Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Як відкрити приватний дитячий садок: на прикладі Монтессорі NIDO

Досвід топів

За даними уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, у 2019 році 34 тисячі дітлахів не могли відвідувати садки, бо були відсутні вільні місця. На сайті МОН батькам рекомендують записуватися в електронну чергу до дитячого закладу якомога раніше. При цьому умови перебування в більшості садків не на високому рівні через застарілу матеріально-технічну базу. Ось чому в країні зростає попит на приватні дошкільні установи.

Про те, як відкрити приватний дитячий садок, ми розпитали власницю «Монтессорі NIDO» Ірину Позняк. Цей заклад відповідає міжнародним стандартам Монтессорі-спільноти, тому інвестиції в його заснування були більшими, ніж у звичайний садок. Вивчаємо специфіку й тонкощі на конкретному прикладі.

Фахова і додаткова освіта

Аби відкрити й очолити дитсадок, потрібна педагогічна освіта, а для напряму Монтессорі – ще й проходження спеціалізованого курсу. Так, Ірина Позняк отримала диплом міжнародного рівня в європейській школі Монтессорі-педагогіки, а також опанувала дворічний курс керівника дитячого садка за даною системою. Така освіта коштує від 10 тисяч євро, але з цим дипломом можна працювати як в Україні, так і за кордоном.

Для дитячих садків інших систем виховання також можуть висуватися додаткові вимоги, для звичайного ж закладу достатньо мати диплом педуніверситету.

Форма реєстрації та КВЕД

Представниця адвокатського об'єднання «Вишневий і Партнери» Тетяна Горенюк зазначає, що відкрити приватний дитячий садок дозволено і юридичній особі (ТОВ або ТДВ), і фізичній особі-підприємцю. Для реєстрації ФОП треба обрати КВЕД-2010: 85.10 та 88.91.

Працювати можна лише за ліцензією, яку видає Міністерство освіти і науки України. Для цього потрібно написати заяву: зразок міститься у додатку № 28 до постанови КМУ від 30 грудня 2015 р. № 1187. У зазначеному документі, у ст. 84, наведений і повний перелік документів, які повинен подати заявник. 

Ірина Позняк розповідає про «вузькі місця» у цій справі: «Я за те, щоб садочки мали ліцензії. Проте є один нюанс: вимоги до приватних і державних закладів мають відрізнятися, бо норми вже застаріли. Наприклад, у нас є посудомийна машина, що миє за температури 90 градусів. У звичайних садках тарілки замочують, полощуть, пропарюють, а потім тримають під марлею. Розумію, що в державних закладів немає коштів для створення кращих умов, але ж нераціонально вимагати, щоб сучасний приватний садок слідував застарілим нормам». 

Якщо відкриваєте садочок за якоюсь із міжнародних систем, як-от Монтессорі, маєте дотримувати ще й її ліцензійні умови.

Вимоги до приміщення

Санітарні норми, нормативи площі на дитину, вимоги до майданчиків тощо прописані у наказі МОЗ

Квадратура. На одну дитину ясельної групи треба виділити:

  • у роздягальні – 1,2 кв. м;
  • в ігровій – 3,3 кв. м;
  • у спальні – 2,4 кв. м;
  • у туалеті – 1,1 кв. м. 

Для старших діток ці норми дещо відрізняються. 

Приміщення. Садки можна розміщувати в окремих спорудах або на першому чи другому поверсі багатоповерхівки. Державні будівельні норми для закладів дошкільної освіти можна переглянути тут

Під дошкільний заклад Монтессорі NIDO пані Ірина придбала будинок у Чернігові на 500 кв. м за 200 тис. дол. У садку тільки дві групи – молодша (від 1,5 до 3 років) і старша (3–6 років), у кожній по 15 осіб.

«Я вважаю, що не можна робити садок у квартирі. Безпека повинна бути на першому місці. Крім того, ми несемо кримінальну відповідальність за життя й здоров’я дітей», – переконана пані Позняк.

Об’ємно-планувальні рішення. У приміщенні NIDO окремо обладнані музичний і спортивний зали, туалети, у тому числі для персоналу, кухня, пральня, спальні тощо. Передбачені два виходи, пожежна драбина, сигналізація та відеонагляд.

Територія. «У нас є власна територія, 14 соток. Ми створили зони відпочинку – для спорту, ігор, релаксу, є навіть невеличкі грядки, де діти вчаться бути фермерами», – розповідає власниця.

Загалом у ремонт приміщення й облаштування території пані Ірина вклала 180 тис. дол., з урахуванням того, що в садку дотримані всі вимоги системи Монтессорі щодо освітлення, екологічності простору тощо.

Меблі та навчальний матеріал

Ця стаття витрат дуже індивідуальна й залежить від якості виробів. Наприклад, у вищезгаданому садку всі меблі зроблені з дерева. Один стілець коштує 85 грн, столи – від 350 грн, ліжка – 4 500 грн. 

У закладах матраци, подушки, ковдри, постіль, рушники мають бути гіпоалергенними. 

«У садках Монтессорі немає іграшок. У нас є навчальний матеріал з дерева, він коштує недешево. Наприклад, фрагмент дерев’яних карт для занять з географії – у середньому 32 тис. грн, а їх потрібно як мінімум два», – зазначає Ірина. 

