Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

М'ясо по-камерному

Інопобратими

Історія м’ясарні сім'ї Михайловських розпочалася 1997 року. Попри те, що м'ясній крамниці і торговельній марці Jak u babci вже 20 років, їхня справа, як і раніше, залишається сімейним підрядом.

 

Магазинчик з домашньою копчениною працює у місті Замброві, у регіоні, що зветься зеленими легенями Польщі. Уся продукція звідси екологічно чиста і має спеціальний знак якості, якому довіряють на всій території країни. Особливо це важливо для локальних мануфактур, що живуть коштом тренда на мікровиробництво.

 

«У Польщі дуже популярні локальні виробники. Дедалі більше поляків хочуть купувати здорову їжу у фермерів або сімейних компаній, а не консерви і напівфабрикати в супермаркеті. Клієнтам до вподоби крамниці, де з ними вітаються, як із добрими сусідами, де їм розкажуть про весь асортимент і підкажуть, що смакуватиме найкраще», – розповідає засновник магазину Анджей Михайловський.

 

Анджей – фанат своєї справи: він збирає м'ясні рецепти з різних регіонів країни, а також з історичних документів, а найцікавіші втілює у життя. За фірмові рецепти вважає білі ковбаси, а також смалець з м'ясом і спеції – саме вони користуються найбільшим попитом. Продається у крамниці Михайловського і свіже м'ясо.

 

«Ми співпрацюємо з кількома локальними фермами. У них є сертифікати якості. Це невеликі виробники, тому продукція трохи дорожча, ніж у мережевих супермаркетах. Але ми пропонуємо не стільки продукт, скільки екоспосіб життя», – хвалиться підприємець.

 

Оформлення для продукції розробляла дружина Анджея, Чеслава, за професією дизайнер. Вона дотепер іноді допомагає чоловікові на ярмарках. Як не дивно, у крамниці навіть немає інтернет-магазину чи сторінки у Facebook. Основні клієнти – місцеві мешканці і ті, що завітали у крамницю завдяки сарафанному радіо. Також просуванню допомагають регулярні фермерські виставки і фестивалі в регіоні. Анджей часто відвідує гастрофестивалі у Кракові та Варшаві, завдяки чому копченину Михайловських уподобали і мешканці великих міст. «Оскільки у нас невелике виробництво, деякі клієнти замовляють продукцію завчасно або чекають нас на черговому фестивалі – ми робимо для них імейл-розсилку», – розповідає Анджей.

 

Щодня у крамниці скуповуються близько сотні людей. Останнім часом, за словами підприємця, клієнтів побільшало: поруч будується новий житловий масив.

 

Скільки приносить сімейна справа, Анджей воліє промовчати. Проте ділиться нюансами роботи з податковою: у Польщі, приміром, відсутня градація податків, усі підприємства платять один податок на прибуток – 19%.

 

Щодо інвестицій, то на відкриття такої крамниці знадобиться майже 80 тис. злотих. 20 років тому це коштувало набагато менше, але відтоді змінилися правила гри на ринку, Анджей проходив їх поетапно.

 

Витрати для запуску м'ясної крамниці такі:

- відкриття юридичної особи: статутний капітал для польського аналога товариства з обмеженою відповідальністю – 5 тис. злотих (при цьому для українців відсутні обов'язкові умови для реєстрації юр. особи на кшталт купівлі нерухомості або громадянства);

- ремонт і адаптація приміщення – 35-40 тис. злотих за 60 кв. м;

- закупівля торговельного обладнання: холодильні установки, вітрини-холодильники, слайсер, м’ясорубка, ножі, ваги і касовий апарат (більше половини цієї суми коштуватиме охолоджувальне обладнання) – 25 тис. злотих;

- офісне обладнання – до 10 тис. злотих;

- стартова закупівля сировини (м’ясо, спеції, дрова для копчення) – до 4 тис. злотих;

 

Також потрібна сертифікація – національна та європейська. Процедура безкоштовна і швидка: триває три дні, разом з аналізами, завдяки національній програмі підтримки підприємництва. Подання заявки – електронною поштою.

 

Відкриваючи м'ясну крамницю, варто пам'ятати, що це специфічна діяльність, адже м’ясо швидко псується. Тому в магазині мають бути холодильні вітрини і промислові холодильники або морозильники для зберігання продуктів. Це обов'язкова умова, і санітарна інспекція не дасть дозволу на відкриття крамниці. Для більших об'єктів потрібна холодильна кімната з постійною температурою.

 

Для відкриття м'ясної крамниці Анджей радить шукати місце в такому районі, де, з одного боку, немає подібних закладів, а з іншого – є інші магазини, які відвідують місцеві жителі. Це дозволить отримати постійного клієнта, зростаючий прибуток та стати зрештою центром життя для відвідувачів. Адже ніщо так не зближує, як добре сусідство.

Інопобратими

АТ "Ощадбанк"