Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Вирощування фундука: чому на цю культуру високий попит

Наталія Найдюк

Ідея для бізнесу

На території України починають з’являтися фундукові сади. Ця рослина дає щедрі врожаї, її нескладно вирощувати, а самі горіхи поживні й довго зберігаються. Світовими лідерами з вирощування фундука є Туреччина й Італія. В Україні наразі більше роблять бізнес на продажі саджанців.

Як виростити горіховий сад, скільки грошей для цього потрібно та чому в нас є попит на фундукову культуру, розказує засновник розсадника HazelstarМакар Терещенко, що з 2015 року культивує та продає сертифіковані саджанці фундука.

Як виростити фундук: особливості технології

Для саду потрібно:

  • правильно обрати ділянку;
  • врахувати клімат місцевості;
  • якісно підготувати й удобрити ґрунт перед висаджуванням рослин;
  • запланувати систему зрошення;
  • забезпечити майбутній сад технікою.

«Питання техніки потім вплине на можливість застосування засобів захисту рослин та внесення елементів живлення. Це, своєю чергою, відіб’ється на урожайності», – зазначає власник експерт.

Клімат. Під час вибору ділянки під фундук слід зважати на кілька чинників:

  • розташування; 
  • родючість;
  • кислотність ґрунту;
  • глибину підземних вод. 

«Непередбачувані зими вже не раз доводили, наскільки важливий вибір місця для закладання товарних плантацій. Треба уникати ділянок на пагорбах через небезпеку морозних вітрів узимку. Також не варто робити сад у долинах та низинах. А ось на рівнинних ділянках насадження витримують сильні морози під час суворих зим», – радить Макар Терещенко.

Зважайте, що фундук – теплолюбна культура, тому середньорічна температура на місцевості повинна бути в межах 8 °С.

Підготовка ґрунту та внесення добрив. Ці заходи нічим не відрізняються від тих, які роблять під час закладання плодових та ягідних насаджень. Фундук дає найкращі врожаї на родючих ґрунтах із нормальною структурою: туди легко потрапляє повітря й волога, тому коренева система дерев добре розвивається.

За два роки до закладання саду потрібно проаналізувати склад ґрунту, а саме: 

  • вміст гумусу;
  • фосфору;
  • калію;
  • карбонатів;
  • водну й ґрунтову кислотність. 

Якщо в землі не вистачає мінералів, виправити це за рік не вийде, бо за раз можна вносити не більше ніж 500–600 кг добрив на гектар. Аналіз також покаже, чи підходить ділянка для багаторічних насаджень. 

«Через кислий ґрунт врожаю може не бути взагалі. А якщо вміст карбонатів понад 10 %, то ця земля непридатна для горіхового саду», – застерігає фахівець.

Техніка. Для догляду за фундуковою плантацією експерт радить придбати:

  • трактор;
  • садовий обприскувач;
  • косарку-подрібнювач;
  • бочку зі штангою для внесення гербіцидів. 

Один такий комплект техніки обслуговує 25 га саду. 

«До прикладу, старий радянський трактор коштує 4 тис. доларів, а новий італійський – 50 тис. євро. Тож витрати на це залежать тільки від можливостей власника», – каже Терещенко.

Засоби захисту рослин. Щоб захистити рослини від хвороб і шкідників, потрібно обприскувати їх до 15 разів за сезон. Експерт радить використовувати тільки оригінальні препарати перевірених виробників.  

Зрошення. Макар Терещенко зауважує, що наразі в Центральній, Південній та Східній Україні неможливо вирощувати багаторічні насадження без поливу. 

«Орієнтовна ціна зрошувальної системи – 1 200–1 500 доларів на гектар. Але враховуйте, чи є поблизу водойми, свердловини, звідки можна брати воду для поливу», – підказує експерт.

Горіховий сад: інвестиції та окупність 

Вартість створення горіхового саду залежить від багатьох чинників. 

«Орієнтовно на 1 гектар саду потрібно 10 тисяч доларів. У цю суму входить підготовка ґрунту, купівля якісних саджанців, техніки й поливної системи», – ділиться засновник Hazelstar. 

За нормальних умов фундуковий сад починає масово родити за 5–6 років. З одного гектара можна зібрати 3–4 тонни сировини, якщо правильно підготувати землю та доглядати за садом. Вартість 1 тонни лущеного горіха становить 2–3 тисячі доларів. Отже, дохід з гектара коливається від 6 до 12 тисяч доларів.

«Така врожайність можлива, якщо садити дерева за схемою 5 х 3 м. Тоді на гектар піде 667 саджанців. Беріть дерева з чашоподібною формою крони», – пояснює експерт.

Чому на фундук великий попит

«Фундук українці сприймають як нову екзотичну культуру. Досі багато людей дивуються, що цей горіх можна вирощувати в Україні. Наразі саджанці переважно купують в Одесі та Києві», – каже Терещенко.

В магазинах 100 г фундука коштує від 60 грн. Така ціна робить його малодоступним для більшості українців.  А ось у кондитерській промисловості попит на цей горіх дуже великий. 

За словами Терещенка, щороку в Україну імпортують тисячі тонн фундука, тому вирощувати цю культуру в нас потрібно, щоб закрити внутрішні потреби. Про експорт української сировини поки не йдеться.

«Більшість фундукових садів в Україні молоді. Ціна цього горіха в Україні вища, ніж у країн-експортерів, тож наш вигідніше реалізувати всередині країни. Раніше виробники продавали його переважно у свіжому вигляді. А сьогодні почали будувати на базі господарств підприємства, які будуть скуповувати або надавати послуги з перероблення продукції. У перспективі я бачу створення кооперативів, де малі партії дрібних виробників об’єднуватимуть у більші товарні», – пояснює експерт.

Продавати за кордон можна лише продукцію з садів, на які є документи: проєкт саду, сертифікати на посадковий матеріал, офіційно оформлене підприємство. Також треба мати велику партію горіхів. Для малих підприємств така кооперація є мало не єдиним квитком для виходу на міжнародні ринки.

Отже, попит на фундук не закритий навіть на внутрішньому ринку України. До того ж у цьому бізнесі поки не так багато конкурентів. А тренд на здорове харчування та вегетаріанство підвищує попит на фундук серед споживачів. З іншого боку, він зростає й через апетити кондитерки.

Експерти вважають, що у 2026 році світовий ринок фундука сягне 12 млрд доларів. Тож краще не зволікати із закладанням плантації, якщо зацікавилися цим бізнесом.

Ідея для бізнесу

АТ "Ощадбанк"