПи зареєстрували вже понад 300 тис. касових апаратів, Epravda

Голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев повідомив, що від початку року ФОПи встановили понад 300 тис. програмних РРО. Відтепер 40 млн українців можуть отримати фіскальний чек. За словами Гетманцева, кількість фіскальних чеків із року в рік зростає у 5 разів.

Вийшов новий порядок оформлення результатів документальних перевірок, Biz.ligazakon

Мінфін наказом № 702 від 22.12.2021 затвердив новий Порядок оформлення результатів документальних перевірок для покращення дотримання платниками податків валютного, податкового та іншого законодавства України.

Змінились основні вимоги до змісту й форми акта (довідки) документальної перевірки, інформативних додатків до нього, порядку його підписання, реєстрації, зберігання.

Як саме складати акт (довідку) та що там повинно бути, дивіться за посиланням вище. 

Найближчим часом очікується зниження податкового навантаження на доходи фізичних осіб, Eba

Можуть бути запроваджені зміни за одним зі сценаріїв: або знизиться ставка ПДФО (при цьому ЄСВ залишається, а військовий збір скасовується), або три платежі об'єднаються в один. Яка саме система діятиме, поки невідомо. Та в будь-якому разу зміняться механізми адміністрування зборів і податків.

Данило Гетманцев наголошує і про ймовірність податку на виведений капітал для осіб, які мають оборот до 200 млн грн на рік. Такі платники податків зможуть вибирати: або платити податок на виведений капітал, або звичайний податок на прибуток компаній.

Посилений контроль за використанням антибіотиків для тварин, Espreso.tv

В Україні поширений бізнес, пов'язаний із тваринами, тож застосування антибіотиків є важливою частиною цієї справи. 

Мінекономіки підготувало наказ, що відрегулює й здійснюватиме контроль за використання антибіотиків у ветеринарній медицині. Наказ містить вимоги до ветеринарних звітів, скільки та які антибіотики використовувались під час лікування тощо.

Документ, що набуде чинності 21 березня 2023 року, є частиною Національного плану дій щодо боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів.

До 1 травня ще можна буде отримати паперовий лікарняний, Moz.gov.ua

Однак такі листки видаватимуть як виняток у 4 випадках:

  • необхідно продовжити чи закрити листок непрацездатності, виданий у паперовій формі до 1 жовтня 2021 р.;
  • закінчився термін (7 днів), протягом якого лікар може внести зміни до медичного висновку про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я;
  • якщо дитина усиновлюється протягом 2 місяців з дати її народження, що вказана у свідоцтві про народження;
  • є технічні труднощі з надсиланням даних, і через це не виходить сформувати електронний листок непрацездатності. 

В інших випадках застосовуються електронні лікарняні.

Підбірка контенту

АТ "Ощадбанк"