Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Ідея для бізнесу: 30 популярних ніш в Україні

Наталія Найдюк

Ідея для бізнесу

Досвід – цінна річ у світі бізнесу, й ним на сторінках «Будуй своє» роками ділилися успішні підприємці України. Розповідали про особливості ринків, бізнес-плани, давали чек-листи й попереджали про підводне каміння. Ми зібрали найцікавіші статті в один текст. А наприкінці ділимося, де взяти гроші на відкриття власної справи.

Якщо вас зацікавить якась сфера - клікайте на заголовок і читайте детальну статтю про неї. 

1. Зелений туризм: як заробити на сільській садибі

Погіршення екологічної ситуації в містах, карантин через пандемію коронавірусу, а зараз ще й воєнні дії збільшують попит на відпочинок у селі. Крім того, він доступніший за ціною, як порівняти із закордонними турами.

За приблизними підрахунками стартові витрати на облаштування оселі на 8–10 номерів становитимуть 300–500 тис. грн. Окупляться вони на третій сезон роботи. Щоб пришвидшити цей процес, можна пропонувати гостям додаткові послуги, як-от риболовля, кінні прогулянки, «тихе полювання» тощо.

2. Вирощування фундука: чому на цю культуру високий попит

Фундук дає щедрі врожаї. До того ж його не складно вирощувати, а самі горіхи поживні й довго зберігаються. У світі лідерами з продажу цієї культури є Туреччина й Італія. В Україні ж більше роблять бізнес на продажі саджанців.

Засновник розсадника Hazelstar Макар Терещенко розповів, як виростити горіховий сад, скільки треба грошей та через скільки років окупляться інвестиції. 

3. Торгівля без продавців: який вендинг краще обрати

Вендинг – це торгівля через автомати. Кладете готівку у приймач або сплачуєте карткою, смартфоном, – і отримуєте товар. Найбільше така торгівля поширена в Японії. В Україні ж лише почала зароджуватися під час пандемії коронавірусу.

У статті ми написали, що можна продавати через торгові автомати, де їх розміщувати і окреслили головні переваги та недоліки такої торгівлі. 

4. Ароматний бізнес: як організувати вирощування квітів у теплиці

Вирощувати квіти – перспективний бізнес, адже вітчизняного виробництва практично немає, а імпортні рослини дорожчі через витрати з доставлення, зберігання продукції та нестабільний курс валюти.

Провідна фінансова аналітикиня консалтингової компанії MOST Аліна Євтушенко поділилася, як правильно скласти бізнес-план та з чого почати запашну справу.

5. Бізнес на красі та здоров’ї: як відкрити масажний салон

Цей ринок дуже конкурентний. Однак кожен масажний салон може стати прибутковим, оскільки щороку все більше людей страждає на захворювання опорно-рухового апарату.

Поради для початківців у цій справі, інформацію про види масажу, пошук талановитого масажиста та вартість відкриття масажного кабінету дає Роман Ротанов, директор Центру масажу Романа Ротанова.

6. NFT: як заробити на продажі цифрового мистецтва

У 2021 році виріб мистецтва вперше був перетворений на невзаємозамінний токен (NFT), а сам матеріальний екземпляр знищений. У цифровому мистецтві NFT почав цінуватися як неспростовний доказ авторства. Тепер будь-яка творча людина може зберегти й захистити свій витвір у системі блокчейн й успішно його продати. 

Своїм досвідом із системою роботи цифрового мистецтва поділився 3D-NFT-художник, засновник 3D-NFT-проєкту BNBART Олександр Валов.

7. Мініфутбольний майданчик: бізнес-модель

Футбол – один з найприбутковіших і найдорожчих видів спорту, тому є таким привабливим з погляду бізнесу.

Про бюджетний спосіб стати причетним до гри – побудувати мініфутбольний майданчик – розказав співзасновник компанії «‎Контакт Пол» Павло Корева. Читайте у статті, скільки треба вкласти й коли повернуться інвестиції. 

