Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Як підприємцям взяти участь у приватизації-2022

Олена Залєвська

Війна дорого коштує державному бюджету, тому потрібно шукати шляхи поповнення казни. Одним з таких джерел має стати масова приватизація, яка за заявою прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля стартує вже з 1 вересня. Голова уряду повідомив про це 3 серпня під час селекторної наради з керівниками областей.

Коли стартуватиме приватизація

За словами Дениса Шмигаля, президент України доручив запустити приватизацію з вересня. Для цього Верховна Рада ухвалила необхідні закони, зокрема законопроєкт № 7451 щодо спрощення приватизації, у тому числі для сприяння релокації підприємств. А уряд підготував підзаконні акти, тож процес приватизації повинен відбуватися максимально швидко. Загалом урядовці налаштовані, щоб у державній власності залишилося не більше ніж 100 підприємств.

«Мала приватизація, особливо в регіонах, де люди в селах і містечках знають об’єкти, які роками стоять і неефективно використовуються, покликана дати можливість викупити ці приміщення за справедливу ціну та розпочати роботу», – наголосив прем’єр-міністр.

Приватизація дасть змогу розширити виробництво для аграріїв. У Міністерстві економіки повідомили, що на початку вересня згідно з графіком оголосять аукціони на елеваторні потужності та комбінати хлібопродуктів. Оператори ринку, які відчувають дефіцит потужностей, зможуть взяти участь у цих конкурсах.

На виконання планів уряду Фонд держмайна України наприкінці липня підготував перелік державних підприємств, що підлягають приватизації та ліквідації. До нього увійшло 420 державних підприємств. У межах малої приватизації 66 підприємств отримають нових власників. 

Залучення інвестицій дасть змогу відновити або модернізувати виробництво, в тому числі й експортно орієнтоване, а також створити нові робочі місця. Це стане частиною економічної відбудови країни.

Запропоновані підприємства та майнові комплекси мають зацікавити представників малого й середнього бізнесу. В уряді переконані: приватнику до снаги досить швидко перебудувати процеси на підприємствах і запустити їх. А кожен бізнес, що зараз працює, зміцнює нашу економіку.

Хто братиме участь

На приватизацію є великий запит серед українських підприємців: вони готові вкладати в колишні держпідприємства, якщо за інвестором закріплять та гарантуватимуть право власності. 

Фонд держмайна зробив підбірку успішних кейсів. Наприклад, на місці закинутої радянської бази відпочинку, проданої шляхом малої приватизації, постав сучасний готель, що успішно функціонує й приймає туристів. У сезон там створюється понад 20 нових робочих місць. 

Або історія інвестора Анатолія Бондаренка з Харкова, який займається виробництвом ліфтового обладнання. Він випадково натрапив на оголошення про приватизацію державного об’єкта: зруйнованого приміщення палацу культури. Підприємець зрозумів, що воно підійде для цеху завдяки його великій площі та вдалому розташуванню поруч з Київською трасою. До війни в планах Анатолія було налагодити не тільки виробництво ліфтового обладнання, а й обслуговування всієї галузі по Україні – модернізацію, експертизу тощо. Наразі власник підготував об’єкт, на базі якого буде виробництво, зокрема, встановив обладнання, яке коштувало пів мільйона євро. І хоча війна дещо змістила плани бізнесмена, він збирається залучити до роботи на нових потужностях понад 400–450 осіб.

Таких позитивних прикладів приватизації багато.

Трохи термінів

В Україні багато зруйнованих об’єктів, і це треба виправляти, вважає пан Бондаренко, давати їм нове життя, й таким чином підтримувати економіку та розвивати країну. Головне пам’ятати, що перед реєстрацією на торги важливо зважити всі за та проти, і вперед, до втілення мрій!

Продажу підлягають об’єкти малої та великої приватизації. До першої категорії належать єдині майнові комплекси державних підприємств, окреме майно та будівлі, пакети акцій, об’єкти незавершеного будівництва та соціально-культурного призначення, вартість яких не перевищує 250 млн грн. 

Як купити об’єкт малої приватизації

Анатолій Бондаренко ділиться своїм досвідом участі в онлайн-аукціоні. 

Всі об’єкти малої приватизації продаються тільки через аукціони ProZorro.Продажі. Ця система побудована на принципах повної прозорості: оприлюднення переліків об’єктів, оголошення умов, проведення аукціонів та визначення переможців – все відбувається публічно й відкрито для уникнення корупції.

Алгоритм придбання:

◉ Ознайомтеся зі списком виставлених об’єктів на продаж на сайті privatization.gov.ua. 

◉ Ретельно вивчіть інформацію про зацікавлений об’єкт та про умови його продажу на сайті. 

◉ Зареєструйтеся на будь-якому з майданчиків ProZorro.Продажі, що авторизовані для продажу об'єктів малої приватизації. 

◉ Подайте заявку на участь в аукціоні.

◉ Сплатіть гарантійний внесок. 

◉ Запропонуйте найкращу ціну за об'єкт, щоб перемогти в аукціоні. 

◉ Пройдіть кваліфікацію й підпишіть протокол аукціону.

◉ Укладіть договір купівлі-продажу й оплатіть придбаний актив. 

8 простих кроків – і ви власник!

Уважно вивчайте список майна та об'єктів, там є досить цікаві пропозиції. Наприклад, зараз до продажу підготовлено окреме майно Мартинівського місця провадження діяльності та зберігання спирту (ДП «Укрспирт» має 533 інвентарні одиниці). Або до приватизації пропонується будівля лазні площею 55,6 кв. м, що не увійшла до статутного капіталу СВАТ «Племзавод «Україна». Чи нежитлові приміщення їдальні, готелю та підвал, ґанки й сходи загальною площею 602,2 кв. м, що не увійшли до статутного капіталу ВАТ «Уладівський цукровий завод».

Насамперед держава намагається реалізувати хлібозаводи, спиртзаводи, що не працюють, та об’єкти нерухомості, цікаві для малого й середнього бізнесу.

Для придбання об’єктів приватизації підприємці можуть скористатися фінансуванням від Ощадбанку, який пропонує зручне й надійне кредитування. Детальну інформацію дізнавайтеся за посиланням.

І як підсумок прогноз від в. о. голови ФДМУ Ольги Батової: «Цього року від приватизації планується залучити до бюджету понад 600 мільйонів гривень. Дуже сподіваємося, що вдасться отримати до 1 мільярда в бюджет завдяки зростанню цін на електронних аукціонах».

АТ "Ощадбанк"