Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Пітчі, акселератори та ваучери: що потрібно знати про інструменти фінансової підтримки державного фонду стартапів

Олена Залєвська

У гостях у юриста

Отримати грант від державного фонду стартапів – справжня удача для будь-якого підприємця. Щоб збільшити шанси на успіх, можна взяти участь у спеціальних програмах цієї організації. Які вони бувають і що дають учаснику, розказала юрисконсульт Українського фонду стартапів Аліна Ігнатенко.

Pitch Days

Це регулярні заходи від Фонду стартапів, які заохочують інноваційні компанії, окремих фахівців і розробників отримати кошти на реалізацію своїх ідей.

«У період очікування такого пітчу ми радимо продовжувати працювати над вашою бізнес-ідеєю і, звісно, готуватися до презентації, – пояснює експертка, – адже вас неодмінно спитають, що ви робили протягом періоду, поки чекали на свою чергу (а черга стартапів у фонді досить велика). І бажано, щоб у вас були результати, які зможете продемонструвати».

Як це відбувається. Приблизно за два тижні до проведення пітча представники фонду зазвичай зв'язуються із засновниками компаній, щоб запросити на цей захід.

Залежно від поточної ситуації пітчі проходять або наживо, у присутності конкурсної комісії, або онлайн.

«В одному дні пітчів зазвичай беруть участь 10 стартапів, – розказує юрисконсульт, – При цьому всі попередні пітчі записані й доступні на ютуб-каналі фонду. Це допомагає зрозуміти, як відбувається пітч і які питання може поставити конкурсна комісія».

Час й оцінка. Для презентації у кожного конкурсанта є:

  • 3 хвилини на пітчинг у разі подання на грант на стадії pre-seed (проєкт надається без MVP – прототипу ідеї, яку можна попередньо втілювати в життя, або мінімально життєздатного продукту);
  • 5 хвилин на презентацію ідеї для seed – стартапів із MVP;
  • 10 хвилин, щоб відповісти на запитання членів комісії.

Пітчі стартапів оцінює конкурсна комісія із 7 осіб, обраних наглядовою радою. Вони присвоюють стартапу бали за такими категоріями: 

  • команда;
  • ринок;
  • продукт;
  • ідея (для seed);
  • стратегія та доцільність грантового фінансування (для pre-seed).

Максимально можлива оцінка стартапу – 25 балів. Проєкти, що набрали 15 і більше балів для seed-грантів та 12 і більше – для pre-seed, рекомендуються до фінансування.

«Остаточне рішення про фінансування ухвалює наглядова рада, – пояснює експертка. – Далі укладаються угоди зі стартапами про надання гранту й перераховуються перші транші. Етап затвердження фінансування й підписання грантової угоди триває від трьох до шести тижнів».

Акселератор 

«Перспективні стартапи можуть отримати гранти на проходження навчальних програм відомих українських і міжнародних акселераторів, – каже Аліна Ігнатенко. – Це обмін досвідом, наставництво та якісний нетворкінг із найсильнішими стартаперами світу. Учасники мають унікальну можливість попрацювати над своїм стартапом із досвідченими менторами, під іншим кутом подивитися на власний продукт, дізнатися про найефективніші інструменти розвитку й перетворення бізнес-ідеї на життєздатний продукт».

Мета грантової акселераційної програми – збільшити кількість успішних стартапів, підвищити їхню кваліфікацію та вдосконалити навички щодо розвитку бізнесу й не тільки.

Умови участі. Конкурсна комісія більшістю голосів (не менше ніж 4 голоси) ухвалює рішення рекомендувати надати грант стартапам, які брали участь й у пітчі, й у грантовій акселераційній програмі. Але щоб узяти участь у такій програмі, потрібно обов'язково подати заявку до фонду. 

Алгоритм потрапляння до грантової акселераційної програми:

  • подання заявки через сайт фонду й визначення пріоритету серед акселераторів; 
  • оцінювання проєкту експертами. У разі отримання двох рекомендацій засновник стартапу спілкується з акселератором, акредитованим фондом;
  • якщо акселератор дає згоду на участь стартапу в акселераційній програмі, фонд виділяє на це грант. Рішення про надання гранту він ухвалює на найближчому засіданні наглядової ради. Якщо ж стартапу відмовлено щодо акселераційної програми, то й грант такий проєкт не отримує;
  • наглядова рада фонду затверджує присудження гранту для участі в акселераційній програмі більшістю голосів (не менше ніж 4 голоси).

Зараз можна потрапити спробувати щастя в таких акселераторах

  • USMAC;
  • Blue Lake;
  • eo Business Incubator;
  • Startup Wise Guys;
  • 1991 Open Data Incubator, iHub powered by NUMA;
  • seed forum global і ISE corporate accelerator.

Інноваційні ваучери

«Ваучери є відносно новим інструментом фонду. Це фінансове підтримання фаундерів у вигляді грантів, але даються вони вже на конкретні, заявлені цілі стартапу, – пояснює експертка. – Кожен стартап може отримати у формі ваучера до 10 тисяч доларів».

Існують два види ваучерів: промо й призові.

Промоваучери. Коли учасник програми хоче брати участь у різноманітних конференціях, виставках, турах і різного роду подіях, що відбуваються за межами України, він використовує грант у вигляді промоваучера.

Призові ваучери. Якщо партнери фонду організовують свій конкурс стартапів, його переможці отримують грант і від фонду у вигляді призового ваучера. 

«Для прикладу, цьогоріч фонд відбирав команди на відомі виставки, як-от Web Summit в Лісабоні та CES у Лас-Вегасі. І нещодавно оголосили переможців», – пояснює пані Аліна.

Європейська Бізнес Асоціація (EBA)

А у листопаді 2020 року Фонд у партнерстві з Європейською Бізнес Асоціацією (EBA) запустив пілотний проєкт «Корпоративні інновації».

«Фонд як установа з найбільшою на сьогодні базою стартапів в Україні та EBA як одна з найавторитетніших асоціацій у країні створили можливість взаємодіяти бізнесу й стартапам через платформу фонду», – розказує Аліна Ігнатенко.

Мета проєкту: якщо в бізнесу є проблема, він може легко знайти шляхи вирішення, заповнивши коротку анкету на офіційному вебсайті Українського фонду стартапів. А той разом із партнерами-акселераторами (Sector X, Radar Tech, Center42 та ISE Group) допоможе знайти для корпорації відповідне бізнес-рішення, яке може запропонувати стартап.

Форма заявки міститься на вебсайті фонду.

У гостях у юриста

АТ "Ощадбанк"