Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Як організувати роботу приватизованого підприємства

Олена Залєвська

У гостях у юриста

Держава планує отримати у 2022 році від приватизації до 1 млрд грн. Про це заявила в. о. голови Фонду державного майна Ольга Батова. Значну частину надходжень чекають від малої приватизації. 

Нещодавно ми писали про те, як взяти участь у приватизації 2022. А от що робити підприємцю з приватизованим підприємством та як налагодити його роботу, розказав експертний юрист Максим Рябко.

Мала приватизація

Продаж єдиних майнових комплексів, корпоративних прав, окремого майна та будівель, об’єктів незавершеного будівництва та соціально-культурного призначення, вартість яких до 250 млн грн, називається малою приватизацією. Реалізація зазначених об'єктів відбувається тільки через аукціони ProZorro.Продажі.

На думку урядовців мала приватизація може бути успішною, особливо в регіонах, де люди знають об’єкти, що роками стоять або неефективно використовуються. Місцевий бізнес тільки-но й чекає старту продажу майна. 

Чиновники переконані: мала приватизація дасть можливість розширити виробництво передусім аграріям, оскільки незабаром будуть оголошені аукціони на елеваторні потужності й комбінати хлібопродуктів. Загалом у 2022 році планується приватизувати 66 державних підприємств. Це майно колишніх спиртозаводів, складські комплекси, будівлі побутового й торговельного призначення. 

Підводне каміння приватизованого бізнесу

Підприємець, що купує державне майно, має свій план розвитку бізнесу. Комусь не вистачає приміщення, комусь потрібне обладнання або резервуари для зберігання пального, а комусь – гарна локація. 

Однак у роботі з приватизованим підприємством або майном, є моменти, які слід обов’язково врахувати:

1. будьте готовими до інвестицій. Часто підприємства виставляються на продаж з чітким переліком інвестиційних вимог до нового власника. Зважайте, більшість об’єктів приватизації не в найкращому стані. Переважно це підприємства, що працюють, але їхня операційна ефективність невисока. Тож в підприємця повинні бути джерела інвестицій. 

Якщо ж ідеться про кредити, то можна скористатися програмою державної підтримки бізнесу

2. Почніть роботу з приватизованим підприємством з детальної ревізії усіх активів та пасивів. Ще до купівлі дізнайтеся про заборгованості юридичної особи, корпоративні права якої придбаєте. Можливо, це буде борг із заробітної плати або за комунальні послуги тощо.

Алгоритм дій

З переможцем аукціону підписується договір купівлі-продажу об'єкта приватизації. Договір засвідчувати нотаріально не треба, проте підприємці все ж звертаються до нотаріуса. 

Чіткої форми договору немає, та найчастіше він прописує такі пункти: 

◉ модернізацію виробництва;
◉ збереження основних видів діяльності компанії;
◉ заборгованість;
◉ заробітну плату;
◉ неможливість звільнення працівників підприємства за ініціативою нового власника впродовж 6 місяців з дня переходу права власності на об’єкт приватизації. 

Це все треба враховувати при купівлі державного підприємства.

Протягом 30 днів з моменту підписання договору власник має повністю сплатити вартість придбаного об’єкта. 

«Якщо на аукціоні ви придбали єдиний майновий комплекс, то до вас переходять усі майнові права й обов’язки, крім права постійного користування землею. Тож і в документації купівлі-продажу, і в акті щодо передачі об’єкта приватизації зазвичай зазначають, що об’єкт передається з усіма його активами й пасивами відповідно до матеріалів інвентаризації, яка здійснювалася перед стартом приватизації. У договорі купівлі-продажу також перелічують умови, які потрібно виконати покупцю. Наприклад, ліквідувати держпідприємство, погасити борги перед працівниками, бюджетом, іншими кредиторами тощо», – зазначає юрист Максим Рябко.

Цікаво, що сама процедура ліквідації держпідприємства найчастіше означає перетворення його на товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) зі збереженням ідентифікаційного коду підприємства. Відносини між утвореним на базі державного підприємства ТОВ і його власником будуються на загальних засадах – як між двома самостійними юридичними особами. Коли треба сплатити будь-які борги колишнього ДП, нове ТОВ може отримати поворотну фіндопомогу або оформити договори переведення боргу й забрати борги для погашення на покупця. 

Підприємцеві, який хоче придбати держмайно, добре заручитися підтримкою фахівця з бухгалтерського обліку. Наразі законодавство не містить однозначних правил бухгалтерського й податкового обліку таких операцій. Це стосується ПДВ, де чітке дотримання норм Податкового кодексу призводить до подвійного оподаткування операцій в межах приватизації і може попросту розорити приватизоване державне підприємство. Колишнє держпідприємство має всі шанси залишитися і без основних засобів, і без грошей. А за фактом виходить, що новий власник, окрім придбаних на торгах основних засобів, володіє лише корпоративними правами приватизованого підприємства.

Щодо іншого стосовно державного приватизованого майна або корпоративних прав діють ті самі закони розвитку бізнесу. Потрібно застосувати успішну бізнес-модель: або скопіювати в структурі моделі ефективні рішення, або використати вже готову модель без будь-яких змін.

В основі будь-якого бізнесу є пропозиція цінності. Треба чітко розуміти, на який сегмент клієнтів орієнтована ваша діяльність. Знати, які цінності пропонувати клієнтам. Одному типу клієнтів слід пропонувати один продукт, але він має бути тиражованим. Реалізуючи продукцію, вам потрібно дбати не лише про конкретну страву чи товар споживання, а загалом думати про набір послуг, який може зацікавити клієнта.

Отже, участь у приватизації є певним розширенням можливостей бізнесу. Але на будь-якому етапі розвитку бізнесмену потрібно вишукувати прогалини чи помилки у своїй підприємницької діяльності й натомість застосовувати правильні підходи та розвивати свою справу відповідно до нових вимог клієнтів. А ті хочуть краще, більше, швидше, якісніше. Тож мала приватизація цілком може допомогти підприємцю отримати бажані активи для розвитку.

У гостях у юриста

АТ "Ощадбанк"