Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Що таке облікова ставка НБУ: як вона впливає на економіку і на ваш бізнес

Олена Залєвська

Розвиток бізнесу залежить не тільки від перспективної й креативної ідеї та зовнішніх соціально-економічних чинників. На підприємців й на економіку загалом впливають державні регулятори, як-от Національний банк. Одним із вагомих його інструментів є облікова ставка. 

Як зміна облікової ставки впливає на бізнес та від чого залежать її коливання, розповідає фінансовий експерт у банківській сфері, казначей провідного банку України Марина Красовська.

Як встановлюється облікова ставка

За допомогою облікової ставки Нацбанк регулює, контролює та встановлює для гравців грошово-кредитного ринку, зокрема й банків, мінімальну вартість в межах якої кошти будуть залучені та розміщені, тобто депозитні ставки не можуть бути меншими від облікової ставки. Відповідно і кредитні ставки для збереження маржинальності послуги, виходять від рівня облікової ставки.

По суті облікова ставка – це прямий показник інфляції та реального стану економіки країни. Вона дає розуміння, скільки насправді коштують гроші та яку цінність наразі мають.
Встановлюється ставка після глобального й детального макроекономічного аналізу економіки держави, зовнішньоекономічних чинників та внутрішньої ситуації в країні. Також робиться фінансовий моніторинг. Ці дослідження готує Нацбанк. А рішення щодо розміру облікової ставки ухвалює правління Нацбанку. 

Якщо ставка знижується

«Завдяки вмінню прогнозувати й адекватно оцінювати коливання інфляції та зміну облікової ставки ви будете готовими й зможете підлаштувати свій бізнес під економічні стрибки, – вважає Марина Красовська. – Насправді все просто. Якщо аналітичний прогноз розвитку економіки оптимістичний, показники свідчать про зростання, а інвестиційна політика в нормі, тобто немає жодних об’єктивних причин очікувати інфляцію, Нацбанк знижує показник облікової ставки. Це прямо пропорційно впливає на зниження депозитних ставок у всіх банках країни, а також на здешевлення кредитів».

Отже, коли НБУ знижує ставку, він передусім хоче стимулювати зростання економіки загалом. Адже облікова ставка безпосередньо впливає на кредити, які Нацбанк надає комерційним банкам. Якщо вона зменшується, відсоток, під який фінансові установи отримують гроші у головного банку, теж зменшується. А це впливає (в нашому випадку знижує) на відсоток позики для підприємців і пересічних громадян. 

Формула проста: чим менша облікова ставка, тим дешевші кредити для населення та бізнесу.

Якщо ставка підіймається

Коли країна зазнала низки потрясінь, є передумови очікувати інфляції – економіка регресує й тяжіє до зниження своїх показників. Тоді Нацбанк ухвалює рішення збільшити розмір облікової ставки.

«Так, через війну – її вплив на економіку країни та інфляцію, з 3 червня 2022 року Нацбанк підвищив облікову ставку до 25 % річних, – пояснює експертка. – Якби головний регулятор не пішов на такий резонансний крок, це призвело б до швидкого вичерпання резервів та створило б глобальну валютну кризу. Отже, відповідно до змін відсотки по кредитах і депозитах в банках також пропорційно зросли. Такі дії дають державі шанс приборкати інфляцію, тобто збільшити вартість гривні». 

До того ж, вимушене підняття облікової ставки дає змогу втримати депозити на рахунках в банках. 

Є й інша сторона медалі – це не сприяє розвитку економіки й обмежує кредитування. Саме тому як тільки аналітики помітять позитивну динаміку в економіці й ризик інфляції знизиться, Нацбанк знов зменшить облікову ставку. 

Поради для бізнесу

Були часи, коли облікова ставка зростала ще більше, – у період гіперінфляції, у 90-ті. Це один із важелів стримування інфляційних процесів. 

Однак бізнес має розуміти:

  • завдяки 25 %-й обліковій ставці ставки по депозитах збільшаться до 20 %, але й кредитні – зростуть до 25 % відповідно. Хоча це не стосується державних програм кредитування «5–7–9 %», а також пільгового кредитування на купівлю першого житла.
     
  • тому потрібно шукати інші можливості дофінансування, наприклад, гранти. Або ж скорочувати операційні видатки. 
     
  • шукайте варіанти залучення іноземних партнерів та інвесторів для розвитку бізнесу, оскільки в більшості країн, зокрема Західної Європи, облікова ставка суттєво нижча. Отже, кошти будуть дешевшими.
     
  • у разі стабілізації ситуації в економіці, зростання вітчизняного експорту Нацбанк швидко знизить облікову ставку. Тому підприємцям рекомендується постійно моніторити ситуацію, вивчати й аналізувати декілька джерел інформації. І звісно, намагатися перечекати важкі часи й вижити. 

АТ "Ощадбанк"