Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Як малий бізнес допомагає медицині: Cardiomo

Наука для бізнесу

На конкурсі інженерних стартапів Vernadsky Challenge навесні цього року Cardiomo family отримала друге місце і 600 000 грн. Це смарт-пристрій у вигляді кліпси для відстеження метрик здоров'я літніх людей з оперативним повідомленням родичів. Пристрій безперервно відстежує життєво важливі показники. Кріпиться на грудях і реєструє пульс, ЕКГ, частоту дихання, температуру тіла та миттєво надсилає їх через підключений смартфон у хмарний сервіс. Фонд Starta Capital півроку тому інвестував у проект $130 тис. За весь час діяльності підприємці отримали понад 1 тис. попередніх замовлень, а перші пристрої можна буде придбати у магазинах вже у жовтні.

 

Ідея створення медичного девайса прийшла в голову столичному ІТ-підприємцю Роману Бєлкіну з особистого життя. «Моя мама живе у Харкові, і я, на жаль, спілкуюся з нею нечасто. Вона не любить скаржитися на проблеми зі здоров'ям, які в її віці не рідкість. Якось зателефонувавши їй, я дізнався, що майже тиждень у неї температура, серце болить. Я вирішив щось із цим зробити», – говорить підприємець. Він звернувся до старого друга, який займався автоматичним розшифруванням кардіограм, і хлопці вирішили створити свій мікромонітор здоров'я.

 

Cardiomo клеїться на груди, фіксує показники за допомогою вбудованих біосенсорів (їх застосовують у медицині) і кожні 10 хвилин відправляє їх через Bluetooth-модуль на смартфон користувача. Ці дані, пройшовши попередній аналіз і додавання міток геолокації, передаються смартфоном у хмарний сервіс Cloudiomo. Там вони акумулюються, аналізуються за алгоритмами і подаються у зрозумілому вигляді. У разі критичних відхилень біометричних параметрів від норми програма формує екстрені повідомлення і надсилає їх за допомогою PUSH на телефони родичів, лікаря або близьких людей, зареєстрованих «спостерігачами» користувача пристрою.

 

Роман каже, що найбільше їх бентежила конкуренція з аналогами, але у схожих пристроях є недолік – біометричні дані пацієнтів отримують медичні консультанти, а не родичі. Ще один «мінус», який нервує користувачів: велика вартість витратних матеріалів. Змінний корпус HealthPatchMD з електродами коштує $35. Його життєвий цикл – до одного тижня. «Ми спочатку передбачили можливість використання стандартних ЕКГ-електродів, які можна вільно придбати у Києві по 4 грн за штуку. При цьому розмір, форму, колір можна підібрати самому», – розповідає Бєлкін.

 

Продавати Cardiomo планують по $200. На нещодавній міжнародній виставці CES 2017 розробники отримали понад 130 замовлень від звичайних відвідувачів виставки. Також хлопці готуються отримати престижну нагороду The Wearables як найкращий девайс медичного спрямування.

Наука для бізнесу

АТ "Ощадбанк"