Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

To buy or not to buy?

Бізнес-план

Перед придбанням франшизи спочатку слід зрозуміти, а чи варто її взагалі купувати — раптом вам хочуть нав’язати кота у мішку? Для цього достатньо самостійно проаналізувати франчайзингову пропозицію. Як це краще зробити, «Будуй своє» розповів виконавчий директор компанії «Франч» Роман Кирилович.

За його словами, буквально кілька ознак вже вкажуть на те, що купувати цю франшизу немає сенсу. Нижче наводимо 7 порад, як провести експрес-аналіз і зробити висновок щодо доцільності покупки.

1. Зверніть увагу на оперативність спілкування

Перший тест, який франчайзер може успішно завалити, це просто не відповісти на вашу електронну заявку про покупку франшизи з проханням вислати більш детальну презентацію.

На практиці це досить поширена помилка: співробітники компанії-франчайзера відповідають за кілька днів або ж взагалі ігнорують звернення. А тепер уявіть, як швидко головний офіс реагуватиме на запитання, які виникатимуть у вас під час роботи? Наприклад, закінчився якийсь товар і його треба підвезти, яку акцію організувати до Нового року тощо.

До речі, якщо у реквізитах для зв'язку зазначений безкоштовний телефон (0-800...), потенційного покупця франшизи цей факт також повинен насторожити. Зазвичай телефони гарячої лінії ставлять ті франчайзери, у яких завдання — якнайшвидше продати франшизу, а не вибудовувати довгострокові відносини.

2. Проаналізуйте документи

Уважно вивчіть всі документи, які вам як покупцю франшизи надішле франчайзер. Це можуть бути презентація франшизи, юридичний договір і фінансова модель.

По-перше, вони взагалі повинні бути, оскільки їхня відсутність вказуватиме на те, що пропозиція сира. По-друге, вони мають бути зрозумілими. У випадку, якщо не можете самостійно проаналізувати фінмодель або юрдоговір, попросіть допомоги. У жодному разі не можна відмахнутися — мовляв, розберуся під час роботи.

3. Особисто перерахуйте фінансові показники

Не слід довіряти написаному у наданих вам документах. Для того, аби франшиза виглядала «апетитно» і у вас з’явилося бажання її купити, показники можна і прикрасити — папір все стерпить. Досить просто написати, що точка окупиться через півроку, якщо продаватиме певну кількість випічки і кави. Але на практиці може виявитися, що це фізично неможливо. Наприклад, згідно з технологічною картою, в середньому на обслуговування одного покупця йде 2-3 хвилини. А щоб продати зазначений обсяг, потрібно продавати кожні 30 секунд, що нереально, бо на точці працює лише один продавець, а другому навіть теоретично розташуватися ніде.

Також варто звернути увагу на сезонність. Якщо у фінмоделі в будь-який з місяців вказана однакова виручка, швидше за все, вас обманюють або ж фінмодель ніхто не прораховував. У реальному світі існує вкрай мало бізнесів, де відсутні сезонність і сплески продажів.

4. Проаналізуйте склад мережі

Рекомендовано купувати франшизу, якщо в мережі є хоча б 10 точок, причому вони не всі власні та розташовані у різних містах. Ці фактори свідчать, що франчайзер уміє керувати точками на відстані, вони здатні працювати в інших містах, а не тільки у рідному місті франчайзера. І він може працювати не лишень з поставленими директорами на своїх філіях, але і з франчайзі. Природно, всі франчайзери колись із чогось починали, і не у всіх на старті може бути відразу 10 точок. Тому ви, дійсно, можете бути першим.

До речі, у відповідальних франчайзерів першопрохідникам зазвичай щастить. Насамперед, їм готові продати франшизу дешевше. А, по-друге, франчайзі надають всіляку підтримку в роботі, аби отримати успішний кейс співпраці.

5. Поспілкуватися з діючими франчайзі

Незайвим буде поспілкуватися і з чинними франчайзі. Вони не зацікавлені у тому, щоб прикрашати історію взаємин з продавцем франшизи, і все розповідають чесно. І про те, чи бувають перебої з поставками, і як швидко франчайзер реагує на різні їхні прохання. І взагалі — чи був сенс купувати цю франшизу або ж краще було самому запустити аналогічний бізнес.

До речі, і реалістичність показників з фінмоделі значно простіше перевірити на працюючій точці, аніж вірити папірцям. Ви особисто можете побачити кількість людей, що приходять щось купувати в одиницю часу, і який у них середній чек.

6. Знайдіть відгуки

Розумним кроком буде й пошукати відгуки про цю франшизу в інтернеті. Природно, читаючи їх, обов’язково треба включати критичне мислення і аналізувати описану ситуацію. Якщо людина взяла кредит у банку на покупку франшизи, а потім у зв’язку зі зміною сімейних обставин не змогла вести бізнес, то навряд чи в цьому винен продавець франшизи. Не можна довіряти й відгукам з розряду «Горіть всі у пеклі!».

Втім, якщо в мережі ви не знайдете жодного негативного відгуку, варто замислитися. Швидше за все, франчайзер вирішив чистити інформаційний простір і видаляти негативні коментарі про франшизу.

Та й, звісно, перевірте, а чи існує взагалі сайт компанії-франчайзера?

7. Поцікавтесь, чи були закриття

Неприємно але бажано, щоб у франчайзингової мережі були й закриття. Тому обов'язково запитайте про це у франчайзера. Адже якщо закриттів не було, це означає, що у франчайзера немає досвіду розставання з франчайзі. Тобто він не знає, як вийти з його бізнесу. У цій пораді йдеться про стабільний бізнес, який працює кілька років, і в мережі відбулося 1-2 закриття.

У тому випадку, якщо бізнесові немає й року, а вже сталося 5 закриттів, це свідчення того, що бізнес-модель незріла, і купувати таку франшизу не варто.

P.S. За цими та іншими ознаками можливо досить швидко й точно визначити, купувати цю франшизу чи ні. У разі, якщо ви не можете провести аналіз самостійно або ж сумніваєтеся, що все зробили правильно, таку послугу можна замовити у консультантів. Наприклад, в компанії «Франч» аналіз франшизи проводиться за 41 показником.

Бізнес-план

АТ "Ощадбанк"