Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Чотириденний робочий тиждень: за і проти

Олена Залєвська

Коротко про тренди у світі

Питання зміни трудових відносин останніми роками стало дуже актуальним. Через пандемію, перехід на віддалений формат роботи люди зовсім інакше почали сприймати цю тему. Однією зі значних новацій на ринку праці стало запровадження у різних компаніях світу чотириденки. 

Про те, чи готові до таких нововведень українські підприємці, чи вигідно це їм, а також про світові тенденції розказали наші експерти: HR Generalist агенції комунікацій «ВАРТО» Слава Кондрацька, редакторка сайту Work.ua Анастасія Чорна та партнерка компанії FIZMAT Марина Мірошниченко.

Як у світі

«Світовий досвід свідчить, що чотириденка не така вже й погана ідея, – зазначає Анастасія Чорна. – Так, в Ісландії протягом 2014–2019 років проводилися дослідження скороченого робочого тижня: працівникам зі стандартним графіком урізали робочий час, а зарплату залишили без змін. Результати експерименту показали, що чотириденка не стала причиною перепрацювань чи падіння продуктивності. Ба більше, учасники почали раціональніше планувати свій день, краще почувалися, рідше піддавалися стресу, а у вільний час займалися спортом чи спілкувалися з близькими».

В Іспанії в межах пілотного проєкту перейшли на чотириденку зі збереженням зарплати співробітникам. Так у країні очікують підвищити продуктивність, поліпшити здоров’я працівників, а також знизити шкідливий вплив на довкілля.

«Останнім часом звідусіль роздувається тема 4-денного робочого тижня, – каже Слава Кондрацька. – У листопаді 2019 року був успішний кейс японського філіалу Microsoft, де ефективність і продуктивність працівників зросла на 40 %. Але важливо наголосити: це був експеримент лише на один місяць. При цьому в компанії паралельно ініціювали й інші управлінські зміни: значно скоротили тривалість зборів керівників (із 60 до 30 хвилин), а кількість учасників в них – максимум до 5 осіб. Комунікувати з колегами дозволили лише через MS Teams. Це все дійсно могло позитивно вплинути на продуктивність, але 40 % – це надзвичайно крутий результат. Ось тому важливо розуміти, як саме її вимірювали. А робили це так: порівняли, наскільки продажі на одного працівника в серпні 2019 року змінилися до продажів серпня 2018-го. Будь-який професійний менеджер корпоративних продажів скаже вам, що не можна прирівнювати один місяць до іншого, бо є цикл продажів, який триває до року. Отже, звідси випливає, що продуктивність праці зросла, але на менший відсоток. Проте, звичайно, скоротилися витрати на електроенергію та папір, а працівники дійсно були раді ще одному оплачуваному вихідному дню».

Перспективи для України

«У нашій країні теж є поодинокі успішні кейси, – зауважує Анастасія Чорна. – Так, українському інженеру, який працював в американській компанії FORM з інженерним відділом у Києві, вдалося перевести команду на 4-денний робочий тиждень і зберегти обсяг завдань і зарплату».

Проте, на думку експертки, говорити про те, що роботодавці в Україні вважають за доцільне упроваджувати чотириденку у своїх колективах, поки що зарано.

«У серпні поточного року Work.ua провів опитування на цю тему. Результати свідчать, що лише 5 % респондентів вже працюють 4 дні на тиждень, а 10 % не проти спробувати цей формат. 29 % опитаних вважають, що графік чотириденного робочого тижня їм не підходить. Взагалі ж не розглядають таку можливість 56 % компаній», – зазначає PR-менеджерка Work.ua.

На запитання, чи змінилася б зарплатна політика в компанії, якби в ній почали працювати 4 дні на тиждень, фахівцям Work.ua дали такі відповіді: 

  • 17 % роботодавців залишили б зарплати на тому самому рівні;
  • 38 % – платили б менше;
  • 45 % – нараховували б зарплату по-новому, з огляду на досягнуті результати, а не на відпрацьований час.

Власний досвід

Отже, можна зробити висновок, що введення чотириденного робочого тижня не має чіткого алгоритму. Кожен сам вирішує, як правильно організувати роботу підлеглих і яка система краща для організації праці. Проте, як свідчить практика наших експертів, підприємці переважно скорочують робочі години у п'ятницю, в інші ж дні робочий графік не змінюється і заробітна плата при цьому залишається такою, як була. У цієї системи є як прибічники, так й опоненти.

Проти. «Актуально згадати фразу відомого соціолога Пітера Друкера «культура з’їдає стратегію на сніданок». Якщо у нас зараз робочий тиждень 40 годин і в кожної команди є свій ритм роботи й клієнти, які звикли до цього режиму, підтримувати ефективну роботу, не зменшуючи обсяги, просто нереально, – вважає Слава Кондрацька. – Люди просто не зможуть так швидко самоорганізуватися, переглянути ефективність і паралельність своїх процесів, будуть перепрацьовувати й формально працюватимуть ті самі 40 годин просто в межах 4 робочих днів. Я не вірю, що в нашій культурі працівники спокійно відпочиватимуть три вихідні, знаючи, що в них дедлайни, тому й не вірю, що такі експерименти спрацюють у нас. Звичайно, переваги короткого робочого тижня в умовах вигорання є, він зменшує ризик плинності кадрів. Однак зараз усі ми націлені на гнучкість, а не на зменшення робочого тижня, тому у «ВАРТО» ми швидше за віддалену роботу, яка дає додаткову свободу працівникам».

За. Думка прибічників чотириденки кардинально протилежна.

«Наша компанія працює по системі 4-денного робочого тижня вже майже 5 років, – розповідає Марина Мірошниченко. – Спочатку ми як співвласники помітили, що ефективність праці у п’ятницю досить низька, люди часто відпрошувались, брали мінівідпустки тощо. Тож, ми ввели чотириденку, а у п'ятницю співробітники працювали віддалено. За кілька місяців ми побачили, що продуктивність праці не те що не постраждала, а навіть зросла, бо співробітники намагалися виконати всі робочі завдання до четверга, скорочуючи перекури, чаювання тощо. Також скоротився час нарад. Плюс працівники стали більше часу приділяти своїм домашнім справам, що зробило їх щасливішими. Одразу скажу: ми не зменшували зарплату і не збільшували кількість робочих годин у ці 4 дні. Натомість просили у п’ятницю бути на зв’язку й одразу долучатися до термінових завдань».

Отже, уводити чи ні чотириденний робочий день, вирішувати вам. Головне, щоб працювати ефективно й комфортно було і вам, і вашим співробітникам. 

Коротко про тренди у світі

АТ "Ощадбанк"