Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Як отримати іпотеку на житло в 2024 році

АТ "Ощадбанк"

Порада від спеціаліста

Попри складне економічне становище внаслідок повномасштабного військового вторгнення українці продовжують купувати житло. Це пов’язано з багатьма факторами, серед яких переїзд необхідність переїзду до іншого міста, бажання грамотно розподіляти бюджет, а також оптимістичний погляд на майбутнє України. Також не варто забувати, що нерухомість завжди залишається одним з найбільш вигідних варіантів для інвестицій. Але не всі мають можливість одразу сплатити повну суму вартості будинку чи квартири, а от купувати житло в іпотеку — легше.   

Наразі в Ощадбанку пропонується дві програми іпотечного кредитування, а також державна програма єОселя, в межах якої передбачено пільгові умови для окремих категорій громадян. 

Підготовка до отримання іпотеки 

Є декілька кроків, які допомагають отримати схвалення кредиту на житло та забезпечують своєчасне його погашення. 

Аналіз фінансів  

Найперше, що варто зробити перед подачею заявки на кредитування — порахувати місячний дохід на сім’ю та щомісячні витрати. За допомогою аналізу реальних фінансових можливостей ви зрозумієте, яку щомісячну суму ви зможете виплачувати без затримок, на який строк розрахувати іпотеку, а також якої вартості житло вам підходить.  

Під час визначення суми, яку ви готові інвестувати в житло, потрібно врахувати його місцерозташування, інфраструктуру, стан будівлі та квартири, комунікацій, наявність ремонту тощо. Квартири та будинки в гарному районі та в новобудові — це зазвичай більші платежі за кредитом або довгий строк погашення боргу. 

Перевірка кредитної історії 

Важливу роль під час схвалення позики відіграє кредитна історія. Це інформація про всі ваші кредитні операції: минулі й поточні позики, своєчасне погашення боргів, а також випадки прострочень чи взагалі невиплата боргу. Банки використовують ці записи для оцінювання ризиків перед видачею нових кредитів.

Хороша кредитна історія здатна значно підвищити ваші шанси на отримання позики з вигідними умовами, тоді як зіпсована може стати причиною відмови або невигідних умов кредитування, наприклад, високої відсоткової ставки. 

Як покращити свій кредитний рейтинг: 

  • своєчасно сплачуйте рахунки, щоб уникнути протермінувань; 
  • контролюйте баланси по кредитних картах, бо багато боргів можуть негативно вплинути на кредитну історію; 
  • уникайте частого оформлення нових позик, адже часті заявки на кредит також здатні негативно позначитися на кредитному рейтингу. 

Кредитну історію слід регулярно перевіряти, замовляючи звіти від кредитних бюро, та відстежувати й виправляти помилки, щоб з часом покращити свій рейтинг.  

Підготовка необхідних документів 

Щоб отримати кредит на квартиру в Ощадбанку, необхідно під час візиту у відділення мати при собі: 

  • паспорт громадянина України; 
  • ідентифікаційний код платника податків (ІПН); 
  • довідку про доходи. 

Окрім цього, можуть знадобитися такі документи як довідка про шлюб, довідки про інші кредитні зобов’язання та інше. Під час консультації працівник банку зорієнтує щодо подальших дій та документів, необхідних для підписання договору.   

Також для того, щоб купувати в іпотеку житло в Україні, потрібно мати офіційне працевлаштування та бути працевлаштованим на одному місці роботи понад рік. Збільшать шанси на схвалення заявки на кредит вища освіта та прописка в місті, де плануєте купувати житло. 

Вибір банку та програми іпотечного кредитування 

Коли вже є розуміння своїх фінансових можливостей, настає момент для вибору банку та іпотечної програми. 

В Україні іпотеку пропонують державні та приватні банки, і ми радимо обирати державні, тому що вони надають більш вигідні умови кредитування з нижчою відсотковою ставкою. 

Відсоткова річна ставка коливається від 15 % до 25 % річних, залежно від банку. В Ощадбанку пропонуються програми зі ставками 19-20 % річних. Варто врахувати, що на вторинному ринку ставка зазвичай трохи нижча. Найнижча відсоткова ставка наразі в межах державної програми кредитування «єОселя», яка передбачає усього 7% річних, а також менший перший внесок у розмірі 20 % від вартості житла.  

Загалом існує декілька типів кредитування: 

  • кредит на придбання житла в новобудовах; 
  • кредит на нерухомість за містом; 
  • кредит на будівництво будинку для власників земельних ділянок; 
  • іпотека на вторинну нерухомість. 

Серед них найпростішою в оформленні є іпотека на вторинну нерухомість, яка також зазвичай має оптимальну відсоткову ставку. 

Кожна фінансова установа пропонує свої умови кредитування, та загалом іпотека передбачає перший внесок від 25-30 % від загальної вартості житла й щомісячне або щоквартальне, згідно з договором, внесення платежів для погашення боргу. 

Є всього два типи погашення іпотечного кредиту: 

  1. ануїтет — виплата боргу однаковими частинами разом із вже нарахованими на всю суму боргу відсотками; 
  2. класичний (диференційований) — виплата боргу однаковими частинами, але відсотки нараховуються на залишок боргу, внаслідок чого їх сума щомісяця зменшується. 

Виплачувати борг ануїтетними платежами дорожче, ніж диференційованими, але легше завдяки рівномірному розподілу на платежі на весь термін кредиту. 

В Ощадбанку програми іпотечного кредитування передбачають наявність як класичного, так і ануїтетного способу погашення кредиту, що дозволяє купити житло в кредит за зручними та вигідними умовами.  

Термін кредитування можна встановити до 20 років. За умови правильно розрахованої платіжної спроможності та житла, підібраного в межах фінансових можливостей, своєчасне внесення платежів не буде проблемою.   

Окрім основних платежів за борговими зобов’язаннями, іпотека передбачає низку додаткових платежів, серед яких страхування нерухомості, страхування житла, разові комісії та збори. 

Допомога консультантів 

Для підбору найвигіднішої іпотечної програми варто скористатися допомогою кредитного менеджера, який в межах консультації в банку розповість про переваги й недоліки кожної програми, допоможе порахувати загальну вартість кредиту з урахуванням комісій та додаткових платежів, а також надасть професійні поради щодо іпотеки. 

Як подати заявку на іпотеку 

Подати заявку на кредит в Ощадбанку можна онлайн на нашому сайті або у відділенні банку. Звертайтеся, з радістю доможемо отримати кредит на житло мрії.

Порада від спеціаліста

АТ "Ощадбанк"