Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

10 головних помилок на сайтах

Катерина Спориш

Вікторія Абед, директор з маркетингу Weblium, розповіла під час прямого ефіру на YouTube-каналі «Будуй своє» про типові помилки на сайтах багатьох компаній по всьому світу. А також порадила, як їх уникнути.

1. Відсутність конкретної цілі у сайту

Іншими словами, це спроба додати на один сайт всі бізнеси, тобто досягти всіх цілей відразу — так званий розфокус.

Ніколи не намагайтеся на сайті розповісти відразу про всі свої підприємства, навіть якщо займаєтеся і IT-аутсорсингом, і маркетингом, і продажем речей, та й будь-чим іншим. Натомість запам’ятайте правило: одному бізнесу — один сайт, і не інакше.

2. Невідповідність базовим стандартам

Існують 5 наріжних каменів будь-якого сайту: аналітика, адаптивність дизайну, favicon, SSL-сертифікат, новітні технології. Якщо їх ігнорувати і робити все, «як не треба», отримаєте «подарунок» — 97% втрачених користувачів. Пам’ятаючи про сумну статистику, будь-якому елементу потрібно приділити належну увагу.

Завдяки даним аналітики можна рахувати користувачів або інші параметри. Важлива й адаптивність сайту — слід ретельно перевірити, який вигляд має сайт на різних пристроях, як-от ноутбук/стаціонарний комп’ютер, планшет, смартфон.

Для сайту необхідно розробити favicon (скорочено з англ. FAVorite ICON — «значок для вибраного») — символ, що з’являється біля адреси. Зазвичай його роблять із логотипу. А ще — отримати SSL-сертифікат, щоб сайт був безпечним для з’єднання між сайтом та браузером користувача. І не забувайте позбавлятись застарілих технологій. Так, наприклад, на деяких сайтах можна ще побачити програвач Adobe Flash, що не підтримується сучасними браузерами.

3. Розміщення на першій сторінці дурниць

Надто часто, намагаючись бути вельми креативними, бренди на першому екрані головної сторінки сайту публікують красивий вислів або лозунг, який, втім, не інформує користувачів, чим займається підприємство, тобто що виготовляє, продає тощо. В результаті, не отримавши відповіді на питання, гість сайту його полишає. Трапляється й гірше — на першій сторінці взагалі нічого немає. Скоріш за все, це помилка у тестуванні сайту, коли зображення розтягнуто на 2 екрани.

Аби не писати дурниць, раджу поставити собі запитання — у чому ваша компанія може допомогти користувачеві? І відповісти 2-3 словами, як-от — продаж канцелярії, курси іноземних мов тощо. Далі — розповісти про вигоди для клієнтів. Ваші конкурентні переваги їм не цікаві! І, звичайно ж, обов’язково перевірте відображення сайту на всіх пристроях — ноутбуці/десктопі, планшеті, смартфоні.

4. Нечитабельний текст

Часто текст зливається з фоном або ж дизайнери обирають вкрай креативний шрифт, який пливе або важко читається. Це типова ситуація, але провальна. Моя порада — скористайтеся тестом https://fivesecondtest.com/, в якому продемонструйте свій сайт світові. А користувачі сервісу дадуть оцінку та розкажуть про власні враження від нього. Останні — індикатор, чи все правильно зроблено. Можна піти іншим шляхом, запропонувавши друзям і знайомим оцінити сайт та описати власні враження.

5. Дизайн — «вогонь»

Поєднання несумісних між собою кольорів, розмаїття дивних картинок — ознаки поганого сайту. Просто запросіть іншого дизайнера.

6. Низька довіра до сайту

У користувачів існують так звані «траст-фактори», або фактори довіри. Йдеться про відео та реальні фото — професійна фотосесія або якісні світлини з фотостоку. Тут важливо, щоб вони були привабливими. Тобто не публікувати фото брудного співробітника в цеху — а підібрати інше.

Також важливі відгуки та кейси. Але зважайте, що занадто позитивні відгуки не викликають довіри. Ще в пригоді стануть посилання на соціальні мережі, рейтинги сторонніх сервісів, якщо вони, звісно, позитивні. Так, скажімо, Booking — для готелів, Tripadvisor — для ресторацій. А разом з ними — інформація про нагороди та відзнаки підприємства. І звичайно ж, треба вказати фізичну адресу як доказ, що сайт і сама компанія — не фейк!

7. Відсутність фокусу на сайті

Гарно спроектований сайт — це такий, де користувач може легко зорієнтуватись, куди він потрапив, і що від нього хочуть. Трапляються ситуації, коли користувачеві через розмаїття дизайну та яскравих плям незрозуміло, на чому фокусуватись. Зробіть фокус на чомусь одному — для кого цей сайт або про що йтиметься на заході тощо.

8. Застарілий контент

Погано, коли на сайті новини датуються 2016-2017 рр. Це сприймається клієнтами та гостями сайту так, начебто бізнес вже не працює. Тож раджу приховувати блоки з неактуальною інформацією і регулярно оновлювати новини: або у разі інформаційного приводу — щось відбулося в компанії, або хоча б раз на місяць.

9. «Мертві» соціальні мережі

Так само, як і контент на сайті, сторінки у соцмережах мають постійно оновлюватися. В іншому випадку негативного враження про бізнес не уникнути. Не забувайте, що соціальні мережі — гра в довгу, і регулярно додавайте туди контент.

10. Неактивні телефони, електронні адреси тощо

Не працює телефон або листи повертаються назад — не зовсім типова ситуація, але це можна зустріти у бізнесі. Або заповнити форму на сайті «передзвонити мені протягом 30 секунд» і чекати на дзвінок 3 дні.

Перевірте, чи працюють всі контакти — телефони, пошта. А разом з ними — чи є ресурси у команди, тобто час на перевірку оновлень і оперативного опрацювання замовлень. До речі, задля ефективної роботи пропоную завести CRM-систему.

Отже, користуйтеся порадами вже тут і сьогодні. І поповнюйте ряди власників цікавих, актуальних та привабливих для користувачів сайтів!

АТ "Ощадбанк"