Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

5 причин, чому потрібно оформити картку своїй дитині

АТ "Ощадбанк"

Порада від спеціаліста

У школі діти здобувають фундаментальні навички читання, письма й математики, а також знання з природознавства та історії. Вони також вчаться малювати й розвивають критичне мислення. Звісно, усі ці знання важливі. Але багато батьків усвідомлюють, що однієї з базових навичок, без якої не вижити в дорослому світі, дітей дуже часто не вчать. І йдеться про вміння керувати власними фінансами.

Вміння керувати власними фінансами — базова навичка, якої варто навчати з самого дитинства, оскільки вона дозволяє виховати незалежність і відповідальність. У дітей, які рано починають керувати своїми коштами, розвивається почуття впевненості й самодостатності, що дає їм змогу долати виклики й ефективно досягати цілей. Ця навичка також сприяє розвитку мислення, заохочуючи до безперервного навчання та вдосконалення. Крім того, це вчить малюків гнучко орієнтуватися в різних ситуаціях, адаптуватися до змін і мати міцний фундамент для життєвого успіху й самореалізації впродовж усього життя.

Але як навчити дітей цінним фінансовим навичкам? Відповідь проста: відкрити їм спеціальну дитячу банківську карту. Якщо сумніваєтесь щодо цього рішення, ось вам п’ять вагомих причин, чому варто зробити це вже сьогодні.

Дитяча картка: шлях до фінансового успіху

Розвиток цифрової економіки й культури безконтактних платежів внесли свої корективи й у процес виховання дітей. Нинішнє покоління, яке з пелюшок розбирається в техніці, з легкістю встановлює ігри на смартфони та знаходить у мережі улюблені мультфільми, також вимагає і сучасної фінансової освіти. І вміння дитини орієнтуватися в цьому середовищі — запорука її майбутнього успіху.

З ростом популярності онлайн-покупок і цифрових транзакцій наявність банківської картки стала майже необхідністю. Вона дає змогу дітям здійснювати покупки в інтернеті, зокрема отримувати доступ до освітніх ресурсів, книг чи розваг. Вміння відповідально керувати цими транзакціями є життєво важливою навичкою в сучасному світі. Крім того, діти також дізнаються про цифрові методи оплати, як-от безконтактні платежі й мобільні гаманці. Розуміння цих сучасних інструментів готує їх до майбутнього, де цифрові транзакції є нормою.

Навіщо дитині банківська картка

До головних причин відкриття дитячих карток належать:

  1. Вміння планування бюджету. Банківська картка — чудовий інструмент для того, щоб навчити дітей планувати бюджет. Маючи певну суму грошей на рахунку, діти вчаться приймати рішення щодо того, що вони можуть собі дозволити, а що ні. Цей практичний досвід допомагає їм зрозуміти цінність грошей і важливість продуманого фінансового вибору. Водночас діти вчаться відстежувати свої витрати, адже банк надає детальні виписки та звіти про транзакції. Така прозорість допомагає їм бачити, на що йдуть їхні гроші.
  2. Безпека та захист. Носіння готівки є досить ризикованим, особливо для дітей, які можуть легко її загубити. Банківська картка є безпечнішим варіантом, оскільки її можна швидко анулювати й замінити в разі втрати або крадіжки. Також у разі надзвичайної ситуації наявність банківської картки гарантує, що ваша дитина матиме доступ до коштів. Незалежно від того, чи це несподівані витрати на школу, чи щось інше, наявність банківської картки означає, що ваша дитина ніколи не залишиться без грошей, коли вони їй найбільше потрібні.
  3. Самоорганізація та відповідальність. Коли ваша дитина використовує свою картку для здійснення покупок, вона активно приймає фінансові рішення. Це дає їй можливість взяти на себе відповідальність за свій вибір, незалежно від того, чи вибирає вона звичайні пластівці, чи щось дорожче, як-от ігрова приставка чи ноутбук.
  4. Вміння заощаджувати. Уявімо, що ваша дитина вже давно мріє про самокат. Тож ви вирішуєте не просто купити їй самокат на день народження, а навчити її заощаджувати. Дитина знає, що отримує 500 гривень на тиждень. З них 250 вона витратить на шкільні обіди, а решта залишиться на інші витрати. Бажаючи зібрати кошти на самокат, у неї з’явиться стимул зайвий раз відмовитися від фастфуду й відкласти зекономлені гроші на мрію.
  5. Батьківський контроль. Банківські картки для дітей мають функцію батьківського контролю. Батьки можуть встановлювати ліміти витрат, обмежувати певні типи покупок й отримувати сповіщення про транзакції. Завдяки цьому можна спрямовувати своїх дітей і бути певними, що кошти витрачаються належно. Крім того, інструменти моніторингу дають змогу регулярно обговорювати з дітьми їхні витрати.

Картка ЛАЙК’Ю — перепустка в дорослий світ

ЛАЙК’Ю — дитяча картка Ощадбанку, яка доступна дітям із 6 років. Коли дитина розраховується карткою за покупки на суму від 50 грн, вона заробляєте бали, які можна обміняти на подарунки за програмою Mastercard Більше. А щоб розраховуватися гаджетами, достатньо додати Ощадбанк дитячу картку до Apple або Google Pay. Якщо розраховуватися саме гаджетом, отримані бали подвоюються. Крім того, з карткою ЛАЙК’Ю діти отримуватимуть 4 % на залишок коштів за Мобільними заощадженнями.

Відстежувати всі транзакції та накопичувати кошти допоможе додаток «Мобільний Ощад». Також у застосунку можна змінити ліміти користування карткою. Початково вже встановлені певні ліміти, зокрема перекази з картки на картку (5 тис. грн на добу), розрахунки в інтернеті (5 тис. грн на добу), бронювання готелів (5 тис. грн на добу) та видача готівки (30 тис. грн на добу).

І, звісно ж, дизайн. ЛАЙК’Ю — незвичайна банківська картка. Вона яскрава, стильна і світиться під ультрафіолетом. Жодна дитина не залишиться байдужою, коли побачить її.

Щоб замовити картку ЛАЙК’Ю, достатньо скористатись одним із чат-ботів Ощаду. Також заздалегідь варто підготувати ID-картку чи свідоцтво про народження дитини та її ІПН.

Пам’ятайте, що з відкриттям банківської картки ваша дитина не опанує всі необхідні фінансові навички. Саме ви, батьки, відіграєте вирішальну роль на цьому шляху. Обговоріть зі своєю дитиною відповідальне витрачання коштів, допоможіть їй ставити реалістичні цілі й контролюйте її транзакції. Залучаючи дитину до фінансового процесу, ви допоможете їй досягти вагомих фінансових цілей у майбутньому.

Порада від спеціаліста

АТ "Ощадбанк"