Персонал

Вихователі. За законом вихователем може бути лише людина з вищою педагогічною освітою. Для закладу Ірини додатково потрібна ще й спеціалізована із системи виховання Монтессорі. 

«Ми навчали персонал в Українському Монтессорі центрі. Курс триває два роки, коштує 20 тис. грн за людину. З цим дипломом можна працювати лише в Україні. На 30 дітей у нас чотири вихователі», – розповідає власниця садка. 

Штатні працівники. У штаті цього закладу є дипломований кухар-технолог, прибиральниця й заступник директора. Раз на півроку всі проходять медичний огляд. 

Наймані. За контрактом до дітей приходять вчителі фізкультури, музики, хореографії та англійської мови. За потреби користуються послугами бухгалтера й завгоспа. 

Медперсонал. Пані Ірина відмовилася від послуг медичної сестри, замість цього персонал пройшов курси з надання першої медичної допомоги й отримав міжнародні сертифікати. 

«Завдання медсестри в дитячому садку – складати меню й надавати першу медичну допомогу. За повноцінний раціон у нас відповідаю я разом з кухарем-фахівцем. Медичну допомогу в разі чого вміє і має право надавати будь-хто з викладачів. Щодо щеплень, то в кожної дитини є свій педіатр, з яким батьки вирішують це питання. Ми лише перевіряємо довідки про те, що дитина пройшла вакцинацію», – сказала експертка.

Втім, такий варіант актуальний для маленьких садків. В іншому випадку доцільно найняти медичного працівника. 

Харчування

За харчування дітей відповідає керівник садка. Цьогоріч уряд оновив вимоги до раціону. Обов’язково потрібно зберігати проби всіх страв, щоб у разі необхідності можна було здати їжу на аналіз. 

«У нас п’ятиразове харчування: сніданок, обід, вечеря й два перекуси (фрукти чи кисломолочні продукти). Ми нічого не смажимо. З м’яса даємо лише індичку й телятину. Фрукти – тільки сезонні. На прохання батьків зменшили кількість цукру й солі, бо навіть за нормами їх забагато», – ділиться директорка закладу.

Загалом харчування однієї дитини на день обходиться у 100 грн, та це завдяки тому, що в закладі пані Ірини самостійно роблять йогурти, печуть хліб, сушать яблука для компотів, квасять овочі й користуються врожаєм власного саду й городу. Окремо організовано харчування для дітей з алергією. 

Маркетинг

Щомісяця на маркетинг Монтессорі NIDO витрачає від 15 тис. грн. Ця сума йде на підтримання роботи сайту, соцмереж, рекламу на радіо, послуги фотографа тощо.

«Однак найефективніше поки сарафанне радіо», – зауважує Ірина.

Як виділятися з-поміж конкурентів

Найбільше, що приваблює батьків у приватних садках, – додаткові послуги. Наприклад, у вартість входять заняття з англійської, музики, хореографії, кулінарії, спорту тощо.

Важливим чинником є можливість обирати систему освіти, як-от Монтессорі, Вальдорфська. Ще однією приманкою може бути відомий викладач у штаті, масажист чи тренер з плавання.

Бізнес-план

Місяць перебування у Монтессорі NIDO коштує 6 тис. грн. 

«Ми працюємо в маленькому місті, тому така ціна. Об’єктивно послуга має коштувати 16–18 тис. грн, тоді можна говорити про самоокупність і прибуток. Подібні заклади у столиці коштують від 15 до 30 тис. грн, залежно від рівня, тому витрати швидше окупаються у великих містах», – каже власниця.

Початкові інвестиції на прикладі садка Ірини Позняк:

  • купівля будинку – 200 тис. дол. Зазначимо, що ціни різняться в регіонах, крім того, можна орендувати приміщення;
  • ремонт – 150 тис. дол. Усе залежить від стану будівлі й вимог, які висуває власник;
  • облаштування території – 15 тис. дол.;
  • меблі – 8 тис. дол.;
  • облаштування кухні – 25 тис. дол.;
  • інші витрати: буріння свердловини, навчальний матеріал, облаштування класів, навчання персоналу, дозвільні документи тощо – приблизно 100 тис. дол.

...Разом понад 500 тис. дол.

Щомісячні витрати: 

  • зарплата персоналу й податки – 130 тис. грн;
  • харчування – 66 тис. грн;
  • комунальні послуги й інші витрати – 34 тис. грн.

...Разом 200 тис. грн. 

Заробляє садок 180 тис. грн на місяць, тож поки працює у збиток. Щоб перейти у плюс, потрібно підвищувати вартість перебування дитини в закладі.

Подібний садок у Києві заробляє 480–540 тис. грн, що дає змогу отримувати прибуток і компенсувати інвестиції.

Відкриваючи в регіонах дошкільний заклад міжнародного рівня, врахуйте, що досить довго доведеться працювати в мінус. Заробити зможете, якщо піднімете цінник. Але чинити так варто, лише коли в місті розуміють цінність закладу й бачать результати системи навчання.

Досвід топів

АТ "Ощадбанк"