8. Ожина на експорт: як заробити на цінній ягоді

Все більше людей свідомо ставляться до того, що їдять. Тож вирощування здорових харчових продуктів стало справжнім бізнес-трендом, на якому можна добре заробити.

В Україні ожинових плантацій, орієнтованих на експорт, поки небагато. Отже, підприємці мають шанси посісти свою нішу на європейському й інших закордонних ринках. Як все організувати та скільки можна заробляти, порахували експерти.

9. Крафтове пиво і не тільки: чи є сенс вкладатися в «ремісничий» алкоголь

Крафтові продукти сприймаються натуральнішими, тому коштують дорожче. І якщо раніше їх активніше продавали в кафе, ресторанах і барах, то зараз крафтові напої та їжа займають свої полиці в магазинах і навіть супермаркетах.

Експерт розповів, які ніші крафту популярні в Україні та як створити таке виробництво.

10. Бізнес-план меблевого виробництва

Корпусні, м’які, з деревини – від напряму виготовлення меблів залежить, у скільки вам стане відкриття бізнесу та загалом уся специфіка роботи. Наприклад, потреба у виробничих площах та інструментах буде різною.

Власник Trend Mebli Євген Мицик розповів, який напрям обрати, скільки треба грошей, щоб відкрити меблеву компанію та коли вона окупиться. Зверніть увагу на цю нішу, адже все, що пов'язано з будівництвом та облаштуванням інтер’єру, буде в тренді у післявоєнній відбудові України.

11. Як відкрити власну кав’ярню в Україні

Більшість людей полюбляє каву, й Україна має власну культуру її споживання: 15 чашок на тиждень і майже половина – це кава «із собою». Не дивно, що 750 українців  щомісяця  роблять запит у Google: «як відкрити кав'ярню».

У статті читайте про формати кав’ярень та особливості відкриття кожного з них.

12. Як відкрити лазню: бізнес-план

Лазня – це про здоров’я, релакс і приємний бізнес. Перші лазні в Україні з’явилися за часів Трипільської культури, десь у V ст. до нашої ери. Пройшли тисячоліття, змінилися технології, а послуги лазень і досі затребувані: взимку забронювати парильню ще той квест. 

Ми знайшли, які бувають лазні – від класичних до екзотичних варіантів. А також розповіли про вимоги до приміщення, як краще зареєструвати бізнес і поділилися ще багатьма лайфхаками. А головне – порахували, у скільки орієнтовно стане вам лазня та коли буде прибутковою. 

13. Бородата субкультура: як відкрити барбершоп в Україні

Barba в перекладі з латини означає «борода». Перші барбершопи з'явилися у 290-х роках до н.е. у Стародавній Греції.  

Останніми роками мода на бороди створила попит на заклади, де панує справжня чоловіча атмосфера з товариськими розмовами та келихом чогось міцного. Про те, що треба мати на увазі, відкриваючи заклад, і які гострі кути оминати, розказав власник барбершопу Father Іван Капелюшник.

14. Як відкрити аптеку в Україні: деталі та підводне каміння

Ліки – один із найзапитуваніших продуктів. І хоча в одному кварталі аптек може бути з десяток, те, що вони працюють, свідчить про затребуваність бізнесу.

Експерти наполягають, що рентабельність аптеки на 90 % залежить від якості проведених підготовчих етапів перед її відкриттям. Як все зробити правильно, читайте у статті.

15. Гідропоніка: заробляємо на зелені без використання землі

Завдяки гідропоніці можна вирощувати городину в будь-якій місцевості й майже весь рік, незалежно від клімату та якості землі. Метод хоч і не новий, а все ще екзотичний для більшості споживачів, тому додатковим сервісом можуть бути екскурсії на виробництво.

Своїм досвідом успішного бізнесу поділилася засновниця екоферми «Зелений кошик» Наталія Марійчук.

