Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

В ім’я бізнесу та науки

Наука для бізнесу

2 вересня відбулася перша науково-популярна конференція Brain&Ukraine, фундатори якої мають на меті створити екосистему, яка об’єднає науковців, новаторів, дослідників, представників державних установ та бізнесменів. Діалог вкрай необхідний: усі учасники процесу мають що сказати одне одному, адже наука накопичила чимало винаходів та знань, які могли б бути адаптовані для бізнесу, а держава могла б стати арбітром, що визначає пріоритети наукового розвитку. Ми зібрали найкорисніші висловлювання, думки, пропозиції, які є у науки до бізнесу.

 

Алла Ємець, клітинний біолог, генний інженер. Доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України Інституту харчової біотехнології та геноміки НАН України. Завідувачка відділу клітинної біології та біотехнології Інституту харчової біотехнології та геноміки НАН України

Усе, що ми робимо в Україні, ми робимо не завдяки, а всупереч. Ми клонуємо рослинні організми, хочемо створювати такі рослини, що були б стійкими до патогенів, працюємо з агрокультурами. З міскантусу, цукрового сорго та камеліни ми отримуємо біодизель. До речі, літаки Lufthansa працюють, серед інших видів палива, і на біодизелі з камеліни. А в Україні це нікого не цікавить. Річний бюджет фінансування всієї української науки дорівнює річному бюджетові одного західного університету.

Олег Кришталь, директор Інституту фізіології ім. О. Богомольця та Українського наукового клубу, академік НАНУ, дослідник людського мозку та свідомості

Фундаментальна наука дає нам знання, без яких сучасне суспільство не може існувати.

Приватний капітал не просто чекає на новий продукт, а й бере участь у його розробці. Україна готова до цього процесу, у нас багато розумних людей, лише одна перепона – занепад економіки. До мене вже приходили інвестори і питали, чи немає в мене таких ідей, на яких можна зробити гроші у майбутньому.

Іван Примаченко, засновник української освітньої онлайн-платформи Prometheus

Нас називають українською Coursera, але ми дуже різні. Ми не могли запустити освітню фірму, яка була би прибутковою і працювала за класичними методами. У нас вийшла цікава гібридна модель: є класичні курси і водночас багато роблять студенти, наприклад, коли треба перекладати курси, нам допомагають сотні волонтерів. Prometheus схожий на освітній конструктор Lego: люди самі вигадують, як використовувати отримані на наших курсах знання - чи відкривати свої компанії, чи готуватися до екзаменів у західні виші, чи навчати дітей та отримати стартову роботу в IT. Таких кейсів у нас дуже багато.

Ілля Філіпов, фундатор проекту EdEra

Знання у тому інтегрованому вигляді, які ми звикли отримувати в школі, вже нерелевантні. У Массачусетському технологічному інституті ніхто не заважає списувати, але якщо ви не розумієте завдання, то жодна шпаргалка вам не допоможе. Український ринок освітніх технологій надзвичайно цікавий, він щойно почав розвиватися, і ми можемо багато експериментувати з методами навчання.

Олександр Романко, аналітик-дослідник IBM Canada

Компанія IBM має п’ять нобелівських лауреатів і більше патентів, ніж усі інші компанії. Навіщо бізнесу наукові дослідження? Зазвичай ми не знаємо дослідників, їхні імена не оголошуються. Компанії замовляють дослідження в університетах, їх роблять на аутсорсі, і в результаті компанія отримує зовсім не те, що вона хотіла. Ми ж беремо на стажування магістра чи аспіранта з університету, і він створює зв'язок між фундаментальними дослідженнями та інтересами компанії. У Канаді такі програми існують понад 10 років і фінансуються бізнесом та державою.

Аналітик даних – робота №1 у США. Тому ми підтримуємо cognitiveclass.aiбезкоштовні курси з аналізу даних, а в Україні проводимо дводенні курси з аналітики даних у КПІ, де відбувається спілкування зі стартапами, і люди знаходять роботу, стажування, навчання.

Фіонг Ань Чан, математик, призерка Intel ISEF 2016, студентка першого курсу КПІ

Мене часто запитували про прикладне значення моєї дослідницької роботи про фігурні числа, але я не могла знайти його. І лише в Америці мені сказали, що такі дослідження можна використовувати у криптографії, де мої рівняння дозволять шифрувати інформацію. І я була приголомшена такою звісткою. Криптографія дозволяє безпечно передавати інформацію, завдяки чому ми користуємося ключами домофону, банківськими картками та секретними чатами у «Телеграмі». Так наука стає прикладною.

Ганна Новосад, начальник Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МОН

Ми стали асоційованими членами міжнародних програм, які дають можливість українським дослідникам брати участь у прозорих грантах, причому можуть подаватися не тільки фундаментальні, а й прикладні проекти, наприклад, військові у рамках співпраці з НАТО.

МОН є асоційованим членом європейської програми «Горизонт 2020», в рамках якої ми можемо конкурувати за фінансування у різних галузях. У «Горизонт 2020» є програма підтримки інноваційного бізнесу – грант 50 тис. євро на тестування ідеї і потім на підтримку малого і середнього бізнесу. Якщо ви маєте класну ідею – подавайтеся!

Іларіон Томаров, голова відділу інтелектуальної власності та інформаційних технологій міжнародної юридичної фірми Wessing Ukraine

Якщо ви працюєте над своєю розробкою, інформацією про неї ділитися можна і треба – із колегами, потенційними інвесторами. Але до того варто зробити одну річ: підписати договір про нерозголошення. Не нехтуйте світовою практикою захисту авторських прав.

Наука для бізнесу

АТ "Ощадбанк"