Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Військовий облік для жінок, платні пластикові пакети, гроші «єПідтримки»: огляд новин за грудень

Сергій Чигир

Підбірка контенту

Останній місяць 2021 року був багатий на новини для бізнесу – як приємних, так і не дуже. Підприємцям не вдалося відтермінувати введення касових апаратів для ФОПів 2–4-ї групи, тепер вони змушені брати гроші за пластикові пакети, заборонили продавати ароматизовані цигарки. Натомість фітнес-зали, книжні магазини, театри залучили нових покупців через програму «єПідтримка», а айтішники готуються отримати спеціальну податкову зону.

1. Мінімальні ціни на пакети.

З 10 грудня в Україні почали діяти обмеження на використання поліетиленових пакетів у магазинах і кафе. Власникам закладів заборонили продавати товар у безплатних поліетиленових кульках. Аби підприємці не віддавали пакети за одну копійку, Кабмін 20 грудня встановив на них мінімальні ціни.

Відтепер найдешевші з них коштуватимуть 2 грн. Постанова набуває чинності 1 лютого 2022 року. Мінімальні ціни не поширюються на біорозкладні та надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування й транспортування свіжої риби, м’яса, сипких продуктів, льоду та використовуються як первинна упаковка. Їх можна буде використовувати до 1 січня 2023 року.

2. Касові термінали для ФОПів.

Верховна Рада 17 грудня відмовилася внести до порядку денного законопроєкт щодо відтермінування обов’язкових касових апаратів для фізосіб-підприємців (ФОПів) другої-четвертої груп.

Тож ФОПи, які проводять розрахункові операції, вже з 1 січня 2022 року будуть змушені використовувати касові апарати.

Водночас Кабмін скасував необхідність мати касові апарати для підприємців, які працюють у сільській місцевості і торгують непідакцизними товарами. 

3. Бізнес отримує гроші від «єПідтримки».

19 грудня стартувала програма «єПідтримка», в межах якої громадяни, що мають сертифікат вакцинації, почали разово отримувати по 1 000 грн на свій банківський рахунок.

Ці гроші можна витратити лише на певні цілі: книги, спортзал, квиток на заходи та на поїзд. Літнім людям дозволяється витратити державну тисячу на ліки.

17 грудня Верховна Рада ухвалила закон, яким звільнила ці виплати від податку на доходи фізосіб та військового збору.

4. В Україні запрацював перший магазин без касирів і продавців.

Аби потрапити в такий магазин, потрібно мати застосунок цієї мережі. На нього покупець отримує QR-код, який є ключем до магазину. Далі клієнт самостійно робить закупи й розплачується на касі самообслуговування.

5. Заборона ароматизованих цигарок та реклами електронних.

Верховна Рада 16 грудня заборонила рекламу електронних цигарок та систем для нагрівання тютюну. Через 18 місяців після опублікування закону в громадських місцях і приміщеннях не можна буде й курити із використанням пристроїв для нагріву. Під заборону підпаде й продаж цигарок зі смаками та ароматом. Порушникам доведеться сплатити штраф у розмірі 1 020 грн, а за повторного правопорушення – 10 200 грн. Також забороняється акційний продаж і дегустація тютюнових виробів та електронних сигарет.

6. Спецрежим для IT.

Рада зробила крок до українського IT-резидентства, ухваливши законопроєкт, який регулює спеціальні податкові умови в межах правового режиму «Дія City».

Документ створює особливий режим оподаткування для компаній ІТ-індустрії та можливості обрання контрактної форми трудового договору під час оформлення трудових відносин в IT-компаніях.

Резидентом Дія City може бути юридична особа незалежно від її розташування та місця здійснення господарської діяльності, але вона має відповідати певним вимогам. Зокрема, середньомісячна зарплата в IT-компанії повинна бути 1 200 євро.

7. Українці зможуть заробляти в YouTube Shorts.

Резиденти України тепер мають змогу монетизувати короткі відео в YouTube.

У Google Україна повідомляють, якщо блогер відповідає певним критеріям, йому до снаги заробляти від 100 до 10 тис. доларів США щомісяця. Суми бонусних виплат коригуються залежно від загальної ефективності каналу та географії аудиторії.

8. Жінки більшості професій повинні стати на військовий облік.

Відповідний наказ Міноборони, ухвалений у жовтні 2021 року, набув чинності у грудні. Він охоплює сотні спеціальностей і професій, наприклад, там є бухгалтер, юрист, піарник, журналіст тощо. Зарахування на облік не означатиме, що жінок призиватимуть до лав ЗСУ.

На облік мають стати жінки віком від 18 до 60 років, якщо вони придатні до військової служби (це визначить медкомісія).

Штрафуватимуть за недотримання наказу з 2023 року. Розмір штрафу – від 850 грн для жінок і від 5 100 грн для підприємств.

Підбірка контенту

АТ "Ощадбанк"