Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Смачна вигода

Якщо запитати в українців, з яким смаком у них асоціюється літо, багато, безсумнівно, назвуть полуницю. І це нікого не здивує, оскільки важко знайти більш популярну ягоду в нашій країні. Щорічно ми з'їдаємо близько 50-70 тис. тонн смачної і ароматної суниці садової (полуниці), а останнім часом все більше її почали відправляти і за кордон.

Сьогодні Україна посідає сьоме місце в Європі за обсягами виробництва полуниці, вирощуючи 6% від всього світового врожаю цієї ягоди. А виробництво у нас зростає на 2-5% в рік.

Перевагою гідропонного методу є слабка залежність від зовнішніх умов, оскільки ягоди ростуть у теплицях без використання ґрунту. Система зрошує коріння рослин спеціальним розчином, ретельно підібраним відповідно до особливостей сорту суниці. Це дозволяє отримувати якісний урожай в цілорічному режимі.

Скільки коштуватиме запуск підприємства?

Сумарний обсяг капітальних вкладень складає $3,2 млн. Вклавши ці кошти, інвестор отримає підприємство з вирощування полуниці методом гідропоніки на площі 1 га. Такий тепличний комплекс незалежний від умов зовнішнього середовища і тому може бути розміщений в будь-якому регіоні.

Структура капіталовкладень

Доволі значні початкові вкладення пояснюються ціною будівництва і обладнанням високотехнологічних теплиць. Саме на ці цілі припадає 87% зазначеної вище суми. Для ефективної роботи комплексу вкрай важливо підібрати оптимальну конфігурацію обладнання і правильно його налаштувати. Це не тільки склад розчину, але й режим його подачі, ширина й глибина лотків, розмір горщиків, обсяг ємностей накопичувачів.

На другому місці по розміру капіталовкладень — закупівля саджанців суниці садової (4%). Ремонтантні сорти є найбільш оптимальними для тепличного вирощування.

Сорти полуниці, придатні для вертикального вирощування

Решта капітальних вкладень складають 8,5% від загальних витрат, що у грошовому еквіваленті становить близько $280 тис. Для будівництва і налагодження роботи тепличного комплексу знадобиться приблизно 6 місяців.

Як функціонує тепличний комплекс?

Збір ягоди починається в жовтні і закінчується в травні-червні. У літні місяці виконуються заходи з підготовки приміщення і обладнання до нового сезону. При вирощуванні суниці в тепличних умовах в середньому вона може дати урожай 3-4 рази на рік. Таким чином операційні витрати підприємства на 60% будуть складатися з плати за електроенергію та інші ресурси, на 22,2% — з зарплати персоналу і на 8,6% — з витрат на упаковку й логістику.

Найбільш матеріально затратні наступні складові:

Основні операційні витрати тепличного комплексу, $ тис./рік

Розрахунки згідно з бізнес-планом показують, що рентабельність продажів даного тепличного господарства може сягати 45%, але для цього необхідно заздалегідь подбати про організацію каналів збуту вирощеної продукції. Бажано налагодити співпрацю з великими оптовиками.

У разі чіткого дотримання розробленого проекту інвестиції у суничний бізнес окупляться трохи більше, ніж за 3 роки. А за 5 років дії бізнес-плану початковий капітал інвестора збільшиться в 1,5 рази.

Вкладення грошей у тепличне вирощування суниці дозволить не тільки отримувати хороший дохід протягом всього року, але й приносити користь суспільству, поставляючи до столу українців корисну вітамінну продукцію.

Якщо складно визначитися, чим саме ви б хотіли займатися, спеціалісти компанії Pro-Consulting допоможуть вам це зрозуміти. Замовити можна готовий або індивідуально розроблений проект. Для учасників програми підтримки підприємництва «Будуй своє» Pro-Consulting надає знижку до 40% на аналітику ринку і готові бізнес-плани.

АТ "Ощадбанк"