Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Чеклист для рестарту бізнесу: поради від UA Anti-crisis

Олена Залєвська

Порада від спеціаліста

Війна уповільнила або припинила роботу 86 % українських компаній. Внаслідок російської агресії зруйновано, пошкоджено або захоплено щонайменше 145 заводів і підприємств (дані KSE). Тож так важливо, що у цей непростий, особливо для малого й середнього бізнесу, період з'являються ініціативи, які допомагають підприємствам вижити чи перезапуститися у воєнних умовах. Одна з них – UA Anti-crisis. 

Волонтерський антикризовий консалтинг для перезапуску мікро-, малого й середнього бізнесу створений провідними консультантами у сфері підприємництва, юристами, коучами та керівниками українських компаній, які відновили роботу власного бізнесу й готові ділитися досвідом з іншими для швидшого відновлення економіки в державі.

Що робить UA Anti-crisis

◉ Надає предметні, глибокі консультації для різних бізнесів. Зокрема, з'ясовує потреби й добирає найкращих галузевих спеціалістів. 

◉ Тих, хто працює з експортними ринками, консультує щодо продажів за кордон та всього, що з цим пов'язано. Наприклад, допомагає налагоджувати контакти у країнах Балтії, знайомить з потенційними партнерами, дає корисні зв’язки.  

◉ Фахівці консалтингу розробляють інструменти управління бізнесом, диджиталізують його, аби підприємцю було легше вижити чи зробити рестарт у воєнний час.

◉ Ініціатива регулярно і, що важливо, безоплатно проводить вебінари, створює освітній контент. Як зазначено на офіційному порталі: на період воєнного стану всі консалтери раз на місяць проводять безкоштовні вебінари та консультації.

Про що можна дізнатися на безкоштовних консультаціях

UA Anti-crisis спільно з державною установою «‎Офіс з розвитку підприємництва та експорту»‎ за запитом організують безоплатну консультацію. Її можна отримати після заповнення невеличкої анкети на сайті ініціативи.

Консультують за такими темами: 

◉ облік;

◉ оподаткування;

◉ договірні штрафні санкції;

◉ HR;

◉ юридичні питання.

Стосовно HR коучі дають поради щодо утримання персоналу, втрати ефективності й звільнення, рекрутингу та HR-стратегії. 

Тема продажів охоплює створення воронки продажів, визначення потреб та болю покупців, запровадження CRM для контролю воронки продажів.

Юридичні консультації стосуються невиконання договорів, порушення гарантій, форс-мажорів тощо.

Найпопулярнішою темою є формування стратегії виходу на іноземні ринки, вибір пріоритетної країни для експорту, розроблення бізнес-плану. 

Організатори ініціативи готові допомогти з усіма налаштуваннями для диджиталізації бізнесу й контролем безпеки даних.

Чеклист для перезавантаження

Один зі сформованих UA Anti-crisis інструментів є чеклист «Framework перезавантаження бізнесу». Цей інтерактивний інструмент складається з трьох розділів, у кожному дається від 4 до 10 рекомендацій чи кроків, які варто зробити бізнесу для перезапуску.

За допомогою чеклиста підприємці зможуть: 

◉ зібрати інформацію про наявні ресурси компанії;

◉ побудувати антикризову стратегію;

◉ визначити напрям розвитку й конкретні кроки реалізації стратегії.

Щоб безкоштовно отримати чеклист, зареєструйтеся на головній сторінці сайту UA Anti-crisis, у розділі «Інструменти та ресурси».

Як долучитися до ініціативи

Якщо маєте власний підприємницький досвід і можете давати поради, як зберегти бізнес під час війни або як зробити рестарт, долучайтеся до ініціативи як консультант-волонтер. Для цього достатньо заповнити невелику анкету на сайті в розділі «Як долучитися». 

Наразі консультації надають компетентні консалтери, як-от: 

◉ Юлія Гречка – співвласниця консалтингової компанії «W-business», громадська активістка. 8 років працювала в HR, 2 роки – в консалтингу. В активі Юлії побудова 23 успішних продуктивних команд. Зниження плинності персоналу на 5–10 % у всіх командах.

◉ Ганна Кулешова – керуюча партнерка в K&K Consulting, консультантка ПП «Консалтингова компанія «Балансир», бізнес-консультантка (МСБ). Має авторські тренінги: «Від знайомства до переговорів», «Маніпуляція в переговорах», «Продаж послуг» тощо.

◉ Богдан Курінний – ex-Head of Sales Department & co-owner GoldCoach. 16 років у продажах, 11 років консультує підприємців щодо систематизації та прогнозованого зростання продажів. Серед клієнтів – низка відомих компаній.

◉ Володимир Іванов – засновник юридичного проєкту «Law kick», що об'єднує фахівців у різних сферах для ефективного запуску й розширення бізнесу. Створив рух «Юридичний фронт» для волонтерської допомоги громадянам України, які постраждали через збройну агресію.

Взагалі в UA Anti-crisis до десятка різнопрофільних консультантів і фахівців, готових посприяти відновленню вашого бізнесу.

Чим більше таких ініціатив, чим більше активностей буде спрямовано на збереження та рестарт бізнесів в Україні, тим швидше економіка країни стане на рейки стабільного зростання.

Тож, якщо потрібна допомога, UA Anti-crisis надасть найкращих консультантів. А якщо можете самі допомогти, долучайтеся до цієї або подібних ініціатив, щоб сприяти відновленню ділової активності в державі. 

Порада від спеціаліста

АТ "Ощадбанк"