Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Практичні рекомендації щодо зміни бізнес-моделі 

Катерина Спориш

Бізнес-план

Ксенія Шишенок, співзасновниця та співвласниця консалтингової компанії «Якість гарантовано», розповіла «Будуй своє» про перебудову бізнесу на карантині.

Пандемія Covid-19 щодня продовжує впливати на бізнес. Підприємцям потрібно бути гнучкими, зуміти адаптуватися, приймати швидкі рішення. Це необхідно для збереження бізнесу та виходу на нові ринки. Для того, щоб досягти успіху на зміненому ринку, потрібно мислити «з чистого аркуша», тобто переглянути концепцію бізнесу та бізнес-модель. Результати досліджень IBM і BCG показують, що лідери оновлюють свою бізнес-модель в два рази частіше, ніж відстаючі компанії.

Концепція. Це сформульована основна ідея проекту, що визначає загальну стратегію проекту і закладається в бізнес-модель. У документі потрібно прибрати все, що не працює, або тягне бізнес до низу. Для цього зверніться до світових тенденцій, досвіду конкурентів. Чому це важливо? Тому що якщо цього не зробити, дуже просто опинитися в зоні ризику через автоматизацію бізнес-процесів, зміни в законодавстві, інновації в бізнес-моделях тощо. Яскравий приклад роботи служб таксі: у великих містах тепер працюють всесвітньо відомі служби, до яких підключені водії. Невеликі служби таксі втратили свою актуальність для мегаполісів. Лише для маленьких міст невеликі служби таксі залишаються актуальними, тому що в цих містах немає іншої альтернативи. 

Бізнес-модель. Це опис основних складових, які є в кожному бізнесі та графічне зображення цієї системи взаємозв'язків. Кожен бізнес можна представити у вигляді дев’яти блоків. Послідовні зміни в кожному блоці бізнес-моделі допоможуть зробити ваш бізнес актуальним, а можливо і інноваційним.

一 Споживчі сегменти. Можливо, є ринки й ніші, де виникла потреба у ваших послугах і товарах, на які можна переорієнтуватися.

一 Ціннісні пропозиції. Поставте собі запитання: «Чи змінилися цінності і потреби у вашої цільової аудиторії?». Можливо, необхідно провести невелике анкетування цільової аудиторії, щоб дізнатися про можливі зміни або відсутність таких.

一 Канали збуту. Поставте собі запитання: «Якими каналами збуту ви не користуєтеся?» Перегляньте максимально можливі майданчики для продажу ваших товарів і послуг: платформи, агрегатори, власний сайт, соціальні мережі, партнерські мережі. Шукайте найвигідніші варіанти.

一 Відносини з клієнтами. Поставте собі запитання: «Який тип взаємодії з клієнтом буде актуальний в цей час?». Ви можете запропонувати те, що буде цінне саме у вашому випадку:

一 персональну підтримку;

一 самообслуговування;

一 безкоштовне або умовно-безкоштовне користування;

一 технічну підтримку;

一 індивідуальне або групове навчання.

Потоки доходів. Умовно кажучи, це грошові потоки підприємства. Поставте собі запитання: «Чи змінилися потоки?». Ваші джерела доходів можуть так само змінитися. Ви можете переглянути свої ціннісні пропозиції, очікування клієнтів і переналаштувати джерела доходів і заробляти на:

一  підписці;

一  продажу ліцензій;

一  отриманні комісійних;

一  рекламі і т.д.

Ключові ресурси. Ресурси 一  це все, що необхідно для роботи компанії, з огляду на зміни на ринку. В умовах кризи ключові ресурси вимагають ревізії з точки зору продуктивності.  Поставте собі запитання: «Як ви використовуєте матеріальні ресурси, чи потрібно стільки людей в компанії, які інтелектуальні напрацювання чекають свого часу?»

Ключові види діяльності. Залиште тільки ті види діяльності в компанії, які реально приносять прибуток.

Ключові партнери. Подумайте про своїх теперішніх партнерів. Поставте собі запитання: «Які партнери допоможуть вам оптимізувати свою діяльність і знизити ризики?».

Структура витрат. Багато бізнес-моделей вибудовують свою стратегію на мінімізації витрат (наприклад, авіаційні лоукостери). Такий підхід дуже актуальний зараз, тому що кінцевий споживач продовжує ставати доволі чутливим до ціни.

Крім цього, подумайте, що можна вдосконалити в цій бізнес-моделі. Які ще варіанти заробітку і монетизації на базі ваших послуг або товарів можна запропонувати, наприклад:

一 створити навчальний курс;

一 розробити мобільний додаток;

一 створити платформу готових рішень;

Ризики і перешкоди

Обов'язково перевірте свою бізнес-модель на стійкість до різних ситуацій і можливих ризиків:

一 Які існують перешкоди отримання ваших товарів і послуг у користувачів?

一 Які існують ризики у вашій бізнес-моделі (наприклад, доступ до сировини).

Опишіть всі версії і відпрацюйте кожну з них, передбачивши можливий сценарій ваших дій.

Крім цього, можна запозичити досвід у світових компаній, які почали активно створювати партнерства та колаборації. Наприклад, нещодавно Google і Apple оголосили про партнерство для пошуку хворих Covid-19. Компанії планують створити спільну платформу для користувачів iPhone та Android, яка допоможе власникам смартфонів дізнатися, чи контактували вони з хворими на коронавірус.

У такий спосіб ви і проаналізуєте наявну ситуацію, і знайдете напрями для подальшого руху, укріплення наявних позицій, завоювання нових ринків.

 

 

Бізнес-план

АТ "Ощадбанк"