Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Уряд змінив умови програми єОселя, що реалізується за участю Ощадбанку

Новини Ощаду

Відповідну постанову уряд ухвалив 16 серпня 2024 року. Зміни у програмі стосуються першого внеску для молоді віком до 25 років, умов для ВПО, нових вимог до житла, яке можна придбати в рамках програми тощо.

Відповідно до постанови позичальники віком до 25 років включно зможуть взяти участь в єОселі з мінімальним першим внеском від 10% вартості предмета іпотеки.

Зміни стосуються і відсоткової ставки за єОселею. Для позичальників масового сегмента протягом 10 років з дати укладення кредитного договору базова процентна ставка становитиме 7% річних, а далі – 10%.  Для тих категорій громадян, які отримують компенсацію до рівня 3% річних, з 11-го року дії кредитного договору вартість позики становитиме 6% річних. 

Тепер громадяни зможуть придбавати майнові права на приватні будинки на етапі будівництва, а перший внесок за житло вносити шляхом зарахування коштів за рахунок житлового сертифіката єВідновлення.

Впроваджується зміна, що стосується продажу нерухомості протягом року до дати подання заяви на отримання кредиту: клієнт може взяти участь у програмі, якщо він та члени його сім'ї протягом 12 місяців до дати подання заявки на єОселю не здійснювали відчуження  об’єктів житлової нерухомості, сумарна площа яких разом із площею житла, яке є у власності сім'ї на дату подання заявки, перевищує нормативну площу житла за програмою єОселя.

Уряд також вніс зміни до вимог щодо нерухомого майна, а саме виключено можливість придбання житлової нерухомості, яка належить до пам’яток архітектури.

Особливі умови також передбачено для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Члени сім’ї ВПО першого ступеня споріднення (батьки, подружжя, їхні діти) зможуть взяти пільговий кредит під 7% для придбання житла своїм родичам – переселенцям.

Внесено зміни до вимог, щодо отримання компенсації або участі громадян у різних державних програмах раніше. Відтак можна буде взяти участь в єОселі навіть якщо кандидат та/або повнолітні члени його сім’ї отримували грошову компенсацію за житлові приміщення або мають діючі та/або припинені договори (погашені кредити) на придбання житла, що розташоване на територіях активних бойових дій або окупованих, або ж таке житло знищене або пошкоджене.

Звертаємо увагу на те, що більшість змін набере чинності через 30 днів з дня опублікування постанови, окрім можливості сплати позичальником віком до 25 років включно першого внеску від 10% вартості житла та можливості придбати житло для ВПО членами їх сім’ї першого ступеня споріднення. Кредитні договори, укладені до дати ухвалення вищезазначених змін, діятимуть за старими умовами.

Ощад є лідером державної програми пільгового кредитування єОселя. З моменту її старту банк надав більше 5000 пільгових позик на загальну суму близько 8 млрд грн. Частка ринку Ощадбанку за програмою становить понад 40% як за сумою, так і за кількістю виданих кредитів.

Загалом кредити на власне житло вже оформили 12 222  українських родини на суму 20 млрд грн. Більшість із них – військовослужбовці ЗСУ за контрактом та працівники правоохоронних органів.

Скористатися програмою доступного кредитування сьогодні можуть як представники окремих професій, так і громадяни, які не мають житла у власності або хочуть покращити його умови. Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків та науковців пільгова ставка становить 3% річних. Для решти категорій – учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян – ставка іпотеки становить 7%.

Програма працює на всій території України крім тимчасово окупованих територій та зон ведення активних бойових дій. Подати заявку на участь у програмі єОселя можна в мобільному застосунку Дія.

Програму реалізовує Міністерство економіки України спільно з Міністерством цифрової трансформації України та Укрфінжитлом.

 

Новини Ощаду

Прес-служба Ощадбанку