Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ
Відділення Відділення
USD 41.40 41.90
EUR 42.95 43.95

Чому закриваються улюблені бари

Вікторія Лупенко

Про невдачі

STAR BARS – мегапопулярний бар за мотивами «Зоряних війн» у самому центрі столиці. Щовечора аншлаги, а долучитися до унікальної атмосфери гості приїжджають з-за кордону. Так було до цього літа. На піку популярності заклад зачиняється, і його місце займає сусідній салон декору. Яка причина, і чи взагалі варто відкривати у Києві заклад громадського харчування, розповідає засновник STAR BARS Кирило Василевський.

STAR BARS був популярним місцем і зачинився дуже раптово та потиху. Чому?

Усе почалося з PAUSE – закладу формату вільного простору, який потім перетворився на STAR BARS. Під час відкриття я припустився головної помилки, яка і визначила подальшу долю бізнесу: ми не уклали договір, лише детально розрахували бізнес-план, а із зазначеної у ньому суми інвестицій ми отримали 50%. В жодному разі не можна відкривати заклад громадського харчування із недофінансуванням, тому що ви виходите на висококонкурентний ринок і маєте бути щонайменше на рівні. Завдяки неабиякому ентузіазму персоналу PAUSE проіснувала чотири з половиною роки, хоча зазвичай заклади, які відкрилися з недофінансуванням, не протримаються і року.

На момент реорганізації PAUSE в STAR BARS у нас уже були серйозні розбіжності з інвесторами. Вони побачили, що вклали лише половину суми, зазначеної у бізнес-плані, а уже окупилися, і подумали: «А навіщо вкладати ще?». Дарма, що це змушує людей, які працюють у барі, жити на роботі.

Бар закрився через підвищення орендної плати і відсутність договору із власниками будинку, але інвестори не відстоювали нашу позицію, тому що їхні гроші принесли прибуток, і працювати далі для них було недоцільно.

Загалом PAUSE и STAR BARS проіснували на Володимирській, 69 п’ять з половиною років. Чим спровокована така поведінка орендодавця? На вас тиснули?

За законом України, якщо ресторан отримує статус закладу громадського харчування, цей дозвіл поширюється на весь будинок. У STAR BARS такого статусу не було, але орендодавці, схоже, вирішили, що це було б чудовою нагодою для відкриття інших кав’ярень чи барів у їхньому приміщенні. Мене поставили перед фактом: або я оформлюю всі документи, або нам створюють нереальні для життя умови. Я відмовився, бо ця процедура забагато коштує. Крім того, ми потрапили у період переукладання договору, тож усі козирі були на руках у орендодавців. Можливо, якби позиція інвесторів була жорсткішою, усе склалося б інакше.

Давайте підсумуємо: у вас успішний заклад, орендодавець та інвестори отримують свої прибутки – і раптом бар закривається. Це абсурд.

Це кон’юнктура українського ринку ресторанного бізнесу. У нас мета відкриття закладу – це проіснувати два роки, щоб заробити гроші, бо це ефективніше, ніж просто відкрити депозит у банку. У нашому випадку все припинилося саме тому, що потрібно було виходити на принципово новий рівень і з новими інвестиціями. Успіх був причиною закриття – це ще абсурдніше.

Складається враження, що відкривати заклад громадського харчування у Києві не варто. Що ви порадите підприємцю, який прочитає вашу історію: як йому не розчаруватися і таки відкрити ресторан або бар?

Якщо треба дати рекомендацію, кому і що відкривати, то це було б так: своє приміщення за будь-яку ціну. І я вважаю, що у Києві є два дієві формати закладів: або преміум-преміум-плюс класу, або зовсім friendly-friendly, якою була PAUSE, де відвідувачі могли малювати на стінах.

Як МСБ-підприємцям убезпечити себе від ситуації, яка сталася зі STAR BARS?

У Києві ризиковано відкривати концептуальні тематичні заклади, яким був STAR BARS. Ми не Львів. Це там багато туристів та конкурентів, тому потрібно вирізнитися. Київ консервативний: тут до барів ходять, щоб посидіти. Складність ще й у тому, що заклади, які називають себе концептуальними, не розуміють одного – концепція починається від вхідних дверей і закінчується ковтком фірмового напою. Не має бути неістотних деталей, все підпорядковано ідеї.

Складайте договори, на основі яких недофінансування на початковому етапі проекту призводить до: а) невідкриття, б) знімає будь-яку відповідальність з керівного партнера та топ-менеджменту. Фраза «Немає грошей» від інвестора має вести лише до цих двох варіантів.

У договорі оренди максимально детально пропишіть всі можливі форс-мажори аж до умов переукладання. Крім того, нині на ринку поширена модель, коли орендодавець сам є інвестором. Як свідчить практика, нічого доброго з цього не виходить. У певний момент такий інвестор зрозуміє, що він нічого не заробляє.

Щодо інвесторів, головне – дати їм до дрібниць зрозуміти, з чим вони матимуть справу. Найсмішніше те, що багато інвесторів хочуть, щоб їх обманювали і обіцяли нереальні цифри. Чесність – це найбільша гарантія під час пошуків правильного інвестора.

Чи ви плануєте продовжувати свою діяльність як підприємець? Можливо, з новим закладом? Чи думаєте про реінкарнацію STAR BARS?

Реінкарнація буде, але не просто як STAR BARS, тепер це буде масштабний мережевий проект. Я веду переговори з трьома інвесторами, але перед цим, наступного року, планую відкрити ресторан нової для українського ринку кухні. Можу лише сказати, що такого у нас іще не було.

Про невдачі

АТ "Ощадбанк"