Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ
Відділення Відділення
USD 41.40 41.90
EUR 42.95 43.95

Мармурове м’ясо та академія без учнів

Про невдачі

Відомий ресторатор Дмитро Борисов і його дружина Олена розповіли в межах «FuckUp Nights Resto» про свої найбільш провальні проекти. 

 

Три тисячі биків

Одного дня я вирішив, що забезпечувати ресторани продуктами власного виробництва — гарна ідея. І, на жаль, я переконав у цьому дружину. Це було у 2011–2012 роках, на той час я вже відкрив декілька ресторанів, зокрема «Oxota Na Ovets». Ми почали гратися у фермерство, але нам здавалося, що все серйозно. Спочатку ми вирощували на городах органічні продукти та згодом вирішили зайнятися ще й розведенням худоби. Інвестували в це близько 200 тисяч доларів. Але виявилося, що аби забезпечити мої ресторани мармуровою яловичиною, бика потрібно відгодовувати не менше ніж півтора року. Тому наше поголів’я налічувало три тисячі. 
А от далі все стало значно веселіше: люди, виявляється, прагнуть їсти лише преміальні стейки з певних частин бика, а інше м’ясо, якого десь 82%, можна продати хіба що на ковбасу. Нам не залишалося нічого іншого, як робити з цих залишків фарш і намагатися його реалізувати. Що ми зробили? Почали рекламувати бургери, робили «Бургер і окрошка паті» на Воздвиженці на газончику... За рік у нас фактично не залишилося биків, але залишилося багато м’яса: усі наші морозильні камери були ним забиті. Олена пробувала навіть використати родинні зв’язки, але не вийшло: усі купляли фарш за 20 грн, а ми хотіли 55 грн., бо ж це мармурові бики!
Одним словом, ідея виявилася не дуже вдалою. І дуже дорогою: ми втратили близько 120–150 тис. доларів. 
Який висновок з цієї історії? Займайтеся чимось одним, не намагайтеся бути успішними в усьому. Якщо ви ресторатор, не грайте у фермера: це два різні бізнеси. І не забувайте шукати позитив у факапах: я вважаю, що цей проект дав поштовх до розглядання українського продукту як гідного уваги. 

 

Академія, яка не відбулася

Ви, можливо, чули про запуск Borysov Academy? Ми відкрили її у тому році, але вже зараз я можу сказати, що це ще один факап. 
Я планував вирішити основну проблему українських рестораторів: кадри. Знайти тямущого шеф-кухаря чи офіціанта дуже важко. Зараз склалася парадоксальна ситуація: в нас безліч шикарних ресторанів, що не поступаються лондонським чи нью-йоркським за рівнем інтер’єру чи концепції. Але працюють у них тотально некваліфіковані люди. Тому що можливості здобути пристойну освіту в нас немає: всі школи, що професійно готують персонал для ресторанів, — за кордоном. 
І от я подумав, що це просто клондайк! Адже тисячі молодих людей прагнуть з’явлення якоїсь серйозної установи, де можна здобути справжні знання, а не лише папірець. Я з ентузіазмом взявся до справи: думав, що створю когорту професіоналів — адміністраторів, кухарів, офіціантів... 
Проте на жоден спецкурс ще ніхто не записався. І, судячи з усього, учнів не буде. Я зрозумів, де був мій прорахунок, коли поспілкувався з потенційною аудиторією курсів. Ці люди казали мені таке: «Ринок такий, що ти наймеш мене й без освіти. І зразу ж будеш платити зарплату, та ще й безкоштовно навчати, щоб я міг професійно виконувати свої обов’язки». 
Який з цього можна зробити висновок? У нас немає зараз розуміння престижності професії кухаря чи офіціанта. Усі прагнуть бути шеф-кухарями, навіть ті, в кого немає досвіду. 
Я вирішив, що доведеться взяти до уваги цю ситуацію. Що робитиму? Зміню формат. Раніше я був проти ідеї майстер-класів на два-три дні: це смішно, коли людина приходить і каже, що вона шеф-кухар, бо була на трьох майстер-класах. Але ми будемо проводити такі невеличкі заходи, щоб поступово просувати ідею професійної освіти.

Про невдачі

АТ "Ощадбанк"