16. Як відкрити ІТ-компанію в Україні

Галузь інформаційних технологій наразі посідає чільну позицію на ринку праці й швидко розвивається. Робота в цій сфері асоціюється зі стабільністю й високим доходом. До того ж на неї меншою мірою впливають всілякі природні й політичні катаклізми.

Власники успішних ІТ-компаній України розповіли про юридичні аспекти відкриття такого бізнесу та які інвестиції потрібні для старту. 

До речі, зараз починають діяти програми навчання українців інформаційним технологіям та підтримання ІТ-стартапів. 

17. Бізнес на контенті: як відкрити канал на YouTube

Про статки ютуб-блогерів уже ходять легенди. Разом з тим через конкуренцію пробитися до топу в цій ніші стає все важче.

Які є тонкощі монетизації відео на платформі, розказав Єгор Воробйов, директор з розвитку Garland communications, компанії з просування брендів. 

18. Вирощування грибів у домашніх умовах: як на цьому заробити

Печериці та гливи можна вирощувати не тільки на земельній ділянці, а й у приміщенні. Ця культура невибаглива, корисна, й попит на неї стрімко росте. 

Експерти кажуть, що для старту треба незначні інвестиції. Кошти окупляться швидко. Головне – усе правильно організувати. Як це зробити, поділилися наші експерти.

19. Тури вихідного дня: специфіка й перспективи бізнесу

Пандемія коронавірусу сприяла розвитку внутрішнього туризму. Один з популярних форматів – тур вихідного дня. 

Про особливості цього бізнесу розповіла власниця турагентства «Тури по Україні! Подорожуй з нами!» Оксана Ольховська.

20. Як відкрити магазин квітів: основні кроки й бізнес-план

Квіти – це краса, яка не має альтернативи, тому магазинчики, ятки та «острівці» з трояндами, півоніями та ірисами завжди будуть прибутковим бізнесом.

Як відкрити магазин квітів? Скільки це коштує? Коли можна повернути інвестиції? Які є ризики й особливості цієї справи? Своїм досвідом поділилася власниця квіткової майстерні Fleur Deco Юлія Лобачова.

21. Як відкрити приватний дитячий садок: на прикладі Монтессорі NIDO

Дитячі садки та школи різних форматів – це те, без чого не може обійтися сучасне суспільство. Умови перебування в більшості державних дитсадків не на найвищому рівні через застарілу матеріально-технічну базу. А кожен батько та мама хоче для своєї дитини найкращого. 

Про те, як відкрити приватний дитячий садок, ми розпитали власницю «Монтессорі NIDO» Ірину Позняк. 

22. Інтернет-магазин в Інстаграмі: чек-лист для початківця

Інстаграм є однією з найпопулярніших соціальних мереж у світі. На початок 2022-го там було 17,3 млн користувачів з України.

Для малих підприємців ця соцмережа стала доступним майданчиком для інтернет-продажів, адже грошовий поріг для створення й просування магазину в інстаграмі мінімальний, а можливості отримання нових ринків збуту невичерпні. Читайте, як все влаштовано і як почати продавати в інстаграмі.

23. Як інвестувати в горіховий сад: складаємо бізнес-план

Щорічний урожай волоського горіха в Україні – понад 100 тисяч тонн. Інвесторам обіцяють рентабельність від вкладень на рівні 400 %. 

Ми дослідили, чи дійсно горіхи дають такі прибутки і яке підводне каміння в цьому бізнесі. 

24. Як відкрити клінінгову компанію: нюанси бізнесу на чистоті

Люди смітять вдома й в офісі, у торговому центрі й на вулиці – усюди й завжди. Та мало хто любить чи має час на прибирання, тому бізнес на чистоті завжди матиме попит. 

