Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Як підприємцю-початківцю отримати грант на розвиток бізнесу: огляд можливостей

Наталія Найдюк

Гранти – це безкоштовна грошова допомога. В Україні її надають державні й міжнародні організації. Втім, у нас мало використовують ці можливості. За словами експертки Національного інституту стратегічних досліджень Вікторії Колосової, Європейська комісія надавала Україні 16 млрд євро допомоги у вигляді грантів і кредитів, однак половиною коштів так ніхто й не скористався. 

Ми підібрали 7 організацій, які сьогодні дають гранти підприємцям-початківцям в Україні. Слідкуйте за оновленнями сайтів, аби відшукати те, що підходить саме вам. 

1. Державна служба зайнятості

Спочатку треба стати на облік у місцевому центрі зайнятості. Якщо впродовж місяця вам не запропонують відповідної роботи, можете отримати нараховану допомогу з безробіття. 

Щоб отримати грант, потрібно написати заяву про надання допомоги з безробіття однією сумою та надати бізнес-план вашої ідеї. Документи розгляне спеціальна комісія. У разі схвального рішення ви маєте протягом 30 днів зареєструвати ФОП і надати у центр зайнятості відповідні документи. Ще впродовж 30 днів отримаєте гроші на рахунок.

Рішення комісії залежить від того, наскільки фахово ви написали бізнес-план. А також від наявності на це бюджету. Щоб перевірити, чи він є, зверніться до центру зайнятості за місцем проживання. 

2. Український фонд стартапів (USF)

Перший державний фонд, націлений на підтримання українських стартапів. Працює з літа 2019 року. Від організації можна отримати грант на суму до 75 тисяч доларів. На сайті фонду є перелік індустрій, які фінансує USF, серед них: 

  • освітні технології;
  • блокчейн;
  • технології віртуальної та доповненої реальності;
  • роздрібна торгівля;
  • промисловість;
  • агротехнології тощо. 

Щоб отримати грант, треба подати заявку, в якій презентується своя ідея, команда й бізнес-план. 

Важливо: заявниками можуть бути тільки ФОП або ТОВ.

Якщо заявка набере потрібну кількість балів, вас запросять на презентацію. До цього треба підготуватися, аби переконати конкурсну комісію, що ваша бізнес-ідея заслуговує на життя. Вдасться – укладете договір з USF. Після цього потрібно відкрити окремий банківський рахунок. Гроші на нього перераховуватимуть частинами.

Перед тим як подавати заявку, можна пройти безкоштовний онлайн-курс «Гранти Українського фонду стартапів» від USF та Creative Practice. Він допоможе розібратись, як оформити документи, кошторис, підготуватися до презентації.

3. House of Europe

Є ініціативою Європейського Союзу. В організації можна отримати гранти на персональні проєкти у сфері:

  • соціального підприємництва;
  • освіти;
  • культури;
  • креативних індустрій тощо.

Заявником може бути ФОП із відповідними КВЕДами або фізична особа, яка має партнера-організацію, що зможе приймати грантову допомогу й візьме на себе юридичні зобов'язання.

Гранти дають на суму до 4 тисяч євро. Зверніть увагу, що втілювати проєкт потрібно з ментором Європейського Союзу або Великобританії. Цьогоріч подати заявки можна до 10 листопада, а втілити і відзвітувати про результати потрібно протягом лютого-червня 2022 року.

4. Програма розвитку ООН в Україні

З 2015 року переселенці з Донецької й Луганської областей, а також підприємці з регіонів, які найбільше постраждали від війни на Сході України, можуть отримати грант на відкриття власного бізнесу. Сума – до 10 тисяч доларів. У бізнес-плані потрібно обґрунтувати, чому у вашої ідеї є перспективи, показати її прибутковість і реалістичність.

Програму підтримують донори з Японії, Польщі, Чеської Республіки та Великобританії. Повний перелік грантів і можливостей ПРООН міститься на сайті. У 2021 році дедлайн для подання заяви завершився 8 жовтня. Слідкуйте за оновленнями, аби не прогавити можливість отримати гроші на власну справу.

5. Міжнародний Вишеградський фонд

Донорська організація, яку у 2000 році заснували уряди країн Вишеградської групи, так звана V4: це Чеська Республіка, Угорщина, Польща й Словаччина. Щороку на реалізацію проєктів, оплату стипендій та перебування митців в інших країнах виділяють 8 млн євро. 

Фонд стимулює регіональну співпрацю між країнами V4 та державами Західних Балкан і Східної Європи. Українські підприємці можуть брати участь у програмі «Гранти Visegrad+‎». Заявки приймають тричі на рік: 1 лютого, 1 червня та 1 жовтня.

Серед цілей фонду – збільшити B2B-мережі з акцентом на розвиток стартапів, малого й середнього бізнесу, а також проєкти у сфері туризму.

6. «‎Конкурентоспроможна економіка України»‎ від USAID

Програма підтримує стартапи, а також малі й середні підприємства. Для цього у період з 2018 по 2023 роки організація спрямовує 12,5 млн доларів. 

У межах програми є багато цільових грантів. До прикладу, допомога компаніям, власницями й керівницями яких є жінки. Зокрема, у 2021 році виробник косметики VESNA за грантові кошти придбав промисловий міксер для виготовлення косметичних продуктів. 

7. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР)

У банку є кредитна лінія ЄБРР-EU4Business. Це спільна ініціатива Євросоюзу та ЄБРР. В її межах підприємства малого й середнього бізнесу отримують кошти, щоб інвестувати у придбання нового обладнання та створення технологій. 

Отримати фінансування можна шляхом кредиту, лізингу через місцеві партнерські фінустанови, технічної допомоги від міжнародних експертів, а також гранту у розмірі до 15 % від вкладених інвестицій. Цей грант передбачає експертизу інвестицій технічним консультантом. 

Інші організації

Періодично повідомлення про гранти публікують такі організації: 

Якщо ви є внутрішньо переміщеною особою, зверніть увагу на перелік грантів для бізнесу Данської Ради у справах біженців – Данської групи з розмінування (DRC-DDG).

АТ "Ощадбанк"