Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Гіг-контракт: нововведення у сфері працевлаштування

Олена Залєвська

У гостях у юриста

У сучасному світі бізнес та економіка постійно розвиваються, змінюються технології та способи праці. Одним з останніх трендів є використання гіг-контрактів, які дають змогу бізнесу залучати тимчасових співробітників для виконання певних завдань або проєктів.

У сучасному світі бізнес та економіка постійно розвиваються, змінюються технології та способи праці. Одним з останніх трендів є використання гіг-контрактів, які дають змогу бізнесу залучати тимчасових співробітників для виконання певних завдань або проєктів.

Що це таке

Гіг-контракт є формою працевлаштування, за якої можна залучити фахівців на особливих «вільних» умовах. Має ознаки трудового та цивільно-правового договору. 

Такий формат роботи дає змогу компаніям запрошувати спеціалістів на короткострокові проєкти без укладання класичного трудового договору – без зазначення будь-якого строку. Тож гіг-контракти переважно поширені серед програмістів, аналітиків, дизайнерів. Перевага для роботодавця в тому, що він може швидко й поза штатом отримати кваліфікованого фахівця.

Краще ФОПа

На сьогодні більшість фахівців ІТ-індустрії працюють на підставі договору з ФОПом, тобто роботодавці укладають з ними договір як з підприємцями. Це вигідно компаніям, що значно покращують свою податкову історію. Працівники при цьому отримують певну свободу дій щодо вибору місця і графіку роботи. 

Водночас спеціалісти, які працюють за такою схемою, фактично не мають соціальних гарантій – право на вихідні, відпустку, обідню перерву, лікарняний. А інколи робота з ФОПами, особливо в IT-сфері, кваліфікується як приховування трудових відносин, що може каратися штрафом відповідно до законодавства. 

У той же час гіг-контракт є гнучким щодо цивільно-правових відносин, запобігає перекваліфікуванню відносин у трудові й забезпечує соціальні гарантії. Ця форма є новим інструментом, який допомагає компаніям залучати фахівців на короткострокові проєкти без ризику порушення трудового законодавства України. 

Які сфери охоплює

Гіг-контракт націлений на тимчасових співробітників, отже застосовується у сферах, де є потреба в таких робітниках. Зокрема, це:

  • маркетинг;

  • реклама;

  • ІТ;

  • архітектура та дизайн;

  • фотоіндустрія тощо.

Останніми роками, навіть попри війну, Україна є досить привабливою країною для компаній, які шукають талановитих фахівців за доступною ціною. І ця тенденція тільки набуває розвитку.

Дія.Сіті

Зараз в Україні є багато платформ, які допомагають підприємствам та фрилансерам знаходити одне одного й укладати гіг-контракти. Одна з них – Дія.Сіті. 

Закон про Дія.Сіті ухвалено напередодні війни, що дало певний прорив у деяких сферах працевлаштування, зокрема в ІТ. По суті це цивільно-правовий договір, який укладається між резидентом Дія.Сіті як замовником та гіг-спеціалістом як підрядником / виконавцем в електронній формі. 

Такий контракт передбачає гнучкіші умови, як порівняти з трудовим договором. Він може бути як строковим, так і безстроковим.

Сторони можуть домовлятися про спільну відповідальність, компенсаційні виплати, умови припинення та розірвання договору тощо. Є можливість прямо посилатися на внутрішні документи резидента Дія.Сіті.

Гіг-контракт регулює соціальне забезпечення. Працівники можуть регулювати час виконання завдань й відпочинку. Важливе питання податків також покривається цим контрактом. Закон про Дія.Сіті передбачає привабливий податковий режим для сторін. Резидент Дія.Сіті повинен забезпечувати належне адміністрування податків. Водночас виконавець має право самостійно обирати час і місце виконання роботи.

«Я працюю в IT вже понад 5 років, – розказала бізнес-аналітик, коуч Світлана Приходько. – Нещодавно я змінила форму працевлаштування на гіг-контракт. На мою думку, це гарне рішення у сфері трудових відносин, адже зменшує податкове навантаження на працівників і забезпечує певну свободу дій. На відміну від ФОПа, я отримала більше соціальних гарантій, звичайно, не повною мірою як у класичному варіанті довготривалого договору, але позитивна динаміка дуже відчувається». 

Головний мінус

Гіг-контракт не надає гарантій соціального захисту, які передбачені для працівників, що працюють за трудовим договором. Відповідно резидент Дія.Сіті не зобов’язаний надавати гіг-спеціалісту: 

  • медичне страхування;

  • відпустку по хворобі;

  • оплачувану відпустку;

  • інші соціальні гарантії.

Основні плюси

Гіг-спеціаліст працює на ринку послуг і може вибирати замовника та вид послуг, який бажає надавати. 

Він має право працювати у декількох проєктах одночасно й мати різні джерела доходу.

Укладення гіг-контракту є вигідним для обох сторін: 

  • резидент Дія.Сіті отримує доступ до талановитих фахівців, які надають послуги за привабливою ціною;

  • гіг-спеціаліст працює за своїми умовами та регулює робочий графік.

Популярність у сфері IT

Дедалі більше компаній самостійно шукають та укладають контракти з фрилансерами, щоб заощадити на зарплатах та інших витратах.

Важливим фактором успіху гіг-контрактів в Україні є:

  • розумна талановита молодь, яка готова працювати й розвиватися у своїй сфері;

  • доступність за таким контрактом техніки й програмного забезпечення, які необхідні для виконання роботи;

  • можливість працювати на цікавіших та складних проєктах;

  • гнучкість і свобода в роботі.

Популярність гіг-контрактів в Україні зростає: за даними досліджень, зараз понад половини айтішників працюють у такому форматі. Ба більше, цей вид трудового договору починає поширюватися й на інші сфери економіки.

У гостях у юриста

АТ "Ощадбанк"