Як відкрити клінінгову компанію? Скільки це коштуватиме? Як швидко можна окупити витрати? Який середній чек замовлення? Про все це розповів СЕО клінінгової компанії «Уберем» Карен Мірзаханян.

25. Відкриваємо автомийку самообслуговування. Скільки це коштує?

Ще один бізнес на чистоті, цього разу – автомобільній. Машин щороку стає все більше, навіть у провінційних містах уже є затори. Отже, попит на автомийки теж зростає.

Про тонкощі заробітку на чистих автівках ми розпитали експертів. Спойлер: найпопулярніша послуга – миття кузова, вона дасть 75–90 % замовлень у структурі загального продажу. 

26. Власна кондитерська: складаємо бізнес-план

Напевно, найбільше у світі людей залежать саме від солодкого. І поки одні говорять про його шкоду для фігури, інші «заводять» гормони щастя черговою цукерочкою чи кексиком.

Про кондитерський ринок, формати закладу та вимоги до цеху інформують наші експерти.

27. Бджільництво як бізнес: як правильно інвестувати, щоб отримати прибуток

Останніми роками Україна входить до трійки світових лідерів виробництва меду. За статистикою, в нас понад 400 тисяч пасічників. Вони «порають» понад 3 млн бджолосімей. А це означає десятки тисяч тонн меду на рік, більша частина якого йде на експорт. 

В яку суму стане обслуговування великої пасіки, як запустити цей бізнес-напрям та перед якими труднощами постануть молоді підприємці? На ці й інші питання відповів досвідчений бджоляр-промисловець, голова Асоціації професійних бджолярів України Григорій Легкий.

28. Як відкрити салон краси: реальний досвід

Після закінчення карантину, після деокупації міст і селищ України в салонах краси будуть черги. Їхніми послугами користуються безліч людей незалежно від ситуації в країні та світі. Отже, попри величезну конкуренцію кожен може знайти власну нішу на цьому ринку.

Свою історію розповів хазяїн мережі салонів краси Pied-de-Poule Єгор Кольченко.

29. Модератори реальності: як відкрити квест-кімнату в Україні

Культура відпочинку у квест-кімнатах розвивається в країні з 2014 року. Саме тоді співвласник однієї з найпопулярніших мереж в Україні «Замкнені» Віталій Безкровний відкрив такий заклад у Києві.

У статті він поділився досвідом, як обрати тему, локацію, сценарій для квест-кімнат і скільки знадобиться інвестицій. Та головне – розкрив секрети, як зробити успішний бізнес в індустрії розваг.

30. Заробляємо на валюті: як відкрити обмінний кіоск

Валютообмінний кіоск – один із найприбутковіших сфер діяльності для малого й середнього бізнесу. Проте конкуренція на цьому ринку велика. 

Як відкрити обмінний кіоск, не наробивши помилок, розповів менеджер-консультант фінансової мережі Cashbox Олександр Павленко. 

Де взяти гроші на бізнес: кредитні продукти Ощадбанку

Звісно, будь-який бізнес – це витратна й ризикована справа. Зменшити ризики можна, якщо вивчити досвід колег і нюанси кожної ніші. 

А ось із грошима на відкриття справи допоможе державна програма «єРобота». Гранти вже надають через Ощадбанк.

Пропонується 4 види грантів за цією програмою: 

◉ на створення або розвиток власного бізнесу; 

◉ для садівництва, ягідництва, виноградарства; 

◉ для тепличних господарств; 

◉ для переробних підприємств. 

Загальний бюджет програми – 16 млрд грн. 

Детальніше про умови й механізм отримання грантів читайте на сайті Ощадбанку та на порталі «Дія».

Триває державна програма підтримки Доступні кредити 5–7–9% та діють інші пропозиції для малого й середнього бізнесу.

Скористайтеся можливостями, щоб змінити своє життя на краще і допомогти країні економічно вистояти у війні проти російських загарбників. 

Ідея для бізнесу

АТ "Ощадбанк"