Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

MyHelix: покажи свої гени

Наука для бізнесу

Генетика стає дедалі популярнішою в Україні, відкриваючи нові можливості і знання. Один із напрямків, який у нас поки що маловідомий, – lifestyle-генетика, яка допомагає скласти здоровий раціон, підібрати потрібні фізичні вправи і прожити до ста років. Ще один напрямок, в якому не обійтися без генетичних досліджень, – персоналізована медицина. Проект двох учених-генетиків Дар'ї Лосєвої і Руслани Шадріної MyHelix – це про просту і доступну кожному генетику і генетичні аналізи.

Як з'явилася ідея для стартапа?

Ми виховувалися у науковому середовищі, тому бачимо усі проґавки. Є багато крутих наукових методів, але в Україні до них байдужі, хоча Америка та Європа їх давно використовують, приміром, визначення генотипу людини до призначення лікарських препаратів або під час діагностики, щоб точно сказати, з чим пов'язаний той чи інший прояв, або щоб підібрати дозу препарату.

Нас не тішило, що в Україні працюють за старими медичними протоколами, що навіть у приватних клініках не поспішають впроваджувати нові медичні технології. Тож ми вирішили діяти.

Перші два наші тести – для визначення раціону і допомоги вегетаріанцям. Ми перевіряли ті гени, які впливають на засвоєння чи синтез мікроелементів. У людини може бути нестача вітаміну D, порушений синтез якихось вітамінів або рецептори несприйнятливі до кофеїну. Якщо вчасно компенсувати це дієтою, людина житиме довше.

Ми хочемо індивідуально підбирати раціон і звертаємо увагу на ті мікроелементи, які допоможуть українцям бути здоровішими.

Як це працює?

Замовити аналіз можна на сайті. Для цього не потрібна кров, тільки слина. Людина надсилає пробірку в лабораторію, там слину аналізують, і в персональному кабінеті висвічуються результати аналізів, які можна завантажити у форматі PDF. Крім того, будуть індивідуальні рекомендації, навіть план харчування для гурманів.

Яка мета проекту?

Основний наш меседж: усі профілактичні методи і розуміння того, куди їх потрібно спрямовувати, сприяють здоровому тривалому життю. Якщо людина розуміє, що у неї проблеми з холестерином, існує ризик атеросклерозу, вона може почати у 20-30 років дотримуватися правильного харчування, перевіряти аналізи, щоб тримати руку на пульсі і відтермінувати розвиток захворювань. У неї буде здорова старість.

Наша ідея – надати українцям інструкцію з профілактики, щоб вони були здоровими.

У наших планах і робота з лікарями. Щоб лікар міг прочитати генетичний тест, з яким до нього прийшов хворий, і, зважаючи на нього, давав рекомендації. Ми співпрацюємо з клініками: спілкуємося з їхніми лікарями, аби вони зрозуміли, що у них може бути чудовий інструмент – надання індивідуальних рекомендацій.

Як поєднати бізнес і науку?

Це не зовсім правильно, коли вчені думають, як їм монетизуватися. Це парафія менеджерів. Нас цікавить наука. Ми ідеалісти, яким подобається експериментувати. Але розуміємо, що інакше нам не вижити, тому вивчаємо світ бізнесу.

Ми хочемо так налагодити процеси, щоб потім залучати грантові гроші на круті експерименти в Україні. У нас є багато ідей, але вони не про бізнес, а про науку. Їх не можна монетизувати, у них можна лише інвестувати і побачити результат. Нам цікаво розвивати свій проект, заробляти гроші, щоб робити круті штуки в Україні.

Що зробити, аби наука стала популярною в країні?

Одне із гасел MyHelix – «Наука стала ближчою». Вона вже стає популярною. Навіть два роки тому ситуація була геть іншою. Звісно, ми тішимо себе, що наш внесок теж є, ми влаштовуємо лекції, виступи. Вчені – нові рок-зірки після айтішників. Так є в Америці, це поступово і до нас дійде.

Наука для бізнесу

АТ "Ощадбанк"